IKKE ØNSKET: Lazios klubbeier mener småklubber som Frosinone og Carpi ikke er ønsket i Serie A, fordi det vil gi dårligere økonomiske betingelser for tv-avtalene når klubber som få har hørt om er en del av dem. Foto: EPA/GIUSEPPE MELONE/NTB Scanpix
IKKE ØNSKET: Lazios klubbeier mener småklubber som Frosinone og Carpi ikke er ønsket i Serie A, fordi det vil gi dårligere økonomiske betingelser for tv-avtalene når klubber som få har hørt om er en del av dem. Foto: EPA/GIUSEPPE MELONE/NTB ScanpixVis mer

Klubb-eier mener disse Askeladden-klubbene er krise for fotballen

Fem fotballklubber rykket opp til toppdivisjonen for første gang i historien.

(Dagbladet): Fra tid til annen hender det at fotballklubber som aldri tidligere har spilt i øverste divisjon i sine respektive land rykker opp. Denne sesongen har vi fått hele fem nykommere i store europeiske ligaer, som endelig får vise seg fram på den store scene.

Det er bare Spania av de fem store (Spania, England, Tyskland, Italia og Frankrike) som ikke får stifte bekjentskap med et ferskt lag når sesongene sparkes i gang etter sommeren. Italia er best representert ved to klubber.

De fleste klubbene har en ting til felles - de har et lite budsjett i forhold til storklubbene. Samtlige viser at økonomiske muskler ikke nødvendigvis gjenspeiles på gressmatta.

Nå starter kampen for å klore seg fast i toppdivisjonen, og ikke bli en kasteball med kort fartstid i toppdivisjonen.

Oversikt over klubber som har rykket opp til toppdivisjonen for første gang i historien:

LETTELSE: Frosinone-spiller Danilo Soddimo feirer opprykket til Serie A. Foto:  EPA/GIUSEPPE MELONE/NTB Scanpix
LETTELSE: Frosinone-spiller Danilo Soddimo feirer opprykket til Serie A. Foto: EPA/GIUSEPPE MELONE/NTB Scanpix Vis mer

FC Ingolstadt 04 (Tyskland):

Männer-Turn-Verein von 1881 Ingolstadt (MTV Ingolstadt) ble stiftet i 1881. I 2004 slo klubben seg sammen med den lokale rivalklubben ESV Ingolstadt og formet FC Ingolstadt 04. Klubben startet i den laveste divisjonen, som i Tyskland kalles C-Klasse, i 2009.

Klubben rykket opp til Regionalliga Süd allerede første sesong. Seks år seinere er klubben i Bundesliga etter at klubben gikk til topps i 2. Bundesliga med fem poeng ned til andreplassen.

Klubben spiller på Audi Sportpark som tar 15 700 tilskuere (rundt 9000 sitteplasser). Stadion ble bygget i 2010.

Styreformannen i klubben, Martin Wagener, uttalte i 2011 at han så for seg at klubben ville spille i Bundesliga i 2014. Han bommet bare med én sesong.

VANT CHAMPIONSHIP:
Bournemouths Adam Smith, Callum Wilson og Marc Pugh feirer seieren. Foto: Reuters / John Marsh / NTB Scanpix
VANT CHAMPIONSHIP: Bournemouths Adam Smith, Callum Wilson og Marc Pugh feirer seieren. Foto: Reuters / John Marsh / NTB Scanpix Vis mer

Carpi FC (Italia):

Den italienske klubben toppet Serie B etter 42 serierunder. Det er veldig imponerende med tanke på at Carpi var i femtedivisjon i 2009. Klubben ble stiftet i 1909 og neste sesongs deltakelse i Serie A er det første i historien for den lille klubben. I likhet med Bournemouth var også Carpi i ferd med å gå konkurs, det for 15 år siden.

En spiller som Marco Materazzi var en kort tur innom på lån i 1997, da klubben sleit med å rykke opp til Serie B. Det var først da klubben slo seg sammen med byens andre klubb, Dorando Pietri Carpi, at suksessen begynte å komme for Carpi FC 1909.

Med en snittalder på 24 år, rundspilte Capri flere motstandere denne sesongen. Stadion, Stadio Sandro Cabassi, har en kapasitet på 4 144 tilskuere, noe som betyr at en solid oppgradering må prioriteres for å få spille i Serie A. Det kan bli vanskelig for en klubb som hadde et årlig budsjett på tre millioner euro.

Det er likevel ikke alle som er like fornøyde med at Askeladden lykkes i fotballen.

TYSK JUBEL: Ingolstadt-spillere rykket opp til bundesliga for første gang i historien.  Foto: Armin Weigel/dpa/NTB Scanpix
TYSK JUBEL: Ingolstadt-spillere rykket opp til bundesliga for første gang i historien. Foto: Armin Weigel/dpa/NTB Scanpix Vis mer

- Hvis Carpi rykker opp.. Hvis lag som ikke er verdt en cent rykker opp vil vi ikke tjene noe, uttalte Lazio-eier Claudio Lotito tidligere i år. ifølge La Repubblica.

Han frykter tv-avtalene vil bli økonomisk svekket når klubber som «ingen har hørt om» rykker opp i toppdivisjonen i Italia.

Frosinone FC (Italia):

Og Claudio Lotito ble nok ikke mindre skuffet da også Frosinone også tok turen opp til Serie A for å møte storklubber som Juventus og Milan.

Frosinone ble også nevnt av Lotito som et «skrekkeksempel» på små klubber han ikke ønsket i toppdivisjonen.

STORMET BANEN: Carpi-supportere stormer banen i gledesrus da opprykket er et faktum.  Foto: EPA/ELISABETTA BARACCHI/NTB Scanpix
STORMET BANEN: Carpi-supportere stormer banen i gledesrus da opprykket er et faktum. Foto: EPA/ELISABETTA BARACCHI/NTB Scanpix Vis mer

- Innen tre år, dersom vi har klubber som Latina og Frosinone i Serie A, hvem faen vil kjøpe tv-rettighetene? De vet ikke engang at Frosinone eksisterer, uttalte Lotito.

I den anledning kom Frosinone-president Maurizio Stirpe med følgende kommentar da opprykket var et faktum:

- Lotio er en fantastisk spåmann. Han så hva som ville skje.

Med et gjennomsnitt på 5087 tilskuere på hjemmekampene var det stor glede da Frosinone tok den andre plassen som ga direkte opprykk til Serie A.

Klubben representerer en liten by med 46 000 tilskuere litt sør for Roma. Klubben har aldri siden oppstarten i 1912 spilt i den øverste divisjonen. To italienske nykommere på én sesong må sies å være spesielt i fotball-Europa.

LYKKERUS: Carpi FC-spillerne klarte endelig å rykke opp. Nå venter klubber som Milan og Juventus. Foto: EPA/ELISABETTA BARACCHI/NTB Scanpix
LYKKERUS: Carpi FC-spillerne klarte endelig å rykke opp. Nå venter klubber som Milan og Juventus. Foto: EPA/ELISABETTA BARACCHI/NTB Scanpix Vis mer

Gazélec Ajaccio (Frankrike):

Den franske klubben ble stiftet i 1910. Klubbens beste bragd før opprykket var en semifinale i Coupe de France i 2011/12-sesongen.

Gazélec Ajaccio rykket opp en divisjon for andre gang på rad, og for fjerde gang på fem sesonger. Som et resultat blir stadion bygget ut med 5000 seter denne sommeren. Ange-Casanova Stadium har i skrivende øyeblikk en kapasitet på bare 2885 seter.

Det tredje storlaget fra Korsika (ved siden av bastia og AC Ajaccio) har et budsjett som er rundt 40 ganger mindre enn storlaget Paris Saint-Germain.

Rivalen AC Ajaccio spiller forøvrig i andredivisjon.

LILLEBROR STØRST: Gazelec Ajaccio-spilelrne har grunn til å smile. Mens rivalen FC Ajaccio er i andredivisjon skal disse spille i toppdivisjonen. Foto: AFP PHOTO / PASCAL POCHARD-CASABIANCA / NTB Scanpix
LILLEBROR STØRST: Gazelec Ajaccio-spilelrne har grunn til å smile. Mens rivalen FC Ajaccio er i andredivisjon skal disse spille i toppdivisjonen. Foto: AFP PHOTO / PASCAL POCHARD-CASABIANCA / NTB Scanpix Vis mer

Bournemouth (England):

Bournemouth tok denne sesongen for første gang i klubbens 116 år gamle historie steget opp i Premier League.

For sju år siden var klubben praktisk talt konkurs. Nedsyltet i gjeld ble Bournemouth, som den gang spilte på fjerde nivå i engelsk fotball, satt under administrasjon.

Siden har det bare gått oppover med klubben, som kan glede seg over å være i det gode selskap fra 8. august. Klubben vant Championship og rykket direkte opp etter 90 poeng og 98 mål på 46 kamper. Her kan du se hvem de møter i sesongåpningen.

Andre:

ENGASJERTE: Ingolstadt-supportere på gressmatta etter at den tyske klubben sikret opprykk. Foto: Armin Weigel/dpa/NTB Scanpix
ENGASJERTE: Ingolstadt-supportere på gressmatta etter at den tyske klubben sikret opprykk. Foto: Armin Weigel/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Girona FC (Spania) lå an til å rykke opp for første gang i klubbens historie, men en scoring i det 89. minuttet i siste kamp mot Lugo (1-1) sørget for at klubben måtte ut i kvalifisering i stedet. Der ble det bråstopp mot Real Zaragoza etter 4-4 sammenlagt (tapte på bortemål).

CD Tondela i Portugal rykket også opp til toppdivisjonen for aller første gang i klubbens historie.