Klubb ville genteste fotballtalenter

Kontaktet vitenskapsmann.

(Dagbladet.no): Idrettsutøvere kan trene, sove og spise alt de vil, med det er ikke til å komme utenom at kroppens egen genetikk har betydning for hva maksnivået vil bli.

Det tok en foreløpig ukjent fotballklubb konsekvensene av.

I jakten på en ny Cristiano Ronaldo, Kaká eller Fernando Torres ville klubben rekruttere den anerkjente genetikeren Dr Henning Wackerhage fra universitetet i skotske Aberdeen til å genteste klubbens unge spillere.

Ved å se hvem som hadde sprintergenet ACTN3, som kjennetegner verdens beste sprintere, skulle de finne ut hvem det var verdt å satse på.

Lovmessige problemer

Doktor Wackerhage vil ikke si hvilken klubb det dreier seg om, men forteller at han nektet å bli involvert i prosjektet. Han mener det ville være problematisk i forhold til det internasjonale dopingreglementet. WADA uttalte i 2005 at bruk av genetisk informasjon for å velge ut eller diskriminere utøvere bør frarådes på det sterkeste.

- Jeg sa det er lovmessige problemer ved at en arbeidsgiver gentester sine arbeidstakere, sier Wackerhage ifølge den engelske avisen The Guardian.

I Australia er tilsvarende genterster kommersielt tilgjengelige, og det er uvisst om fotballklubben gikk videre med sine forespørsler.

SPRINTERGEN? Ingen kan si om Cristiano Ronaldo har det karakteristiske sprintergenet den ukjente fotballklubben ville teste sine spillere for, men at de flester har problemer med å henge med i svingene er det ingen tvil om. Her er det Barcelonas Gabriel Milito som henger etter i midtukas Champions League-oppgjør. Foto: SCANPIX
SPRINTERGEN? Ingen kan si om Cristiano Ronaldo har det karakteristiske sprintergenet den ukjente fotballklubben ville teste sine spillere for, men at de flester har problemer med å henge med i svingene er det ingen tvil om. Her er det Barcelonas Gabriel Milito som henger etter i midtukas Champions League-oppgjør. Foto: SCANPIX Vis mer

Ledende eksperter tror vi ikke er langt unna en situasjon der tester kan nærmest fra fødselen hvem som kan nå helt til idrettstoppen.

- Vi er ennå ikke der at vi kan identifisere en mulig OL-vinner ut fra gentester, men vi er

kanskje ikke så langt unna, sier Dr Alun Williams ved Manchester Metropolitan University.

Tilgjengelig i Australia

Dr Wackerhage tror et annet problem vil være å kunne garantere konfidensiell behandling av topputøveres testresultater.

IOC sa i januar i fra om at de vil ha fokus på gendoping fram mot OL i Vancouver i 2010.

Klubb ville genteste fotballtalenter