Klubb-VMs forbannelse

Tar knekken på europeiske storheter.

(Dagbladet.no): Gamba Osaka - Man Utd i dag kl. 11.35.

Manchester United er med i klubb-VM mot sin vilje, sier Paul Scholes. Kanskje det er derfor lagene fra Europa pleier å mislykkes på sitt eget kontinent etter turneringen.

Dette er den femte utgaven av klubb-VM. Totalt har seks europeiske lag vært med. Ingen av dem kan sies å ha fått noe løft etter den lange reisen:

• I fjor vant AC Milan klubb-VM i Japan - men ble bare nummer fem i Serie A, og røyk ut allerede i åttendedelsfinalen i Champions League.

• I 2006 tapte Barcelona finalen i Japan. Også i Primera Liga ble de nummer to, mens de tapte for Liverpool i åttendedelsfinalen i Champions League.

• I 2005 var nettopp Liverpool Europas representant i klubb-VM. I hjemlig liga ble de nummer tre den sesongen, mens også de ble feid ut av Europa-spill mot Benfica allerede før Mesterligaens kvartfinale.

• I januar 2000 var Manchester United med da turneringen gikk i Brasil. Engelskmennene vant hjemlig liga samme sesong, men kom ikke lenger enn til kvartfinalen med tap mot mesterlaget Real Madrid i Champions League.

• Real Madrid er unntaket i denne sammenhengen. I likhet med Manchester United deltok de helhvite i Brasil i januar 2000 uten suksess, men gikk likevel hen og vant Champions League etter hjemkomsten.

PINLIG AFFÆRE: Tonen for Manchester Uniteds deltagelse i det første klubb-VM i historien i 2000 ble satt da David Beckham ble utvist mot Necaxa etter å ha sparket ned Jose Milian. United røk ut etter gruppespillet og senere mot Real Madrid i kvartfinalen i Champions League. Foto: Reuters/Scanpix
PINLIG AFFÆRE: Tonen for Manchester Uniteds deltagelse i det første klubb-VM i historien i 2000 ble satt da David Beckham ble utvist mot Necaxa etter å ha sparket ned Jose Milian. United røk ut etter gruppespillet og senere mot Real Madrid i kvartfinalen i Champions League. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Ville vært hjemme

Selv om mesterskapet nå går for fjerde år på rad, etter flere års dvale, har det slitt med å få prestisje i Europa. Hovedgrunnen er at det fører til et økt antall kamper i et allerede presset program, mens de hjemlige konkurrentene kan benytte sjansen til å skaffe en luke i toppen. Dessuten er det snakk om mange timers reise i fly.

- Vi ville nok heller vært hjemme, spilt ligakampen vår og unngått å ha så mange kamper i januar, sier Manchester United-veteranen Paul Scholes.

- Det er bare sånn det er. Vi klarte å vinne Champions League sist sesong, og noen ganger må du gjøre ting i etterkant du ikke ønsker å gjøre, sier han, ifølge Sky Sports.

Sammen med kompisene Ryan Giggs og Ole Gunnar Solskjær. var Scholes med sist klubben deltok i 2000.

Solskjær angrer

- Det er de beste lagene i verden, og etter at jeg la opp innser jeg at vi egentlig ikke tok den turneringen i Brasil så veldig seriøst. Når du har sluttet tenker du på trofeer du har vunnet, og når jeg nå ser tilbake på klubb-VM, mener jeg vi skulle gått for seier, sier Solskjær til Sky Sports.

Ryan Giggs sammenlikner VM med kampene som før ble spilt mellom vinnerne av de to gjeveste kontinentale turneringene i Europa og Sør-Amerika. United vant denne i 1999.

Klubb-VMs forbannelse

- Det er større nå som hvert kontinent er med. Det vil være veldig spesielt å bli kronet som verdensmestere, sier Giggs til fifa.com, og får støtte av Wayne Rooney:

- Jeg kom til klubben for å vinne trofeer. Å vinne noe ingen annen engelsk klubb har gjort, gir all motivasjon vi trenger.

I JAPAN MOT SIN VILJE: Paul Scholes (til venstre) hadde helst sett at Manchester United forble hjemme for å spille ligafotball i stedet for å ende opp med tett kampprogram i januar. Likevel så stemning ut til å være god da Scholes, Cristiano Ronaldo, Rio Ferdinand og de andre United-stjernene hadde en treningsøkt på finalearenaen fra VM i 2002 i Yokohama.
GIKK PÅ EN SMELL: Liverpool-spillerne, her anført av kaptein Steven Gerrard (til venstre) og Jamie Carragher (til høyre), var langt nede etter at de røk ut mot Benfica i Champions League i 2006. Tidligere i sesongen hadde de spilt VM for klubblag.
MARERITTSESONG: AC Milan opplevde en forferdelig fjorårssesong med et ydmykende tap mot Arsenal på San Siro i åttendedelsfinalen i Champions League og en svak femteplass i ligaen. Her feirer Cesc Fabregas scoring, mens superveteranen Paolo Maldini depper i bakgrunnen.