GIGANTBOT:  Clippers-eier Donald Sterling fikk en bot på 2,5 millioner dollar. Foto: NTB Scanpix
GIGANTBOT: Clippers-eier Donald Sterling fikk en bot på 2,5 millioner dollar. Foto: NTB ScanpixVis mer

Klubbeier i NBA utestengt på livstid for rasisme

Og får saftig bot.

Donald Sterling, eier av basketballklubben Los Angeles Clippers, er av NBA utestengt på livstid og ilagt en bot på 2,5 millioner dollar for rasisme.

Ligaens sjef Adam Silver offentliggjorde straffetiltakene mot Sterling tirsdag, bare noen dager etter at et lydopptak med rasistiske uttalelser fra 80-åringen ble offentliggjort via blant annet nettstedet TMZ.

Sterlings uttalelser er møtt med raseri og avsky, og hans eget lags spillere demonstrerte mot ham ved å vrenge oppvarmingstøyet og skjule klubblogoen før søndagens sluttspillkamp.

Dommen over Sterling falt bare noen timer før Clippers skulle spille 5. kamp i sluttspillduellen mot Golden State Warriors i egen hall. Eieren er ikke velkommen til den kampen. Uønsket overalt Tirsdagens avgjørelse innebærer nemlig at Sterling ikke får være til stede på kamper, treninger eller besøke Clippers' lokaler. Han får heller ikke ta del i beslutningsprosessen i sin egen klubb eller overvære ligaens møter.

Boten på 2,5 millioner dollar (15 millioner kroner) er den største NBA har anledning til å ilegge. Pengene vil bli gitt til organisasjoner som kjemper mot diskriminering.Silver sa på en pressekonferanse at han vil be ligaens styre om å tvinge Sterling til å selge klubben.

Clippers kostet 12 millioner dollar da Sterling kjøpte klubben i 1981. Den verdsettes i dag av magasinet Forbes til 575 millioner dollar (nesten 3,5 milliarder kroner).Rasismeskandalen har imidlertid ført til at klubben har mistet flere sponsorer, og mange har tatt til orde for boikott av lagets kamper.
Krenkende og skadelig Avgjørelsen om utestengelse ble fattet etter at en gransking av lydopptaket fastslo at det faktisk var Sterling som i en krangel med en kvinne kom med rasistiske uttalelser.

Han uttrykte misnøye med at hun hadde publisert et Instagram-bilde av seg selv sammen med NBA-legenden Magic Johnson og ba henne gjentatte ganger om ikke å «kringkaste» at hun omgås svarte.

- Synspunktene uttrykt av herr Sterling er dypt krenkende og skadelige, sa Silver under tirsdagens pressekonferanse.

- At de kom fra en NBA-klubbeier gjør bare skaden og mitt personlige raseri enda større. Dette har vært en smertefull opplevelse for alle i NBA-familien, og sårene vil trenge tid for å leges.Silver sa at han føler seg trygg på at de andre klubbeierne vil støtte ham. En klubbeier kan tvinges til å selge om 75 prosent av de andre går inn for det.

(NTB)