Klubben der fansen styrer alt

Du kan bli med på virkelighetens Football Manager.

(Dagbladet.no): Er du en av dem som drømmer om å styre din egen fotballklubb, og halser til butikken hver gang en ny versjon av dataspillet Football Manager kommer i butikken?


Da kan svaret på dine drømmer være her.

Den fandrevne nettsiden Myfootballclub.com er nemlig i ferd med å fullføre oppkjøpet av den engelske Conference-klubben Ebbsfleet United.

Og nå skal fansen få leke Abramovitsj.

- Vi er samlet i troen på at dette er en stor mulighet. De ekstra midlene og støtten vil hjelpe klubben å utvikle seg, sier styreformann i Ebbsfleet, Jason Botley, til BBC.

Bestemmer spillerkjøp og laguttak

20 000 medlememmer i Myfootballclub.com har betalt 35 pund, eller nærmere 400 kroner, for hver sin aksje i klubben. Til sammen er det samlet inn 700 000 pund på knappe 11 uker, som nå skal sikre 51 prosent av aksjene.

Medlemmene skal få stemme over spillerkjøp, laguttak, og alle andre store avgjørelser, ikke ulikt prinsippet Johan Golden og Atle Antonsen levde etter med sitt Politiske Parti.

- Før og etter kamper får jeg ofte høre fansens mening om hvilke spillere som bør og ikke bør få starte. Nå kan de være med å bestemme selv, sier Ebbsfield-manager Liam Daish.

TROPPEN: Her er spillerne du kan bestemme over som del-manager i Ebbsfleet United. Foto: Ebbsfleetunited.co.uk
TROPPEN: Her er spillerne du kan bestemme over som del-manager i Ebbsfleet United. Foto: Ebbsfleetunited.co.uk Vis mer

Han vil bli degradert til hovedtrener, men vil ha hovedansvaret for treninger og i garderoben. Forskjellen blir at han ikke lenger vil få siste ordet selv.

Stemmer på nettet

Hver uke må Daish gi klubbens medlemmer en rapport fra forrige match, samt sin vurdering av prestasjoner på treninger, og sitt syn på neste motstander.

Deretter vil medlemmene kunne sende inn sin foretrukne ellever, med formasjon og taktikk. En database vil regne ut folkets ellever, som treneren deretter vil sette ut i livet.

På samme måte vil medlemmene kunne foreslå spillerkjøp- og salg. Avtaler vil bli gjort klare helt til bare signaturene gjenstår, og så vil medlemmene stemme over om de skal fullføres eller ikke.

- Det er supporternes penger som finansierer denne klubben, og som betaler både spillernes og min lønn. Så det er gode grunner til at de skal få si sitt, sier Daish.

Du kan bli del-manager

Avtalen vil trolig bli fullført i løpet av få uker, og nettsiden vil også få opsjon på et fullstendig oppkjøp.

Og også du her i Norge kan bli deleier i Ebbsfleet.

Utenlandske fans oppfordres til å bli med, og ifølge klubbens hjemmesider vil dette også hjelpe klubbens scouting-nettverk utenfor England.

Ebbsfleet United ble stiftet i 1946, men har røtter helt tilbake til 1800-tallet. Den helprofesjonelle klubben spiller for tiden i øverste Conference-divisjon (Blue Square Premier), som er det femte høyeste nivået i engelsk fotball.

Ebbsfleet United ble nummer syv i ligaen sist sesong.

Din mening: Kan fansen drive fotballklubbene bedre enn managere og styreformenn?

LOGOEN: Ebbsfleet Uniteds klubblogo.