<strong>«BARE DYNAMO BUCURESTI»:</strong> Steaua-fansen fikk hjelp av rivalene Dynamo sine fans. Det burde de ikke gjort. Foto: Skjermdump, Viasat/Viaplay
«BARE DYNAMO BUCURESTI»: Steaua-fansen fikk hjelp av rivalene Dynamo sine fans. Det burde de ikke gjort. Foto: Skjermdump, Viasat/Viaplay Vis mer

Klubben fikk hjelp til «tifo-show». Det burde de ikke gjort

Ble nok ikke helt som de hadde tenkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Steaua Bucuresti ble knust 0-5 da de tok i mot Manchester City i Champions League-kvalifiseringen i går.

Sergio Agüero bommet på to straffespark, men lagde uansett show da han scoret hattrick i kampen.

Men det var også andre som lagde show.

I utgangspunktet var det Steaua Bucurestis fans som skulle stå for et forrykende «tifo»-show, etter at eieren hadde bedt om en tifo for å markere at det i år er 30 år siden laget vant Europa League.

«Bare Dinamo Bucuresti»

Isteden var det rivalene fra Dinamo Bucuresti som fikk stilt i stand et lite show. En gruppe av deres fans hadde nemlig sagt de var profesjonelle som tilbød seg å hjelpe med å forberede tifoen, men istedenfor endret de teksten fra «Doar (bare) Steaua Bucuresti» til «Doar Dinamo Bucuresti».

Det ble altså ingen festkveld for Steaua-fansen, som både fikk tifoen ødelagt og sitt verste hjemmetap i historien.

Talsmann i Kjernen, Espen Viken, fikk seg «dagens latter» da han hørte om «tifokuppet».

- Vi hadde ikke hørt om det, og jeg måtte ta en runde for å høre om folk hadde hørt om det. Dette kunne aldri skjedd her, tifo er seriøse greier hos oss. Man må være påpasselige, sier Viken til Dagbladet.

- Kunne det noen gang brått stått «heia Molde» på deres tribune?

- Det kunne aldri stått heia Molde hos oss, sier Viken sikkert.

- Høres vilt ut

Samtidig vet han at han må være forsiktig med å være «stor i kjeften», men påpeker at sånn de har hatt det - og har det nå - kunne det aldri skjedd på serielederens tribuner.

- Folk er så opptatt av det skal være rett. Vi ville nok aldri tatt i mot hjelp fra fremmende, det høres jo helt vilt ut.

Når det gjelder tifokupping, mener Viken det er viktig at man passer på at det ikke blir feil.

- Det er jo på en måte et morsomt pek, det kan jo bli artig. Men det er også mye følelser knytta til fotball og supporteraktivitet, så det kan jo bli gærent. Man må kunne ta det som et pek, og ikke lage krig. Litt av stemningen rundt en kamp er jo den her supporterstemningen. Men man skal ikke bli kriminelle eller oppføre seg feil, sier Viken.

Sang-kupp og tifo-kupp i Norge

Også her hjemme har det faktisk vært tilfeller hvor det ene laget sine supportere har gjort det litt utenom det vanlige for motstanderne.

- For en fem-seks år siden i Scandiacup på Lerkendal, var det en gjeng med smågutter som hadde blitt plassert på langsida, ved Stabæk-supporterne. Hver gang bortesupporterne ropte «Stabæk», svart kidsa med «drit» og «hater». Det ble nogenlunde det samme, og akkurat der og da utrolig effektivt. De ble stille etter en stund, uansett hva de sa eller gjorde, ble det helt feil, sier Viken og ler.

Når det gjelder tifokupping, har Vålerengas supportere gjort dette her hjemme. Talsmann i Klanen, Erling Rostvåg, husker ikke helt hvilket år det var snakk om, men at de har «kuppet» en tifo Lyn hadde.

- En periode delte vi «Vestbredden» (ene langsida på Ullevaal Stadion, journ.anm.), for at Lyn skulle tjene penger. Så var det en som så at det kom til å stå «Lyn» på deres halvdel av tribunen, rundt to og en halv time før avspark, sier Rostvåg.

- Vi fikk veldig kjeft

Da var det en av de fra tifogruppa som kastet seg i bilen og dro for å hente såkalt «mosaikk»-ark for å skrive noe på Vålerengas halvdel.

Resultatet? FuCk Lyn.

- Jeg tror det her var like etter at Lyn bytta navn til FC Lyn. Vi fikk veldig kjeft, for det viste seg at «Lynusklubben», Lyns svar på «Miniklanen», var de som hadde laget mosaikktifoen. Det visste ikke vi. Men plutselig visste alle hvem Lynusklubben var, sier han og ler.

Det begynner å bli en god del år siden Lyn og Vålerenga møttes i Tippeligaen, og Rostvåg sier han savner tradisjonen de to lagene hadde for å ødelegge for hverandre.

- Det var et år en Vålerenga-supporter prøvde å skjære ned et Lyn-banner, men så ble han tatt med kniv. Da var det mange medier som skrev «Vålerenga-supporter tatt med kniv på Ullevaal», men egentlig var det sånn fire timer før kamp.

Han synes det er helt greit at man ødelegger litt for hverandre.

- Jeg synes det er kult, så lenge det er ikke-voldelig.

Kilde: The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer