Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klubben som gjorde spådommer til skamme og rykket opp til Premier League: - Ganske utrolig

Huddersfield er tilbake i det gode selskap for første gang på 45 år. Mye takket være en «ukjent og gal tysker» som er god venn med Liverpool-manager Jürgen Klopp. 

FÅR MYE SKRYT: Huddersfield-manager David Wagner. Foto: Rob Noyes/Digital South/Silv/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
FÅR MYE SKRYT: Huddersfield-manager David Wagner. Foto: Rob Noyes/Digital South/Silv/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Championship-laget Huddersfield gikk inn i playoffen med en svak form. Klubben hadde bare vunnet én av de siste fem ligakampene, og hadde 56-58 i målforskjell. På motsatt banehalvdel ventet Sheffield Wednesday, som på sin side hadde vunnet seks av de sju siste kampene.

Etter to kamper måtte det straffesparkkonkurranse til for å skille lagene. Huddersfield trakk det lengste strået og møtte Reading i finalen, en kamp som omtales som «milliardkampen» fordi vinneren er sikret rundt to milliarder kroner i klubbkassa.

Nok en gang gikk kampen til straffespark, og igjen var det Huddersfield som gikk seirende ut av en dramatisk opprykksfinale. For første gang på 45 år er klubben tilbake i det gode selskap. For aller første gang skal de spille i Premier League. Teknisk sett uten å vinne en eneste playoff-kamp.

Haugesund-spiller Sondre Tronstad spilte to sesonger i Huddersfield fra 2014 til 2016. Han er i likhet med de fleste overrasket over at det ble opprykk på eksklubben.

- Det er jo ganske utrolig egentlig. Det er en stor historie for klubben. Huddersfield har ikke gjort det så bra de siste årene. Det at de klarer det er egentlig utrolig. Tror ikke det var så mange som så den komme. Det er gøy, sier Tronstad.

ELITESERIE-SPILLER: Sondre Tronstad fra FK Haugesund var to sesonger i Huddersfield. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ELITESERIE-SPILLER: Sondre Tronstad fra FK Haugesund var to sesonger i Huddersfield. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

21-åringen fikk ingen A-lagskamper for den engelske klubben, og forlot England januar i fjor. Han ble derfor ikke med på oppturen, men det er ikke noe som plager ham nå.

- Det hadde vært gøy å være med på reisen. Men du kan ikke tenke slik heller. Det er over et år siden jeg dro derfra nå. Jeg håper jeg kan spille i Premier League i framtiden. Det er drømmen, sier Tronstad.

Fikk blod på tann

Flere eksperter hadde avskrevet Huddersfield før sesongen. Flere avskrev dem også da de gikk inn i playoffen. QPR-manager Ian Holloway var ekspert i Sky Sports i starten av sesongen, og spådde at Huddersfield ville bli nummer 23 av 24 lag.

Ifølge Huddersfield-eier Dean Hoyle var dette noe spillerne hadde bitt seg merke i. Da opprykket var et faktum, gikk tankene til Ian Holloway.

- Jeg har nettopp vært i garderoben, og de synger alle sammen om Ian Holloway! Jeg tror det er Ian som har drevet oss fram denne sesongen! sa Hoyle til BBC etter opprykkskampen, gjengitt av Daily Mail.

Denne sesongen ble på forhånd sett på som en av de tøffeste i Championship, hvor flere lag har tunge investorer i ryggen. Huddersfield er en av klubbene med lavest budsjett i ligaen, og snøt altså resten av playofflagene for sjampanjefeiring.

En som får stor del av æren for det, er den tyske manageren David Wagner. Han har gått fra å være, med sine egne ord, «en ukjent og gal tysker» til nærmest å bli genierklært.

- Jeg hadde ham som trener en måned eller to, før jeg dro. Det var veldig bra å få input på måten han ønsker å spille på, med formasjon og spillestil. Det var utrolig mye å lære. Det er veldig likt det som Klopp gjør i Liverpool. De spiller som Liverpool, sier Tronstad om Wagner og Huddersfield.

Det er ikke tilfeldig at han trekker paralleller til Liverpool.

Gode venner

Wagner trente Borussia Dortmunds andrelag fra 2011 til 2015, samtidig som Klopp ledet førstelaget til tyskerne. Wagner spilte i Mainz 05 da Jürgen Klopp også spilte der på 90-tallet. Det er viden kjent at Wagner er god venn av Klopp, og at duoen titt og ofte diskuterer fotball. Klopp er også gudfar til et av Wagners barn.

- Jeg har kjent Jürgen lenger enn jeg har kjent min kone, har Wagner uttalt til The Guardian.

Ifølge Tronstad er Wagner også veldig lik Klopp i oppførselen.

- Han er karismatisk, engasjert og byr på seg selv, sier Haugesund-spilleren, som beskriver hvordan Wagner gjerne løper opp på tribunen og feirer med fansen etter kamp.

Det gikk rapporter om at Wagner ville bli en del av trenerstaben til Klopp da han forlot jobben i Borussia Dortmund, men i stedet ble han manager i Huddersfield november 2015. Den påfølgende sommeren kjøpte han hele 13 spillere.

Samme sommer tok han med seg spillertroppen på en Sverige-tur i fire dager og tre netter, der spillerne ikke hadde elektrisitet, toalett, senger eller tilgang på mobiltelefoner. Tanken var at spillerne skulle knytte sterke bånd.

- Dersom du er sulten, ta med deg fiskestanga og skaff fisk. Dersom du er tørst, gå til innsjøen og bruk vannflaska. Dersom du fryser, lag et bål, uttalte Wagner til The Guardian.

Manageren var overbevist om at jo bedre spillerne kjente hverandre utenfor banen, jo mer ville de gjøre jobben for hverandre på banen. Tre måneder etterpå mente Wagner at villmarksturen hadde vært «100 prosent suksess». Med Premier League-billett i lomma har nok ikke det inntrykket forandret seg.

KARISMATISK: Huddersfield-manager David Wagner omtales som karismatisk og engasjert. Foto: Reuters / Ed Sykes / NTB Scanpix
KARISMATISK: Huddersfield-manager David Wagner omtales som karismatisk og engasjert. Foto: Reuters / Ed Sykes / NTB Scanpix Vis mer

Samme spillestil

Wagner har samme fotballbakgrunn som Klopp og duoen deler mange av de samme tankene om fotball, de har samme filosofi. Begge spiller en offensiv fotball hvor det gjelder å vinne ballen høyt og sette fart mot motstanderens mål. «Gegenpress» er noe som Wagner, i likhet med Klopp, benytter seg av. Begge liker fart og lidenskap på fotballbanen.

- Den type fotball jeg elsker er som en terrier. Vi er ikke den største hunden, vi er små, men vi er aggressive, vi er ikke redde, vi liker å konkurrere med de største hundene og vi er raske og mobile og vi har utholdenheten. Vi gir aldri opp. Denne lille hunden kjemper bra, har Wagner uttalt.

- Det var det jeg la merke til med en gang. Det var hovedfokus. Å vinne ballen så fort som mulig tilbake. Det var det treningen var lagt opp til. Du måtte være godt trent for å holde ut, sier Tronstad om tiden med Wagner som trener.

Den spennende spillestilen var en av grunnene til at klubben solgte rekordmange sesongkort før inneværende sesong, hvor mer enn 15 000 billetter ble kjøpt.

Det hører også med til historien at eieren kuttet prisen, og neste sesong vil supporterne få sesongkort til 200 pund (rundt 2200 kroner), en brøkdel av hva du må ut med på de største stadionene rundt om i England.

The John Smith's Stadium har plass til rundt 25 000 tilskuere. Ifølge Tronstad er ikke fasilitetene i klubben de beste, men det går mot lysere tider.

- Fasilitetene har ikke vært de beste opp igjennom. Det ble bedre og bedre. De bygger ut treningsanlegget og garderoben. De tenker mer langsiktig og skal opp og fram. Stadion er fin den. Det er ikke noe problem for Premier League det. Det er mye bra. Det blir større og større, sier Tronstad.

Og byen?

- Det er en ganske liten by. Jeg syns det var litt trist, men det er min mening. Det var veldig hyggelige folk. Det er det viktigste, sier sørlendingen.

GODE VENNER: Liverpool-manager Jürgen Klopp og Huddersfield-manager David Wagner hilser på hverandre før en vennskapskamp på John Smith's Stadium i Huddersfield. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Liverpool-manager Jürgen Klopp og Huddersfield-manager David Wagner hilser på hverandre før en vennskapskamp på John Smith's Stadium i Huddersfield. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tøff oppgave

Huddersfield står foran en vanskelig oppgave med å holde seg i Premier League, viser historien. De siste tre sesongene har laget som har rykket opp via playoff, rykket rett ned igjen påfølgende sesong. Det gjelder Queens Park Rangers, Norwich og nå sist Hull.

- Det er tøft å komme opp til Premier League. Det er de klar over. De må styrke stallen litt. Per dags dato har de ikke god nok stall til å prestere godt nok i Premier League, sier Tronstad, som likevel tror og håper gamleklubben vil forsterke laget og holde seg i det gode selskap neste sesong.

På spørsmål om hvilke spillere han tror vil levere neste sesong, trekker Tronstad blant annet fram høyrebacken Tommy Smith (25) og den 19 år gamle angriperen Joe Lolley.

Det er første gang siden 1962 at Huddersfield avslutter sesongen høyere enn naborivalene Leeds. Og veien har vært lang, for det er bare 13 år siden laget var å finne i engelsk fjerdedivisjon. Du kan trygt si at drømmer har blitt til virkelighet for alle som holder med klubben.

Neste sesong skal The Terries forsøke å bite fra seg i Premier League.

Hele Norges coronakart