STOR KVELD PÅ SKAGERAK: Odds møte med den tyske storklubben Borussia Dortmund ble en folkefest i Skien. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Scanpix
STOR KVELD PÅ SKAGERAK: Odds møte med den tyske storklubben Borussia Dortmund ble en folkefest i Skien. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / ScanpixVis mer

-Klubben, supporterne og spillerne vil huske det resten av livet

Stolt Fagermo etter «eventyr»-kvelden mot Dortmund.

• Odd - Borussia Dortmund 3-4

SKAGERAK ARENA (Dagbladet): Med sju telemarkinger i startelleveren sendte Odd sjokkbølger gjennom ikke bare Borussia Dortmunds spillere og ledere, men hele Fotball-Europa ved å ta ledelsen 3-0 etter 21 minutter av gårsdagens historiske oppgjør på Skagerak Arena.

Derfor ble 12 000 supportere stående igjen og trampeklappe spillerne av banen, selv om Dortmund snudde oppgjøret og vant 3-4. Det gjorde Odd-trener Dag-Eilev Fagermo stolt.

- Det som skjer i første omgang er et eventyr. Det er noe klubben, supporterne og spillerne kommer til å huske resten av livet, sier Fagermo til Dagbladet.

Dramatisk start Jone Samuelsen startet festen etter bare 16 sekunder, før Fredrik Nordkvelle og Espen Ruud bidro med hver sin scoring før omgangen var halvspilt. Dessverre for Odd slo Dortmunds stjernegalleri fryktelig tilbake. Først reduserte Pierre-Emerick Aubameyang, Shinji Kagawa og nevnte Aubameyang igjen, så gjorde Henrik Mikhtaryan comebacket komplett ved å sette inn 3-4 seks minutter før full tid.

- Vi greier å ryste dem. Jeg pleier å være beskjeden, men vi ryster dem når vi scorer tre mål. Vi er uheldige på deres første scoring, så blir vi litt slitne. Etter det er det verdensklassespillere hos Dortmund som girer opp, sier Fagermo.

Da spillerne var på vei inn i garderoben til pause, var Fagermo blant de mange tusen som applauderte dem inn i tunnelen. Etter kampen står Odd-treneren fast på at han ikke ville endret taktikk før andre omgang om han fikk muligheten på ny - selv om laget raknet etter hvilen.

- Hva skulle vi gjort annerledes? Vi lykkes veldig bra med strategien. Vi lå tett og godt i lavt press. Det smeller i stolpene noen ganger, men det skapes ikke mye med tanke på at de er Borussia Dortmund. Jeg er ikke den trenere som gjør ting så veldig annerledes. Jeg er opptatt av kontinuitet. Å endre er ikke min filosofi, sier Fagermo.

Dortmund-treneren imponert Like før Fagermo startet sin pressekonferanse etter den historiske kampen, hadde en lettet Dortmund-trener Thomas Tüchel avsluttet sin. På Dagbladets spørsmål om hva han tenkte der han satt med ansiktet i hendene etter Ruuds nærmest uvirkelige 3-0-scoring, svarer Tüchel slik:

- 3-0 var øyeblikket hvor jeg tenkte OK - nå er det en lang, lang vei tilbake. Publikummet var entusiastisk, de hadde et utrolig skudd fra 35 meter, og det får deg til å tenke at alt går inn for dem. Samtidig hadde vi et skudd i tverrliggeren og store sjanser som vi bommet på, sier Tüchel og fortsetter:

- Vi mistet formasjonen vår og pasningsspillet vårt. Vi var imponert over Odd. Å si noe annet ville vært en løgn. Jeg var ikke overrasket, men vi var ikke klare til start. Jeg vet ikke hvorfor, men vi var ikke klare. Det var åpenbart.

- Tror du avansementet til gruppespillet i Europa League er sikret med dette resultatet?

- Nei. Vi har lært leksen fra i dag. Om vi ikke hadde gjort det, ville det vært svakt av oss. Vi er selvsikre på at vi vil vinne returkampen, men dette er fotball. Dette var en spektakulær kamp, men neste uke vil vi være klar med en topp prestasjon, sier Tüchel.

Tyskland neste For neste uke er det returoppgjør på Signal Iduna Park, som på folkemunne i Dortmund bare kalles Westfalenstadion. Det blir garantert en ny skjellsettende opplevelse for Odd og klubbens supportere.

Det massive tyske anlegget står for det høyeste publikumssnittet i verden, med en stadionkapasitet på over 81 000 seter som alle fylles foran hver eneste match.

Støtten til hjemmelaget er enorm. På «Südtribüne», den sørlige tribunen, holder supportergrupperingen til og danner «Den gule veggen». Det er en vegg ikke bare kledd i gult, men en vegg anerkjent som et av de mest høylytte på kloden.

Så spørs det om Odd behersker den atmosfæren og den kampen like godt som gårsdagens oppgjør på hjemlige trakter i Skien. Uansett: Det er bare til å glede seg - både for «Oddrane» og resten av Fotball-Norge.