TREKKPLASTER: Ole Gunnar Solskjær går «i læra» som reservelagstrener i storklubben Manchester United. I tillegg har han et navn og et image som vil virke som et trekkplaster på både sponsorer og spillere når han en dag får hovedansvaret i en klubb, tror ekspertene. Foto: Heiko Junge, Scanpix
TREKKPLASTER: Ole Gunnar Solskjær går «i læra» som reservelagstrener i storklubben Manchester United. I tillegg har han et navn og et image som vil virke som et trekkplaster på både sponsorer og spillere når han en dag får hovedansvaret i en klubb, tror ekspertene. Foto: Heiko Junge, ScanpixVis mer

- Klubbene blir fristet av navnet

Bratseth, Semb og Hareide om hvorfor Solskjær får norske topptilbud.

||| (Dagbladet.no): Denne helga var Ole Gunnar Solskjær i samtaler med Stabæk som kartlegger trenermarkedet i fall de mister Jan Jönsson.

Stabæk er ikke de første i Norge til å ta en prat med Manchester Uniteds reservelagstrener.

Han sa nei til å bli Brann-trener høsten 2008 og like etter avslo han å lede landslaget etter Åge Hareides avgang.

Sist høst skal Solskjær ha vært i søkelyset til Rosenborg. Foreløpig har svaret til Solskjær vært at han vil bli i United - i alle fall så lenge Alex Ferguson er der - for å lære mer.

- Ole Gunnar er fortsatt veldig ung som trener. Og han er ganske klar og tydelig på hvilken vei han vil gå. Jeg tror ikke han hopper på jobber han ikke føler seg hundre prosent klar for. Den veien han går nå, virker som en fornuftig start på trenerkarrien, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet.

GRUNDIG: Åge Hareide tror Solskjær har tatt med seg grundigheten han viste som spiller inn i treneryrket.Foto: Heiko Junge, Scanpix
GRUNDIG: Åge Hareide tror Solskjær har tatt med seg grundigheten han viste som spiller inn i treneryrket.Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

- Fristes av navnetDet er selvsagt forskjell på konkrete jobbtilbud og å bli forespurt om man er aktuell. Men navnet til Solskjær dukker opp i forbindelse med de fleste toppjobber i norsk fotball for tida.

Rune Bratseth, som selv gikk rett fra spillerkarrieren til jobb som sportsdirektør i Rosenborg, synes ikke det er det minste rart.

- Klubbene blir nok fristet av navnet i seg selv. Det vekker oppmerksomhet og interesse, og kan gjøre klubben til et mer attraktivt sponsorobjekt også, sier Bratseth.

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen er enig.

- Ole Gunnar Solskjær er en åpen dør til alt. Han er det nærmeste vi kommer en trollmann i norsk fotball i den forstand at han kun har «kred». Grunnene til det er mange: Karrieren hans, typen, mennesket, personligheten. Han har aldri satt en fot feil, sier Pedersen.

Tillit blant spillereHan tror ikke bare det er sponsorer som vil la seg lokke til den klubben som eventuelt ansetter Solskjær som sjefstrener.

- Han har også stor tillit i spillermaterialet. Jeg tror mange vil spille for den klubben Ole Gunnar Solskjær trener. Og han blir ikke mindre hot av at Brann, landslaget, RBK og Stabæk nå har spurt, sier Pedersen.

Viking-trener Åge Hareide har trent Solskjær både i Molde og på landslaget. Han understreker at han ikke kjenner Solskjærs pedagogiske evner, men at han kjenner ham godt som person og fotballspiller.

EN ANNEN JOBB: Å være hovedtrener i en klubb fører med seg mer enn å være reservelagstrener i United, tror tidligere RBK-direktør Rune Bratseth.
Foto: Tom E. Østhuus
EN ANNEN JOBB: Å være hovedtrener i en klubb fører med seg mer enn å være reservelagstrener i United, tror tidligere RBK-direktør Rune Bratseth. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

- Solskjær har en unik bakgrunn i forhold til at han har spilt på et av de beste lagene i verden. I tillegg har han et godt fotballhode og en grundighet - han var alltid veldig grundig som spiller sjøl. Den grundigheten tror jeg ikke han har sluppet i det hele tatt, sier Hareide til Dagbladet.

Hareide mener dessuten at tilliten United viser Solskjær vitner om trenerpotensialet.

- Når du har fått tilbud om å lede reservelaget der, må du ha visse kvaliteter. Og når han var så god til å styre sin egen karriere, er han trolig også i stand til planlegge andres karriere, mener Hareide.

- Helt annen jobbSamtidig er det forskjell på livet som reservelagstrener i en lukket engelsk storklubb, og den frontfiguren man blir som hovedtrener i en norsk storklubb.

- Ja, det er jo en helt annen jobb. Det fører mer med seg å være hovedansvarlig i en klubb, sier Bratseth.

KVALITETER: Åge Hareide mener det vitner om klare kvaliteter når man får lede reservelaget til Manchester United. Foto: Alf Ove Hansen
KVALITETER: Åge Hareide mener det vitner om klare kvaliteter når man får lede reservelaget til Manchester United. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Han synes det hadde vært spennende å se hvordan Solskjær vil lykkes som hovedtrener.

- Men man vet jo ikke helt hva man får. Solskjær har litt erfaring, men i den store sammenhengen er det jo ikke mye. Det vil alltid være en viss grad av risiko ved å ansette en ung trener. Men det gjelder jo alle trenere. Også de som har hatt suksess før, går på trynet en eller annen gang, sier Bratseth.

- Solbakken har pløydMorten Pedersen tror Solskjær har alle forutsetninger for å lykkes.

FORNUFTIG:  Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Solskjær har valgt en fornuftig start på trenerkarrieren. Foto: Arnt E. Folvik
FORNUFTIG: Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Solskjær har valgt en fornuftig start på trenerkarrieren. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- Jeg tror Ståle Solbakken har pløyd litt mark for Solskjær. Solbakken øvde seg i HamKam og fikk deretter jobben i FC København. Alle har sett at det funker. Ole Gunnar Solskjær øver seg i Manchester United med Alex Ferguson som mentor. Hvis han er så smart at han i tillegg tar en studietur eller to til Arsene Wenger, så ...

Åge Hareide håper og tror Ole Gunnar Solskjær blir en viktig mann for norsk fotball framover, og tror han vil takle rollen bra.

- Presset han vært vant med i alle år. Men det kan være vanskeligere å prestere gjennom andre enn å gjøre det selv. Som spiller har du bare deg selv å passe på, sier Hareide.

Nils Johan Semb tør ikke spå om Solskjær vil ende i norsk fotball i løpet av nærmeste framtid. Men han tror uansett han blir en ressurs for norsk fotball.

- Det håper vi jo. Og uansett om han er trener i utlandet eller i Norge, tror jeg vi kommer til å ha et tett kontaktpunkt slik at vi kan dra nytte av de erfaringene han gjør seg.

- EN TROLLMANN: Dagbladets Morten Pedersen mener Ole Gunnar Solskjær er det nærmeste vi kommer en trollmann i norsk fotball.
Foto: Adrian Øhrn Johansen
- EN TROLLMANN: Dagbladets Morten Pedersen mener Ole Gunnar Solskjær er det nærmeste vi kommer en trollmann i norsk fotball. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer