Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klubbene dør

Idrettspolitikerne, Bjørge Stensbøl og Olympiatoppen har sviktet klubbnivået i norsk idrett. Det mener suksessleder Bjørn Bergh i Trine Hattestads klubb Minerva. - Klubbdelen i norsk idrett er i ferd med å dø, sier Bergh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor tar han nå et oppgjør med beslutningstakerne på toppen av norsk idrett. Han er lei av å bli oversett, lei av å yte uten å få noe igjen, og han er lut lei av at andre tar æren for det klubbene skaper.

- Olympiatoppen må nå ta opp om de vil ha klubber eller ikke, sier Bergh.

Minerva står bak Norges tre siste gull i internasjonale mesterskap (Trine Hattestads VM-gull i 1997 og OL-gull i år og Hanne Hauglands VM-gull i 1997).

Men innsatsen settes ikke pris på. Mener Bergh.

- Om Stensbøl vil ha mer produksjon av internasjonale topputøvere, må han gi oss mer. Ikke ta fra oss, sier han.

Blir glemt

Bergh mener det har blitt et alarmerende skille i idrettshierarkiet mellom dem som soler seg i glansen på toppen, og dem som jobber frivillig på dugnad på bunnen.

- Hvem er det som sitter på spisskompetansen i Idretts-Norge?

Spør Bergh, og svarer sjøl:

- Det er vi i klubbene, det. Og hvor mange millioner får jeg for Trines gull? Null. Hva fikk vi etter Trines og Hannes gull i 1997? Ingenting. Klubbnivået trenger innsprøytning i forhold til det de presterer. Ellers rakner dette fullstendig, sier Bergh.

Spår lederflukt

- Generasjonen etter meg vil ikke bruke fritida si på dette uten å få noe igjen. For meg er det uforståelig at idrettstoppene ikke skjønner dette, sier han.

- Hvor skal pengene tas fra?

- Det er penger nok. Det er bare å snu strømmen, sier Bergh, og peker sjøl på hvor det først bør kuttes:

- Fjern alt kretsapparat i norsk idrett.

Bergh mener dessuten at det sløses vekk penger på høytflygende prosjekter, som fjerner fokus fra utøverens daglige situasjon.

- En viktig grunn til at Trine har lykkes, er den støtte hun har fått fra oss i tunge stunder. Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har sittet ved kjøkkenbordet hjemme hos Trine i Svartskog. Hun har et klubbapparet å rådføre seg med, sier Bergh.

<B>MÅ SATSE PÅ NYE TALENTER:</B>OL-vinner får null igjen for gullet i Sydney. Trines klubbleder vil ha penger til å utvikle nye talenter