Klubbene dør

Idrettspolitikerne, Bjørge Stensbøl og Olympiatoppen har sviktet klubbnivået i norsk idrett. Det mener suksessleder Bjørn Bergh i Trine Hattestads klubb Minerva. - Klubbdelen i norsk idrett er i ferd med å dø, sier Bergh.

Derfor tar han nå et oppgjør med beslutningstakerne på toppen av norsk idrett. Han er lei av å bli oversett, lei av å yte uten å få noe igjen, og han er lut lei av at andre tar æren for det klubbene skaper.

- Olympiatoppen må nå ta opp om de vil ha klubber eller ikke, sier Bergh.

Minerva står bak Norges tre siste gull i internasjonale mesterskap (Trine Hattestads VM-gull i 1997 og OL-gull i år og Hanne Hauglands VM-gull i 1997).

Men innsatsen settes ikke pris på. Mener Bergh.

- Om Stensbøl vil ha mer produksjon av internasjonale topputøvere, må han gi oss mer. Ikke ta fra oss, sier han.

Blir glemt

Bergh mener det har blitt et alarmerende skille i idrettshierarkiet mellom dem som soler seg i glansen på toppen, og dem som jobber frivillig på dugnad på bunnen.

- Hvem er det som sitter på spisskompetansen i Idretts-Norge?

Spør Bergh, og svarer sjøl:

- Det er vi i klubbene, det. Og hvor mange millioner får jeg for Trines gull? Null. Hva fikk vi etter Trines og Hannes gull i 1997? Ingenting. Klubbnivået trenger innsprøytning i forhold til det de presterer. Ellers rakner dette fullstendig, sier Bergh.

Spår lederflukt

- Generasjonen etter meg vil ikke bruke fritida si på dette uten å få noe igjen. For meg er det uforståelig at idrettstoppene ikke skjønner dette, sier han.

- Hvor skal pengene tas fra?

- Det er penger nok. Det er bare å snu strømmen, sier Bergh, og peker sjøl på hvor det først bør kuttes:

- Fjern alt kretsapparat i norsk idrett.

Bergh mener dessuten at det sløses vekk penger på høytflygende prosjekter, som fjerner fokus fra utøverens daglige situasjon.

- En viktig grunn til at Trine har lykkes, er den støtte hun har fått fra oss i tunge stunder. Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har sittet ved kjøkkenbordet hjemme hos Trine i Svartskog. Hun har et klubbapparet å rådføre seg med, sier Bergh.

<B>MÅ SATSE PÅ NYE TALENTER:</B>OL-vinner får null igjen for gullet i Sydney. Trines klubbleder vil ha penger til å utvikle nye talenter