Newcastle United

- Klubbene er forbanna

Premier League-klubbene skal nå være bekymret for ligaens merkevare.

Mohammed bin Salman og The Public Investment Fund spiller en helt sentral rolle i «nye Newcastle United». Vi forklarer. Video: Ljosland / Hageskal / Løkås Vis mer
Publisert

The Guardian melder at sinte klubber har klaget til Premier League på oppkjøpet av Newcastle United og presser på for et hastemøte.

Avisa skriver at ligaens administrerende direktør, Richard Masters, og styreleder, Gary Hoffman, skal ha mottatt klager fra klubber som ikke ante at Newcastle-overtakelsen var i ferd med å bli godkjent.

Klubbene skal ha uttrykt bekymring for at Premier Leagues merke kan bli skadet av at Saudi -Arabias offentlige investeringsfond (PIF) tar en eierandel på 80 prosent i Newcastle United.

Det hardt kritiserte oppkjøpet av Premier League-klubben Newcastle fikk klarsignal til å gjennomføres på torsdag.

The Saudi Fund (PIF), ledes av Prins Mohammed bin Salman, som vil sitte med 80 prosent av klubbens aksjer ved et kjøp. Finanskvinnen Amanda Louise Staveley (via firmaet PCP Capital Partners) vil få ti prosent, mens de resterende ti prosentene vil eies av milliardær-brødrene David og Simon Reuben.

Prisen skal ligge på 305 millioner pund (rundt 3.5 milliarder kroner) og Staveley melder at hun har «store ambisjoner» for klubben, som kjøperne ser på som et langtidsprosjekt.

Knallhard kritikk

Amnesty mener Premier Leagues omdømme vil få et solid skudd for baugen i så måte, og mener at ligaen vil framstå godtroende overfor et regime som ønsker å dekke over grusomheter ved å investere i den glamorøse idretten - såkalt «idrettsvasking».

Amnesty-direktør Kate Allen peker blant annet på drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og kronprinsens mulige delaktighet i dette.

- Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding sendt blant annet til NTB.

Allerede i juli i fjor var det snakk om et oppkjøp, men en av årsakene til at det ikke ble noe av, var fordi Saudi-Arabia hadde problemer med ulovlig strømming av kamper knyttet til Premier Leagues rettighetshaver beIN Sports, som har base i Qatar.

Tidligere har beIN Sports vært bannlyst i Saudi-Arabia, men nå har denne utestengelsen opphørt. Det betyr at et salg er gjennomførbart.

Forlovet raser

I 2018 ble journalisten Jamal Khashoggi drept inne på det saudiske konsulatet i Istanbul. Drapet vakte enorm internasjonal oppstandelse og ble fordømt verden over.

Khashoggi jobbet for Washington Post og var bosatt i USA og var kjent for å ha vært kritiske mot det saudiske regime.

- EN SKAM: Jamal Khashoggi forlovede kaller oppkjøpet en skam. Foto: Reuters
- EN SKAM: Jamal Khashoggi forlovede kaller oppkjøpet en skam. Foto: Reuters Vis mer

Nå raser Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, mot at det samme regimet nå kjøper klubben.

- Det er så trist. Det er en skam for Newcastle og for engelsk fotball, sier hun i et intervju med Sky News.

Cengiz kjøper ikke forklaringen om at det ikke er regjeringen i Saudi-Arabia som skal kontrollere klubben.

- Det gir ikke mening fordi alle vet at regjeringen kontrollerer alt i Saudi-Arabia. Det nåværende saudiske regimet har en kronprins som kontrollerer alt i landet, forteller Cengiz.

- Poenget er dette: Hvordan godtar spillerne, fansen og direktøren for Newcastle denne situasjonen? Jeg er virkelig trist over dette. Jeg antar at penger er viktigere enn noe annet her i livet, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer