Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klubbene som sjokkerte med å vinne ligagull

Leicester blir ikke den første som overrasker.

 FRA OPPRYKK TIL SERIEGULL:  Brian Clough ledet Nottingham Forest rett fra opprykk til seriegull. Så vant de Serievinnercupen de to neste årene. Foto: NTB Scanpix.
FRA OPPRYKK TIL SERIEGULL: Brian Clough ledet Nottingham Forest rett fra opprykk til seriegull. Så vant de Serievinnercupen de to neste årene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Leicesters eventyrsesong vil ingen ende ta, og nå tror de fleste at Claudio Ranieris mannskap faktisk kan ta en sjokkerende seier i Premier League.

Skulle Leicester klare det, vil de følge i de samme fotsporene til disse klubbene, som også sto bak et mirakel da de gikk til topps.

1. Nottingham Forest, 1977/78 Forest-historien var så god at det bare måtte bli en film. En Maverick manager tar over en klubb på nivå to, leder de så vidt til opprykk, vinner toppdivisjonen den påfølgende sesongen, før de erobrer Europa.

Brian Clough hadde tidligere ledet Derby til deres første seriegull på 88 år i 1972, men 44 turbulente dager i Leeds, hadde ikke akkurat gitt selvtilliten en «boost». Clough gikk med på å ta over Forest på 13. plass på nivå 2. I sin første fulle sesong ble de nummer tre og gikk opp. Resten er historie.

På Forest-laget sto Peter Shilton helt bakerst, som var hentet inn for en rekordsum ved starten av sesongen. Martin O´Neill, Archie Gemmill, Tony Woodcock og Peter White var alle en del av laget som slo Liverpool i ligacupfinalen på Wembley i den samme sesong. Men at et lag vinner ligaen rett etter opprykk, hører til sjeldenhetene.

Forest vant Serievinnercupen i 1979 og 1980.

2. Hellas Verona, 1984/85 Hvis du følger sånn noenlunde med på Serie A, vil du forbinde Hellas Verona med to ting: De er Italias jo-jo-lag framfor noen og Luca Toni spiller for klubben.

På midten av 80-tallet bygde klubben et slagkraftig lag, som tok opp kampen med de meriterte klubbene.

Under ledelse av Osvaldo Bagnoli slo Verona Juventus med Michel Platini på laget, Inter med Rummenigge og Roma da de vant sin hittil eneste Scudetto.

 BØTTET INN MÅL:  Olivier Giroud jubler etter å ha blitt fransk seriemester med Montpellier i 2012. Foto: AP Photo/Thibault Camus/NTB Scanpix.
BØTTET INN MÅL: Olivier Giroud jubler etter å ha blitt fransk seriemester med Montpellier i 2012. Foto: AP Photo/Thibault Camus/NTB Scanpix. Vis mer

Vi kan også nevne at det var samme sesongen som Diego Maradona spilte i Italia for Napoli. Det er fortsatt ansett som det største sjokket i italiensk fotball.

3. Sampdoria, 1990/91 Har det noen gang vært en mer glamorøs liga enn hva Serie A var fra slutten av 80-tallet til år 2000? Ligaen var proppfull av utenlandske stjerner, egenproduserte artister, innholdsrike managere, stilige drakter og kvalitetslag. I løpet av et helt tiår var Juventus, Milan, Inter, Lazio, Parma, Fiorentina og Roma alle jevnt og trutt med i tittelkampen. Derfor er Sampdorias seier i 1991 utrolig sterk.

«The Blcerchiati» brukte sine 40 første leveår som en sprettball mellom Serie A og B. Alt endret seg da Vujadin Boskov tok over i 1986. Med jugoslaven bak spakene, så Sampdoria ut som en seriøs utfordrer.

Klubben gikk helt til topps i Serie A i 1991. Slått ble Arrigo Sacchis Milan, et Inter-lag med verdensmesterne Jürgen Klinsmann, Brehme og Lothar Matthäus og ikke minst et Napoli med Maradona.

Gianluca Vialli og Roberto Mancini formet et fryktet spisspar, mens Pietro Vierchowod var sjefen i forsvaret. Sampdoria sikret seg med en nesten skremmende fortjent 2-0-seier på San Siro mot Inter, før de knuste Lecce 3-0 hjemme i avslutningen.

- Seriegullet med Sampdoria var den som smakte best, forteller Boskov.

- Fordi det var den beste ligaen i verden. Det er som når du blir far for første gang.

4. Nantes 1994/95 Nylig ble Arsène Wenger spurt om han har sett en likende forvandling som Leicester tidligere. Da begynte franskmannen å snakke om en liten klubb i Frankrike, som overrasket da han selv var manager i Monaco i 1995.

- Det skjedde en gang da en venn av meg (Jean-Claude Suaudeau) trente Nantes, han ringte meg og spurte om han kunne få en spiller på lån, mimrer Wenger.

 HYLLET: Atletico-spillerne hyller Diego Simeone etter at de sikret seriegullet på Nou Camp i 2013. Foto: AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA / NTB Scanpix.
HYLLET: Atletico-spillerne hyller Diego Simeone etter at de sikret seriegullet på Nou Camp i 2013. Foto: AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA / NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg sa: Jeg kan ikke gi deg ham. Jeg trenger han selv. Da svarte han: Du er urimelig. Jeg kommer til å rykke ned. De har solgt alle spillerne, jeg har ingen igjen.

Suaudeau trengte ikke bekymre seg for nedrykk. Angrepsduoen Patrice Loko og Nicolas Ouedec sto for 40 mål. Nantes tapte bare en kamp, og endte ti poeng over nærmeste konkurrent Lyon.

- Han vant ligaen det året! For f..., 32 kamper uten tap. Siden han ikke hadde noe valg, slapp han til de unge spillerne. Til slutt vant de. Det er første gang jeg har opplevd det. Nå er vi ferd med å se det igjen.

Så gjenstår det å se om Ranieris menn kan gjenta bragden.

5. Deportivo La Coruna Husker du da en liten klubb fra Nordvest-Spania lekte seg i europatoppen? Deportivo La Coruna gjorde det. De vant trofeer, de kom langt i Champions League, ja det hele var fascinerende.

Det store øyeblikket foruten Copa Del Rey-seieren på Santiago Bernabeu i 2002 var seriegullet i 2000 - klubbens eneste. I sine blå og hvite stripete trøyer tok de knekken på Spanias gigantklubber med Roy Makaay (scoret 26 mål), Djalminha, Pauleta, Walter Pandiani og Flavio Cenceicao.

Deportivos suksess skyldes først og fremst den økonomiske støtten fra Augosto Cesar Lendoiro. Da det ble slutt på pengene ble Super Deport igjen old Deport. De rykket ned i både 2011 og 2013. Begge ganger rykket de rett opp igjen. Nå er de endelig etablert i La Liga igjen.

6. AZ Alkmaar, 2008/09 - Mitt lille mesterverk.

Det er slik Louis van Gaal beskriver det å vinne Æresdivisjonen med AZ Alkmaar, en stille og rolig klubb fra nord i landet, som bare hadde en tittel fra 1981 å glede seg over fra før.

 SJOKKERTE:  Nantes sjokkerte alle da de vant serien i 1995. Foto: NTB Scanpix / AFP / GERARD MALIE
SJOKKERTE: Nantes sjokkerte alle da de vant serien i 1995. Foto: NTB Scanpix / AFP / GERARD MALIE Vis mer

Van Gaal byttet ut Barcelona med AZ for å slippe unna trykket i den spanske storbyen.

Lite visste van Gaal at han fire år seinere skulle løfte trofeet med en stil som minnet svært lite om hans normale. Et kontringslag i en 4-4-2-formasjon med ingen stjerner.

AZ gikk 28 kamper uten tap. Vant ligaen med elleve poeng.

Da det kom fram at van Gaal tapte millioner investert i svindleren Bernie Madoff, som lurte 65 millioner euro bort fra intetanende ofre, tok nederlenderen opp jakten på mer fruktbare jobber.

7. Montpellier, 2011/12 PSGs nåværende dominans i Ligue 1, gjør det lett å glemme at ligaen hadde seks forskjellige vinnere mellom 2007 og 2012. I 2011 startet Qatari Sports Investment å spytte inn penger i hovedstadsklubben. Carlo Ancelotti ble ansatt som klubbens manager. Men det ble ikke seriegull på første forsøk. Det sørget lille Montpellier for.

Klubben med ligaens 13. høyeste budsjett, var tippet på øvre halvdel, men trodde de ville ha noen sjanse mot klubben som svidde av 82 millioner pund i januarvinduet. Montpellier satte rekord med sine 82 poeng. Mye takket være Olivier Girouds 21 mål.

I siste serierunde sørget John Utaka for den avgjørende scoringen borte mot Auxerre 14 minutter før slutt, som sikret en overraskende mester.

Kampen ble noe utsatt på grunn av tilskuertrøbbel. Så Montpelliers kamp var ikke ferdig før 41 minutter før PSGs seier.

 VAN FEIRING:  Louis van Gaal spretter champagnen etter seriegullet med AZ Alkmaar. Foto: REUTERS/Paul Vreeker/United Photos/NTB Scanpix.
VAN FEIRING: Louis van Gaal spretter champagnen etter seriegullet med AZ Alkmaar. Foto: REUTERS/Paul Vreeker/United Photos/NTB Scanpix. Vis mer

- Det er den lengste kvelden i mitt liv, sa trener Remi Girard.

8. Atlético Madrid, 2013/14 I ni strake sesonger hadde Barcelona eller Real Madrid vunnet La liga. Ikke bare dominerte de spansk fotball (noe de fortsatt gjør), de er også verdens to største klubber. Klubbene sikrer seg klodens beste spillere, tjener mer enn alle andre på tv- og kommersielle avtaler.

I 13/14 hadde ingen troen på trassige Atlético Madrid. Da Diego Simeone tok over klubben surret de rundt i ingenmannsland på tabellen. Seks måneder senere hadde de vunnet Europa League, så ristet de av seg mindreverdighetskomplekset ved å slå byrivalen i Copa del Rey-finalen i Reals storstue.

Få trodde de kunne holde stand over en 38 kampers lang sesong mot gigantene. Et bunnsolid forsvar og en brennhet Diego Costa på topp la grunnlaget for at hovedstadsklubben bare trengte et poeng borte mot Barcelona i siste serierunde. Kanskje ikke bare, bare..

Alexis Sánchez ga vertene ledelsen, før midtstopper Diego Godin sørget for at det endte uavgjort 1-1. Aldri har en uavgjort smakt bedre.

Dagen etter ble The Paseo del Prado i Madrid farget med Atléticos farger da tusener av fans møtte opp for å hylle laget neste dag. Det eneste som manglet var trofeet, fordi ligapresidenten var opptatt.

- Det spiller ingen rolle. De kan ikke ta det fra oss, sa Diego Simeone.