Klubbene tjener grovt på streiken

Fotballstreiken er kjempebutikk for de norske toppklubbene som slipper å betale lønn til spillerne.

Lønnsutgiftene til spillerne utgjør over 70 prosent for mange av klubbene. - Vi sparer penger, innrømmer flere av klubblederne til Dagbladet.

Streiker flest betyr kraftige inntektstap for arbeidsgiverne. Det er liksom litt av meninga. Men slik er ikke fotballstreiken. Rundt om i norske toppserie- og førstedivisjonsklubber er nemlig streiken en lykke for regnskapet. På ett eller annet tidspunkt kommer jo billettinntektene for de utsatte kampene inn i klubbkassa uansett. Og etter det Dagbladet erfarer, utgjør billettinntekene uansett bare rundt ti prosent av totalinntektene blant klubbene.

- Jeg regner med at det fortsatt skal spilles 26 serierunder, sier LSK-direktør Bjarne Sognnæs.

Flere i pluss

Med ei snittlønn blant spillerne på 350000- 400000 kroner sparer klubbene store beløp. Og særlig om streiken varer noen uker.

- Om streiken blir langvarig blir store beløp innspart i lønnsutgifter per måned, sier Viking-direktør Bjarne Berntsen.

Etter kommende helgs serierunde tar Tippeligaen etter programmet fotballferie til 21. juli. Etter gårsdagens brudd i forhandlingene mellom NISO og NHO er det slett ikke et usannsynlig scenario at streiken varer helt til riksmeklingsmannens initiativrett trer i kraft etter 30 dager. Det kan i praksis bety at fotballstreiken betyr flere klubbregnskaper i pluss i 2002. I fjor gikk 12 av toppklubbene i minus.

- Vi sparer utgifter til lønn, men det kommer an på hvor langvarig streiken blir, sier Sognnæs.

Mer enn 70 prosent

I Stabæk er bare ti spillere tatt ut i streik. Foreløpig har klubben valgt å holde resten av spillerne i arbeid. Men permitteringsvarsel er sendt, og klubben kan når som helst benytte seg av dette - og spare lønnsutgifter.

- For mange av klubbene er lønnsutgiftene faktisk langt høyere enn 70 prosent, sier Stabæk-direktør Gudbrand Fossbråten.

I Lyn ser man slik på saken:

- Ser man isolert på problemstillingen, vil nok klubben på kort sikt tjene på å slippe lønnsutgifter til spillerne. Likevel tror jeg at streiken kan få negative økonomiske konsekvenser over tid. Vi taper tillit både overfor publikum og sponsorer, sier daglig leder, Ole-Ray Grødseth.

Glemte varsel

Lynspillerne er ikke tatt ut i streik. Dermed går det mot permitteringer i Oslo-klubben. 14 av 20 Lyn-spillere er NISO-medlemmer. Disse mottok permitteringsvarsel for to uker siden og kan derfor permitteres nå. Men de seks ikke-organiserte mottok permitteringsvarsel først i går, og kan dermed ikke permitteres før om to uker.

- Vi hadde aldri trodd at streiken skulle bli et faktum. Derfor sendte vi ikke ut permitteringsvarsel til ikke-medlemmene, sier Grødseth.

I Sogndal er bare 3 av 22 spillere medlemmer av NISO. Derfor ble ikke klubben tatt ut i streik. Daglig leder Yngve Hallén ser dermed ingen annen råd enn å permittere.

- Så lenge vi ikke kan levere produktet, har vi heller ikke råd til å betale lønn, sier Hallén. Sogndal vil avvente dagens møte med de andre klubbene i Tippeligaen før de tar den endelige avgjørelsen om å ty til permitteringer.

- Men vi kommer til å informere arbeidskontoret om at de trolig har 22 Sogndalspillere på terskelen tirsdag morgen, sier Yngve Hallén.

  • Rosenborg har de desidert best betalte spillerne i Tippeligaen. Og tjener slik sett mest på streiken.
AVLYST: Det ble ikke spilt kamper på noen Tippeliga-arenaer i går. Alle klubbene - bortsett fra Lyn, Moss og Sogndal - er tatt ut i streik.
Daniel Berg Hestad, Molde