SNØFØYKA: Slik så det ut i Drammen under årets første serierunde. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SNØFØYKA: Slik så det ut i Drammen under årets første serierunde. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Hoverterminlisten i Eliteserien 2019-2022

Klubbene uenige om Eliteserie-start: - Riktig med tidlig start

Innen kort tid skal hovedterminlista for de fire neste sesongene i Eliteserien avgjøres. Klubbene er splittet i når sesongen bør starte.

Før årets eliteseriesesong ble det klart at det norske fotballagene måtte gjennom en rekordtidlig sesongstart.

Samme helga som de festglade lagde folkefest med påfølgende bråk under verdenscupen i Holmenkollen, ble det både gjennomført og forsøkt gjennomført Eliteseriestart rundt om på harde, humpete og noen helt ålreite (kunst) gressbaner i snøføyk og sur vind.

Reaksjonene var varierte. Publikum ble hjemme. Men starten gjorde også at flere av de norske spillerne var i kampform til den første landslagspausen, hvor blant annet Braut Haaland herjer mot Tyskland i kampen som sikret U19-gutta EM-plass seinere den sesongen.

Vurderer seinere start

I disse dager avgjør et utvalg fra Norsk Toppfotball, klubbrepresentanter og NFF hvordan hovedterminlista blir seende ut de nærmeste sesongene.

Målet er å lage er forutsigbar terminliste for de fire neste åra, altså 2019 til 2002.

Det ender med at NFFs hovedstyre vedtar terminlista, og etter planen skjer det i september.

De norske eliteseriene har selvfølgelig kommet med sine erfaringer og ønsker, og Etter det Dagbladet erfarer, har flere av klubben uttrykt et ønske om seinere seriestart.

SESONG 03 #02: Vi går gjennom spillerne som leverte i første runde. Er det noen du bør ha? Noen du bør styre unna? Vi ser også nøyere på tre spillere som mange har hentet inn på sitt lag. Er det en fallgruve? Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Vil ha tidlig

Det er også et av ankepunktene når hovedterminlista skal avgjøres: Skal seriestarten være før eller etter landslagspausen i mars?

Landslagstrener for G19-gutta, Pål Arne «Paco»Johansen, var tydelig etter at Norge kvalifiserte seg til neste års G19-VM på at den tidligere seriestarten hadde vært en viktig faktor for suksessen.

- Min tydelig mening er at det er riktig med tidlig seriestart og at vi tilrettelegger for klubbene som kommer seg ut i Europa. Det gir en lengre sesong, men tar også drømmene til de unge på alvor, sier Johansen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- NTF og NFF har hårete mål for norsk fotball. Skal vi nå dem, må vi se på hva vi gjør og tilpasse oss de målene. Og så er det viktig å gjøre spillerne klare på hverdagen som møter dem. Mange av de jeg trener drømmer om å komme seg til topp 5-ligaene. Der er det lange sesonger, og spillerne må lære seg å stå en lang sesong.

Johansen forteller at han forstår at seriestart ikke er det beste for inntekter på stadion. Samtidig så mener han at suksessen G19-laget hadde i vår ga en verdiøkning på 2-300 millioner kroner på spillerne som deltok.

Vil ha forandring

Et av lagene som vil ha forandring, er Strømsgodset. I et intervju med VG tidligere i sommer, uttalte Strømsgodsets daglige leder, Dag Lindseth Andersen:

- En ting er publikum, det er vanskelig å selge billetter når vi må konkurrere med Holmenkollen og får kortere tid til å bygge opp til noe folk ikke har rukket å glede seg til. En annen ting er at alle spillepausene gjør at vi mister momentum, og den lange sesongen gjør at vi får en ekstra lang sommerpause. Derfor mener vi at dette ikke er optimalt, verken kommersielt eller sportslig. Det blir en tap-tap-situasjon.

Dagbladet har forsøkt å nå flere daglige ledere onsdag, uten hell.

- Vi tar diskusjonen i de foraene dette skal diskuteres. Det er sammensatt og mange elementer som spiller inn, sier Brann-leder Vibeke Johannesen til Dagbladet.

- Vi er midt i prosessen, så det er for tidlig å kommentere noe så, sier Vålerenga-sjef Erik Espeseth, som er med i utvalget som skal avgjøre Eliteserie-skjebnen.