Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klubbene vil tape millioner

Hvis tippeligaspillerne får velge sko selv.

TOPPSPILLER: Kim Ojo er en av Tippeligaens største profiler i vår. I Brann får spillerne velge sko selv, siden utstyrsavtalen ikke innbefatter det. Får NISO det som de vil, kan alle tippeligaspillerne få den samme friheten.
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
TOPPSPILLER: Kim Ojo er en av Tippeligaens største profiler i vår. I Brann får spillerne velge sko selv, siden utstyrsavtalen ikke innbefatter det. Får NISO det som de vil, kan alle tippeligaspillerne få den samme friheten. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): NISO har i dag tatt ut 95 tippeligaspillere i streik. NHO, som representerer klubbene, bekrefter overfor Dagbladet at det var spillernes krav om å få bruke hvilke sko de vil som var punktet de ikke kunne bli enige om.

- Det avgjørende her var NISOs krav om fritt utstyrsvalg, først og fremst sko. Det var ikke klubbene villig til å gå med på, sier Bjørn Tangnes, daglig leder i NHO idrett, til Dagbladet.

- Blant klubbene er det helt klart en frykt for reduserte avtaler med sportsutstyrsleverandører. Det er både skremmende og uoversiktlig. Det er ganske mange konsekvenser som det ikke er oversikt over, sier Tangnes.

Utstyrsavtalene er en av de viktigste inntektskildene for norske klubber.

Dagbladet får bekreftet fra Umbro at avtaler der sko ikke inngår vil bli vesentlig dårligere. Umbro sponser fem norske tippeligaklubber: Molde, Aalesund, Start, Sarpsborg og Fredrikstad.

Koster klubbene millioner - En avtale uten sko, vil ha en helt annen verdi, sier Geir Tønnesland i Scantrade, som fører Umbro i Norge.

- Hvor mye bruker dere på sponsing i det norske markedet hvert år?

- Jeg vil ikke si noe nøyaktig tall, men det er et betydelig antall millioner. Vår oppfattelse er at vi som regel er en av de store sponsorene i klubbene vi samarbeider med, sier Tønnesland.

Et bortfall av en skoavtale vil altså koste klubbene millioner av kroner.

- Vår oppfatning er at veldig mange fotballspillere i Norge ikke kommer til å få noen skoavtale, men må kjøpe sko selv, sier Tønnesland i Umbro.

- Ingen spillere vil tjene penger Joachim Walltin, leder i spillerorganisasjonen NISO, innrømmer at et fritt skovalg hos spillerne vil koste klubbene penger.

- Det vil være en kostnad og en omorganisering av sponsormarkedet. Men vi aksepterer ikke noe skremmescenario, sier Walltin til Dagbladet.

- Man må se på helheten. Det investeres også mye penger i norsk fotball for å gjøre den bedre. Det å sikre at spilerne har optimalt utstyr burde vært prioriter.

- INVESTERING: Joachim Walltin i NISO sier at klubbenes tapte sponsorinntekter kan sees på som en investering i bedre arbeidsverktøy. Foto: Ingun A. Mæhlum / SCANPIX
- INVESTERING: Joachim Walltin i NISO sier at klubbenes tapte sponsorinntekter kan sees på som en investering i bedre arbeidsverktøy. Foto: Ingun A. Mæhlum / SCANPIX Vis mer

Walltin sier videre at pengene klubbene taper på dårligere avtaler ikke vil havne hos noen få toppspillere som kan inngå private skoavtaler.

- Det har aldri vært intensjonen at noen spillere skal tjene penger. Det er ikke tillat og i konflikt med utstyrsavtalen klubben har.

- Men vil ikke det bli et krav i neste runde, at spillerne skal kunne inngå egne avtaler?

- Det har ikke vært intensjonen. Jeg tror ikke det er marked for det i Norge. Det har ikke vært tanken fra vår side.

Klubbene vil altså tape store penger i sponsormarkedet for at spillerne skal ha fritt skovalg, men pengene vil ikke ende i spillernes rommer, ifølge NISO. Ett av NISOs krav var også at spillerne skal få inngå personlige sponsoravtaler, så lenge de ikke er i konflikt med klubbens sponsorer.

- Glem Adidas, Puma, Nike og Umbro Ivar Hoff var med på hele Lillestrøms og norsk fotballs reise fra amatørskap til profesjonell idrett. Han husker de første skoavtalene som ble gjort på 70-tallet som sikret klubbene nødvendige inntekter til å drive fotballen framover.

Lillestrøm-legenden reagerer på NISOs kamp mot utstyrsavtalene. Han mener de millionene klubbene taper vil ende hos noen få toppspillere som er attraktive nok på sponsormarkedet.

- Jeg har hatt gleden av å jobbe med kanskje noen av de beste spillerne vi har hatt i Norge, også den aller beste (Hoff snakker om Tom Lund, journ. anm.). Når sånne var lojale, da kjøper jeg ikke at en eller annen bare sier at «vi må spille i de skoa vi vil». De tenker bare på en ting, og det er seg selv, sier Hoff til Dagbladet.

Hoff forteller at dette ikke er noen ny situasjon i fotballen. På 80-tallet fikk flere av Lillestrøms toppspillere tilbud om egne skoavtaler gjennom å gjøre det bra på landslaget.

- Hvis klubbene mister utstyrsavtalene, vil inntektene ende hos noen få toppspillere.

Lillestrøm er i dag en av få klubber som ikke har en utstyrsavtale som innbefatter sko. Klubben er sponset av Legea, som ikke har sko i toppklasse, dermed står spillerne fritt til å signere egne avtaler når det gjelder sko.

- Vår avtale er bygget opp uten sko. Legea har ikke tippeligastandard på sko, da er det greit. Men du får ikke noen avtale med Adidas, Puma, Nike eller Umbro uten sko. Da får du ingen avtale, så enkelt er det, sier Grønlund.

REAGERER: Ivar Hoff reagerer på spillernes krav. Han mener pengene klubbene taper vil ende hos noen få toppspillere.
REAGERER: Ivar Hoff reagerer på spillernes krav. Han mener pengene klubbene taper vil ende hos noen få toppspillere. Vis mer

Fredrikstad skriver følgende på sine nettsider:

- Skotilpasning av medisinske årsaker har vi forståelse for, men det å gi rettighetene til enkeltutøver vil ødelegge klubbøkonomien.  Det å gi mer til noen få vil gå utover andre utøvere og breddeaktiviteten. Dette er ikke et HMS spørsmål for spillerne lenger, det har NISO skriftliggjort i prosessen, det handler om å få ut mer penger til noen få.  Det vil vi ikke være med på.

Går mot avlysning NFF-informasjonssjef Svein Graff sier til Dagbladet at det i løpet av dagen blir avgjort om hele helgas tippeligarunde avlyses, eller om blir spilt enkeltkamper.

- Vi er i dialog med klubbene og Norsk Toppfotball, vi prøver å gjøre opp status nå. Vi må ta hensyn til publikum, spillere, dommere. De må få beskjed i rimelig tid, sier Graff.

NFF vet ikke hvordan de 95 spillerne fordeler seg i de ni streikerammede klubbene.

- Det varierer voldsomt i hver klubb. Men sju klubber har ikke ikke streikende spillere, sier Graff.

- Er NFF bekymret for følgene av streiken?

- Generelt er det en ulempe at kamper eventuelt ikke blir gjennomført, både for spillere, klubber, rettighetshavere og oss. Vi har ennå ikke vurdert streiken opp mot landskampen i Portugal, vi tar det kortsiktige først.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media