- Klubblederne må ta ansvaret sjølansvaret sjøl

Tromsø-formann Gunnar Wilhelmsen synes det er meningsløst å gi pengefolkene skylda for alt som er galt i norsk fotball. - Klubblederne må sjøl ta ansvaret hvis klubben sliter økonomisk, mener Wilhelmsen.

Denne uka ga Harald Aabrekk beskjed om at han vil trekke seg som Brann-trener fordi det er kapitalistene som styrer utviklingen i sportsklubben. Wilhelmsen skjønner ikke logikken.

- Det er jo ikke pengefolkene som har brukt opp pengene i Brann. Det er Aabrekk og de andre som styrer det sportslige, sier Wilhelmsen.

Slår tilbake

Tromsø-formannen mener trenere og den sportslige ledelsen i tippeligaklubbene bør gå i seg selv.

- Årsaken til at mange klubber sliter økonomisk, er at folk bruker penger de ikke har. Prioriterer klubbene å bruke store penger på sportslig satsing, så slår det tilbake på dem selv hvis inntjeningen ikke er god nok.

- Vil de ha frisk kapital inn ved hjelp av investorer, så må de godta at styringen ligger i aksjeselskapet, mener Wilhelmsen.

Todeling

Foruten Tromsø og Rosenborg er alle norske eliteserieklubber i dag todelt. Brann er et godt eksempel.

  • Sportsklubben Brann står for seg selv som et idrettslag, og er medlem i fotballforbundet og idrettsforbundet.

- Brann ASA er et driftsselskap som tar seg av driften og investeringer knyttet til SK Brann. Brann ASA driver forretninger på vegne av klubben via en samarbeidsavtale som er godkjent av medlemmene i SK Brann. Klubben hadde ved oppstarten aksjemajoriteten i Brann ASA.

Nå har klubben blitt tvunget til å selge mestparten av sine aksjer for å dekke underskuddet i Brann ASA. Underskuddet skyldes stort sett store investeringer på spillerkjøp.

Branns dilemma er: Hvis driftsselskapet går konkurs, har ikke klubben penger til å drive alene. Driftsselskapet har blitt tvunget til å få inn private eiere, og dermed mister SK Brann innflytelse på styringen av Brann ASA.

Vålerenga har samme organiseringsmodell som Brann. Også der får investorene kjeft.

Urettferdig

- Vi blir framstilt som stygge ulver. Det er urettferdig, sier VIF-investor Øystein Stray Spetalen.

- Våre investeringer har vært avgjørende for arbeidet med å gjøre klubbene mer profesjonelle, sier han.