GOD REDNING: Mexicos målvakt Guillermo Ochoa stoppet en Neymar-heading med en strålende redning halvveis i førsteomgang. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix
GOD REDNING: Mexicos målvakt Guillermo Ochoa stoppet en Neymar-heading med en strålende redning halvveis i førsteomgang. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB ScanpixVis mer

Klubbløse Ochoa stoppet Brasils stjernegalleri

Mexicos keeper storspilte.

• Brasil - Mexico 0-0 (0-0)

(Dagbladet): Det endte målløst mellom Brasil og Mexico i den første kampen i VMs andre runde, men det var aldri kjedelig. 

En haug med målsjanser begge veier ble ikke aldri konvertert til tellende scoringer, mye takket være godt keeperspill, og i særdeleshet fra Mexicos Guillermo Ochoa. 

Dermed står begge lagene med fire poeng etter to kamper, før Kamerun og Kroatia møtes i morgen. 

- 0-0 er ikke noe godt resultat for oss, men det speilet kampen. Det var en svært fysisk kamp mellom to lag som begge ønsket å score, sa Brasil-trener Luis Felipe Scolari etter kampen.

Da var Mexico-kaptein Rafael Márquez atskillig mer fornøyd. 

- Keeperen vår reddet oss i dag. Vi kjempet hardt mot en stor rival og gjorde en god jobb, sa Mexicos forsvarssjef.

Neymar i tårer Rammen før kveldens kamp mellom Brasil og Mexico kunne neppe vært bedre. Først klinket de snaut 4000 tilreisende mexicanerne til med en overraskende høylytt versjon av nasjonalsangen sin, men det var ingenting imot det som skulle komme.

For da David Luiz, Neymar og de andre spillerne, sammen med over 60 000 brasilianere på Estádio Castelao, sang den brasilianske nasjonalsangen, ble det stor stemning. 

De siste linjene ble sågar sunget med en Neymar oppløst i tårer - så mektig var øyeblikket, og det før kampen hadde startet. 

«Mål? Nei!» Både Brasil og Mexico vant sine åpningskamper (mot Kroatia og Kamerun), så det var en tilnærmet sikker plass i åttendelsfinalen som stod på spill i Fortaleza i kveld. 

TÅREVÅTT: Neymar (t.v.) var nok ikke den eneste som synes det var mektig da over 60 000, inkludert disse elleve, sang Brasils nasjonalsang. Ivrigst av dem alle var kanskje David Luiz (nr. tre fra høyre). Mange mener han nå kan ta opp kampen med Gianluigi Buffon om å være den ivrigste nasjonalsangsyngeren på en fotballbane. Foto: Andre Penner/AP Photo/NTB Scanpix
TÅREVÅTT: Neymar (t.v.) var nok ikke den eneste som synes det var mektig da over 60 000, inkludert disse elleve, sang Brasils nasjonalsang. Ivrigst av dem alle var kanskje David Luiz (nr. tre fra høyre). Mange mener han nå kan ta opp kampen med Gianluigi Buffon om å være den ivrigste nasjonalsangsyngeren på en fotballbane. Foto: Andre Penner/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Åpningsminuttene bar preg av høye skuldre og tøffe dueller.

Mexico, for anledningen i røde drakter og svarte kortbukser, klarte tidvis å stresse vertsnasjonen skikkelig.

Etter ti minutter eksploderte stadion i et jubelbrøl for det de trodde var scoring. Oscar kom rundt på venstrekanten og slo inn på en umarkert Fred inne i feltet. Spissen skøyt i nettet, men på feil side av stolpen. Det fikk ikke alle på tribunen med seg, ei heller at det var vinket for offside.

Klubbløs redningsmann Det var to lag som forsvarte seg godt og aggressivt i førsteomgang, noe som gjorde langskudd stadig mer attraktivt for målkåte midtbanespillere. Héctor Herrera, for eksempel. 

Kampen var 23 minutter gammel da Porto-spilleren klinket til fra lang hold. Herrera fikk godt treff, og tvang Júlio César ut i full strekk. 

Bare to minutter seinere var hele Brasils kjæledegge centimetere fra sitt tredje mål så lang i mesterskapet.

Den nybakte sølvreven Dani Alves, med en sveis mistenkelig lik den tidligere strongman-utøver Svend Karlsen bekler, slo et flott innlegg fra høyre. Inne i straffeområdet steg Neymar til værs, og fikk til en ganske god heading mot Mexico-målet.

Der ventet imidlertid Guillermo Ochoa, som ville vise at han også kunne varte opp med gode reaksjonsredninger. Forresten, stryk «god» - redninga var intet mindre enn fantastisk fra den klubbløse keeperen, som ikke får færre arbeidsgivere å velge mellom etter dagens kamp. 

Da var det en mye enklere oppgave han fikk med å stå i veien for Freds heading etter en Neymar-corner ti minutter seinere.

Offside-trekkspill José Vázquez forsøkte å skyte som midtbanekollega Herrera like før pause, og traff for så vidt greit, men skuddet snek seg utenfor stolpen. Det så ikke så fryktelig farlig ut - i alle fall ikke sammenlignet med Brasil-sjansen to minutter før halvtid. 

Et frispark havnet hos Thiago Silva, som brystet ballen videre inn i feltet. Der ventet David Luiz og Paulinho fullstendig umarkerte, som en følge av dårlig offside-linje fra Mexico-forsvaret. Sistnevnte tuppet ballen mot mål, men igjen stod Ochoa i veien. 

GOD REDNING 2: Også like før pause stod Ochoa i veien for gultrøyene. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
GOD REDNING 2: Også like før pause stod Ochoa i veien for gultrøyene. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer

Dermed stod det målløst til pause, mye takket være nettopp Mexico-keeperen.

Neymars storsjanse Bernard erstattet Ramires i pausen, og markerte seg umiddelbart. En strålende bakromspasning fra Dani Alves fant Sjakhtar Donetsk-vingen, som lette etter Neymar inne i midten. En Mexico-forsvarer kom, dessverre for Brasil, stormende til i siste liten.

Mexico fortsatte som i førsteomgang - med å teste Júlio César fra langt hold. Særlig José Vázquez virket å ha fylt krutt i støvlene hver gang han fikk ballen, det samme gjelder Héctor Herrera. Dessverre for laget fra aztekernes hjemland traff ingen av dem innenfor aluminiumen.

Det var det nordligste av de to amerikanske landene som førte kampen i store deler av andreomgang.

Kom Brasil først på en skummel visitt eller to, stod selvsagt Ochoa i veien.

Som etter 70 minutter, da Neymar klinket til fra ti meters hold.

Da hadde en tannløs Fred allerede forlatt banen til fordel for Baktus (broren til Karius)-lignende Jô. Atlético Mineiro-spilleren virket ikke mye farligere enn mannen han erstattet. 

Ropte på straffe Farlig ble det imidlertid fire minutter før slutt, da kaptein Thiago Silva fikk gå opp og heade etter et frispark. Fra fire meters hold klarte han å styre ballen mot mål, men gjett én gang hvem som stod i veien (igjen)!? 

Ja, det var naturligvis Guillermo Ochoa.

I sluttminuttene ropte brasilianerne på straffe da Marcelo gikk i bakken, men reprisene viser at kampleder Cüneyt Cakir gjorde helt rett i å beholde fløyta i hånda. 

Mexico fortsatte å fyre av skudd fra alle mulige hold og vinkler. Raúl Jiménez ble hindret av Júlio César, mens de andre forsøkene ikke traff målet.

Heller ikke i Svein Oddvar Moens tre tilleggsminutter viste dommerens hypermoderne klokke at ballen hadde trillet over mål, og det endte dermed 0-0 i Fortaleza.