Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kluss for Kajsa Bergquist

EDMONTON (Dagbladet): Norden blir uten gull fra friidretts-VM i Edmonton etter at Kajsa Bergqvist (24) bare fikk bronse natt til i dag. Men nå skal Kajsa hjelpe det norske høydehåpet Anne Gerd Eieland (18) til å nå de store høydene.

Som samtlige 12 finalister gikk Kajsa inn i konkurransen på 185 centimeter. Alt så bra ut - hun tok 185 - 190 - 194 og 197 i første forsøk før det skjebnesvangre første forsøket på to meter. Det så ut som om Kajsa var høyt over med kroppen, men hun touchet lista med skuldra. Lista ramlet ned. Dermed gikk det som i OL for Kajsa - bronse bak Inga Babakova og Hestrie Cloete, som begge gikk over to meter i andre forsøk.

Dårligst i Norden

Heller ikke finnen Aki Parviainen klarte å hente nordisk gull i spydkonkurransen. Til tross for 91,31 meter for finnen, ble, Jan Zelezny på nytt for sterk med 92,80 meter.

Likevel: Både finnene og svenskene drar hjem med to medaljer. Foruten Christian Olssons trestegsølv og Kajsas bronse, kan Sverige bokføre to femteplasser og en sjuendeplass. Finland har en femte-, sjette- og sjuendeplass i tillegg til Parviainens sølv og bronsemedaljen til Arsi Harju i kule.

Mens Norge drar hjem med en tiendeplass.

Skal ut

Ifølge idrettssjef Per Øyvind Mørk unge norske friidrettshåp lærer for lite i Norge. Neste år sendes de ut av landet for å matches i treningsmiljøer som vet hva som skal til for å bli best. Det er i alle fall planen til idretttssjef Per Øyvind Mørk. Om han får pengene som skal til.

Blant annet skal Kajsa Bergqvist hjelpe Anne Gerd Eieland.

- Kajsas trener Bengt Jönsson ble vanvittig imponert da Anne Gerd hoppet 184 centimeter i landskampen i Uppsala i juni. Han sa at hun har et voldsomt potensial. Nå er det meningen at de skal samarbeide, sier Mørk til Dagbladet.

Akkurat som Kajsa ble hjulpet fram av samarbeidet med Hanne Haugland og Håkon Särnblom.

Kritikk fra Stensbøl

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl gikk i sin gjestespalte i Dagbladet lørdag ut og kritiserte Friidrettsforbundet for manglende satsing på kompetanseoppbygging siden 1994. Stensbøl mener at den resultatmessige krisa kunne vært unngått om Friidrettsforbundet hadde fortsatt samarbeidet med OL-toppen som ble avsluttet i 1994. Han tar også sjølkritikk for at OL-toppen ikke har presset tilstrekkelig på for å få i gang prosessene.

- Jeg har lest det Stensbøl skriver, men må snakke med ham sjøl før jeg kommenterer det, sier Mørk, som har hatt idrettssjefjobben i Friidrettsforbundet siden 1998.

- Må ha mer midler

I Edmonton har Mørk allerede ført grundige samtaler med OL-toppens observatør Kjetil Tømmernes. Mørk har klare planer for å snu den svake VM-innsatsen før EM neste år.

- For det første må hver eneste krone vi har utnyttes best mulig. For det andre må vi få utøverne våre ut til de større internasjonale treningsmiljøene. Men dette står på de finansielle ressursene. Jeg må ha mer midler på toppidrettsbudsjettet for å få til dette, sier Mørk.

- Handler dette om at utøverne i Norge ikke kan bli best uten sjøl å oppleve hva de beste gjør på trening for å bli best?

- Akkurat. Utøverne må vite hva som skal til for å bli best.

Med andre ord: I Norge er det faglige nivået i en del disipliner for dårlig. Mangelen på treningsmuligheter innendørs vinterstid går dessuten voldsomt utover bredden.

- Et kjempeproblem, sier Mørk.

SVÆRT SKUFFET: Kajsa Bergquist var svært skuffet etter tre riv på 2,00 meter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media