Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brandsdal overveldet av rivalenes meldinger

Knakk sammen i tårer: - Jeg gråt underveis

Slik blir Eirik Brandsdals nye liv etter langrennskarrieren.

EMOSJONELT: Eirik Brandsdal greide ikke å holde tårene tilbake da han innså at karrieren var over. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

GREFSENKOLLEN (Dagbladet): Drøye ti år etter karrierens første pallplassering i verdenscupen - og etter totalt ni individuelle verdenscupseire - la Eirik Brandsdal opp sin langrennskarriere på toppnivå i mars.

Drøye to måneder er gått - i en meget spesiell tid hvor coronapandemien dysset ned hedringen av 33-åringen fra Kjelsås - når Dagbladet møter Brandsdal i hans nabolag på majestetiske Grefsenkollen.

- Jeg har faktisk økt antall hardøkter etter at jeg la opp, forteller Eirik Brandsdal til Dagbladet innledningsvis med utsikt over hele Oslo.

Selv om de færreste visste det da det skjedde, fikk sprintlegenden en perfekt avslutningen på karrieren i sprinten på Konnerud 4. mars.

DET SISTE SKIRENNET: Eirik Brandsdal kom seg opp på pallen sammen med sin overmann Johannes Høsflot Klæbo i karrierens siste skirenn. Tårene kom underveis i verdenscupssprinten på Konnerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DET SISTE SKIRENNET: Eirik Brandsdal kom seg opp på pallen sammen med sin overmann Johannes Høsflot Klæbo i karrierens siste skirenn. Tårene kom underveis i verdenscupssprinten på Konnerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Brandsdal kom først inn på oppløpet i finalen på sitt siste verdenscuprenn - og selv om han fikk bank av Johannes Høsflot Klæbo på oppløpet, var pallplassen en gedigen opptur som fikk fram så mange følelser at tårene presset på.

- Jeg gråt underveis

Faktisk rant tårene underveis i det siste skirennet.

- Jeg hadde en tung sesong, og det var lenge siden jeg hadde vært på pallen i en skøytesprint. Da jeg klarte det i karrierens siste skirenn, rant følelsene over underveis i sprinten. Jeg hadde innerst inne bestemt meg for at jeg skulle gi meg og at dette var mitt siste skirenn, forteller Eirik Brandsdal til Dagbladet.

- Jeg tok valget underveis i den sprinten, at det passet bra å gi seg her. Jeg gråt underveis i sprinten og hadde tårer i øynene mellom semifinalen og finalen. Jeg tok det inn og kjente at det var rått å få godfølelsen i siste skirenn. Det var veldig spesielt, forteller langrennsprofilen til Dagbladet.

TAKKER FOR STØTTEN: Mamma Kari, kjæresten Cecilie gratulerte Eirik Brandsdal med pallplassen i karrierens siste skirenn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAKKER FOR STØTTEN: Mamma Kari, kjæresten Cecilie gratulerte Eirik Brandsdal med pallplassen i karrierens siste skirenn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Da jeg gikk og varmet opp til finalen, måtte jeg ta på brillene for å skjule tårene. Men jeg var veldig skjerpet i finalen og kom først inn på oppløpet. Jeg fikk juling av Johannes der, men den oppturen var kul, konkluderer Brandsdal.

Derfor gir han seg

33-åringen merket at noe manglet. Det gjorde valget om å legge opp enklere.

- Jeg har alltid boblet i evalueringsprosessen, det å se etter punkter å forberede. Når den følelsen ikke er der, er det på tide å gi seg. Da er det bedre å slippe til yngre krefter, sier Brandsdal.

- Jeg har godt å kjent på det en stund. Jeg har ikke noe lyst til å gjøre ting halvveis og måtte være ærlig med meg selv og si: «Nå er det på tide å gi seg.» Det er godt å ta valget selv og gi seg mens leken er god, i stedet for å bli vraket eller gi seg av andre grunner. Samtidig er det en klassisk sprint i Oberstdorf som passer meg bra, men jeg er litt mett på treningsjobben og livsstilen som kreves. Det føles bra å tenke litt nytt og få nye utfordringer.

POPULÆR I RUSSLAND: Eirik Brandsdal hadde mange russiske rivaler da han var aktiv skiløper, men da han la ut denne videoen tok det helt av i Russland. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva vil du savne minst?

- Det å bo i en bag, reise så mye og hele tiden jage, ikke ha den roa og kunne senke skuldrene, dra på ferie uten å tenke på trening og alltid ta hensyn til trening og målene man har sett. Nå er det ikke så nøye om det sklir ut her og der.

Takker kjæresten

Kjæresten Cecilie Kappelslåen er en viktig støttespiller. Å reise fra henne så mye som det kreves som langrennsløper på høyt internasjonalt nivå, er noe som tærer på.

- Det er utfordring å være så mye borte. Det er en del av greia som gjør at man blir mett. Å være den som andre hele tiden må ta hensyn til og leve i en bag, er baksiden med livet som langrennsløper. Jeg er et samvittighetsmenneske, forteller Brandsdal.

- Cecilie er veldig fornøyd med at jeg gir meg, men hun ville ha støttet meg videre også.

NY TID: Erik Brandsdal søker nye veier når han nå fullfører studiet Industriell økonomi. Foto: Thomas Rasmus Skaug /
NY TID: Erik Brandsdal søker nye veier når han nå fullfører studiet Industriell økonomi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Vis mer

Brandsdal trener nå sammen med unge og håpefulle i Kjelsås og gir inspirasjon til de yngre utøverne sammen med Vegard Ulvang.

Det nye livet

Men først og fremst skal han fullføre det krevende og prestisjefylte studiet «Industriell økonomi» på universitetet i Ås, hvor ett år gjenstår for langrennsprofilen.

- Jeg har alltid vært glad i matte og fysikk. Det er også ledelses- og økonomifag. Det er et veldig variert studium. Jeg tror også at man får mye verdifullt gjennom idretten, det å være en del av et lag og jobbe sammen. At laget fungerer, har alltid vært viktig for meg, forteller langrennsprofilen.

Energibruk i bygninger er et fagfelt Brandsdal synes er spennende og kan tenke seg å jobbe med.

- Så du havner ikke i Norges Skiforbund med det første?

«SKUESPILLER»: Eirik Brandsdal var en fremragende skiløper, men som skuespiller har han litt å jobbe med. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Tja, Espen Bjervig sa at det ikke var umulig at det ville komme noen muligheter i Norges Skiforbund etter hvert. Vi får se. Jeg kjenner de godt, men tror jeg skal holde meg litt unna en stund, forteller 33-åringen.

Overveldet av meldinger

Da han offentliggjorde at karrieren var over etter ni verdenscupseire og fire NM-gull, haglet det inn rørende meldinger fra så vel lagkamerater som rivaler.

- Jeg var overveldet av all oppmerksomheten jeg fikk. Det var veldig mange som hadde tatt seg tiden og skrevet lange, personlige hilsener til meg. Jeg var ikke helt forberedt på det og følte ikke at jeg trengte så mye oppmerksomhet rundt avgjørelsen. Jeg tenkte at det ikke var en «big deal» i utgangspunktet, men det ble mer følelser enn jeg hadde sett for meg, forteller Brandsdal til Dagbladet.

- Meldingene hadde også utenlandsk adresse?

- Ja, det var noen utenlandske rivaler, som Federico Pellegrino og Lucas Chavanat, som takket for mange gode dueller. Nikitia Kriukov ringte meg faktisk. Han hadde jeg en lang videosamtale med på Face-time. Han er artig.

- Hva sa Kriukov?

BLANT TIDENES BESTE SPRINTERE: Eirik Brandsdals toppnivå var skyhøyt, som her da han banket Petter Northug på oppløpet i Ruka og med kompisen Sondre Turvoll Fossli ved sin side. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BLANT TIDENES BESTE SPRINTERE: Eirik Brandsdals toppnivå var skyhøyt, som her da han banket Petter Northug på oppløpet i Ruka og med kompisen Sondre Turvoll Fossli ved sin side. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Nikita er veldig opptatt av resultatene og at han fikk være med på samling med oss, hvor vi bodde på rom sammen og ble godt kjent. Vi mimret om det. Og så er han veldig opptatt av mesterskapsresultater. Han lagde et poeng ut av det og skulle ønske at jeg også fikk ut det jeg hadde i meg i mesterskap, forteller 33-åringen.

Kriukov, som er svært god i engelsk i motsetning til andre russiske langrennsløpere, har overfor Dagbladet flere ganger vist stor interesse for Eirik Brandsdal og lurt på hvorfor han ikke har fått ut potensialet sitt i mesterskap.

- Det er veldig rart. Brandsdal vinner hele tiden, men aldri i mesterskap. Det samme gjelder Sundby. Jeg vinner nesten aldri, men får som regel med meg et gull når det gjelder, sa Kriukov til Dagbladet i 2017.

NESTEN: Det ble bare nesten for Eirik Brandsdal i mesterskap. Rivalen Nikita Kriukov, som her vant VM-gullet på sprinten i Val di Fiemme, lurer på hvorfor Brandsdal ikke fikk ut det han var god for i mesterskap. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
NESTEN: Det ble bare nesten for Eirik Brandsdal i mesterskap. Rivalen Nikita Kriukov, som her vant VM-gullet på sprinten i Val di Fiemme, lurer på hvorfor Brandsdal ikke fikk ut det han var god for i mesterskap. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Spurtkongene

Brandsdal skulle gjerne ha kronet en strålende karriere med prikken over i-en i et internasjonalt mesterskap.

- Jeg har tenkt mye på hvorfor det ikke har blitt stang inn i mesterskap. Jeg har taklet mesterskap litt dårlig, synes jeg, sier 33-åringen fra Kjelsås, som hadde mange dueller mot mesterskapsspesialisten Kriukov.

- Vi lot oss inspirere av Kriukos avslutning, spesielt i stakesprint. Der var han ledende. Det var stas å se hvordan han og russerne trener. Vi fikk et godt inntrykk i hvordan russerne lever langrennshverdagen sin.

I flere år var det bare Brandsdal og Kriukov som kunne slå Petter Northug på et oppløp. I sprintene var de tre de sterkeste.

DRAMMEN-SPESIALIST: Erik Brandsdal var alltid god i Drammen og vant flere verdenscupseire her. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
DRAMMEN-SPESIALIST: Erik Brandsdal var alltid god i Drammen og vant flere verdenscupseire her. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er glad du sier på den måten. Det er stas å bli sammenliknet med Petter og Nikita på den fronten. Jeg har hatt en bra langspurt og gjort det bra når jeg har fått utnyttet den. På kortere oppløp og mer eksplosive spurter, slet jeg litt mer sammenliknet med den nye generasjonen sprintere. Det har litt med alder å gjøre også, mener Brandsdal.

I tillegg til alle sprinttriumfene til 33-åringen, vant han også et NM-gull på femmil.

- Det var noen sesonger der hvor jeg dro treningen kanskje litt langt mot å bli en allrounder og distanseløper. Vi hadde en filosofi om at å trene som en allrounder og bygge kapasitet, ville være positivt som sprinter.

Klæbo forandret sporten

Etter hvert som Johannes Høsflot Klæbo tok over tronen som verdens beste sprinter, har kravene i internasjonal sprintlangrenn endret seg.

- Ja, spesielt når Johannes slo gjennom for fullt, har farten blitt skrudd opp voldsomt fra start. Det er mindre tilfeldigheter og færre som kan vinne når det gås på den måten, sier Brandsdal.

- Forandret Klæbo sprinten og måten man bør trene på som sprinter?

- Ja, i hvert fall litt. De beste går nok på samme måten fortsatt. Det har aldri vært en som har vært så overlegen og kan gå med så god kontroll. Jeg husker da jeg hadde en maksdag og vant prologen med ett sekund. Da følte jeg at jeg hadde kontroll gjennom heatene. Jeg kan bare tenke meg hvordan Johannes har det når han vinner prologen med fire-fem sekunder. Det må være så enkelt, sier han og smiler.

- Hvilke endringer måtte dere gjøre etter at Klæbo kom inn i manesjen?

- For min del måtte jeg jage enda flere detaljer og samle enda flere marginer til min fordel, som for eksempel luftmotstand og sittestilling i utforkjøringer. Jeg synes det er veldig kult når det blir et skifte og et nytt nivå. Jeg følte at jeg bidro til at min generasjon, med Petter i spissen, kom opp og løftet sprintlangrenn. Spesielt på skøytesiden i høy fart løftet vi nivået.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!