Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nok en gang stormer det rundt Eirik Horneland og RBK

Knallhard Horneland-dom:
- Fullstendig kulturkrasj

Eurosport-ekspertene Kjetil Rekdal og Joacim Jonsson er langt fra imponert over det Eirik Horneland har fått til på Lerkendal i år. Nå kan håpet om Europa i 2020 ryke, og hva skjer da?

KRITISK: Kjetil Rekdal er kritisk til mye av det som har skjedd på Lerkendal i år. Samtidig mener han at en aldrende RBK-tropp må ta mye av skylda. Foto: NTB/Scanpix
KRITISK: Kjetil Rekdal er kritisk til mye av det som har skjedd på Lerkendal i år. Samtidig mener han at en aldrende RBK-tropp må ta mye av skylda. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Etter en god periode i sommer, som nesten resulterte i et gruppespill i Champions League, er Rosenborg igjen inne i en tøff periode. Lørdag endte det med 2-2 og poengdeling mot Kristiansund, og avstanden opp til serieleder og erkerival Molde er oppe i hele 15 poeng.

Søndag møtes de to på Lerkendal.

Kjetil Rekdal mener det er flere faktorer som har gjort at det har gått galt for Horneland på Lerkendal.

Samtidig er han klar på at dagens RBK-tropp ikke er godt nok skodd for å gjennomføre den tøffe spillestilen Horneland ønsker, og at det var den dårlige seriestarten som sørget for at sesongen «måtte» bli mislykket.

- Det er vanskelig å svare på hvorfor. Horneland kom til RBK med sin tanke og brukte vinteren på å spille litt annerledes. Det ble bom. De har gått tilbake til 4-3-3 og levert solid. Nå har det begynt å butte litt igjen. De har hatt en del skader, også er ikke stallen bred nok, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet, før han fortsetter:

- Det var de første sju-åtte kampene som gjorde at RBK ble hektet av i gullkampen. Derifra og fram til nå har de ikke tatt så mange færre poeng enn Molde, uten at jeg har fasit i hånd.

Rekdal tror ikke laget Horneland har til rådighet er bedre enn tabellen tilsier for øyeblikket.

- De er nødt til å fornye seg. De må få tak i, eller utvikle egne spillere. Jeg tror ikke laget de sender utpå nå kan bli bedre enn det er for øyeblikket. Alder, slitasje og at de har vunnet alt - det er faktorer som spiller inn. De trenger friskt blod og påfyll.

- Når Horneland snakker om aggressivitet i spillet er det ikke det han får. Når man hører alle intervjuene hans er det mye av det samme. De klarer ikke å gjennomføre det de ønsker, sier han videre.

- Molde vil nok stikke kniven i ryggen på dem

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson mener kampen mot Molde på søndag potensielt kan være avgjørende for hva vi får se fra RBK de neste årene. Jonsson peker også på det økonomiske aspektet ved å muligens miste Europa-spill til neste år.

- Vi skal vel ikke bli for dramatiske, men det er en uten tvil en veldig viktig match for RBK, som det er enormt mange spørsmål rundt. De kan faktisk miste Europa til neste år. En klubb som har som ambisjon om å nærme seg Champions League. Nå er man lengre unna enn på lenge, sier Jonsson til Dagbladet.

- Det var økonomiske problemer allerede i år, men så ble de reddet av dette gruppespillet de tok seg inn i. Det er generelt mange spørsmål rundt det også. Molde vil nok ikke gråte om de stikker kniven i ryggen på dem, sier den svenske eksperten videre.

Jonsson er knallhard i sin dom over Hornelands RBK etter den tidligere FKH-trenerens inntreden på Lerkendal.

- De har ikke lykkes. Horneland er en kompetent mann, og har bygd opp Haugesund. Men å komme til RBK er en fullstendig kultur- og kollisjonskrasj. Man har ikke riktig kommet på sporet, og toget står fortsatt på perrongen, sier eksperten.

SLAKTER HORNELAND: Joacim Jonsson stiller seg svært kritisk til det Eirik Horneland har gjort siden han tok over RBK i januar. Foto: NTB/Scanpix
SLAKTER HORNELAND: Joacim Jonsson stiller seg svært kritisk til det Eirik Horneland har gjort siden han tok over RBK i januar. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Hva skjer?

Den tidligere FFK-kapteinen er enig med Rekdal, som mener noe må skje på Lerkendal før 2020.

- Nå har de en veldig stor stall med mange dyre kontrakter. Man har også mange på lån. Hva skjer med dem? Man har noen spennende spillere, Emil Konradsen Ceide for eksempel, men man har ikke så mange spillere som kan ta steget akkurat nå. Det er mye usikkerhet, sier Jonsson.

Både André Hansen og Tore Reginiussen har vært ute og slaktet eget lag etter den siste tids prestasjoner. Det mener Jonsson er helt berettiget.

- De har helt rett, men det er et slag mot Horneland. Kan man bygge videre på dette, eller er det dødt? Hvilke ambisjoner har man for neste år? spør han seg.

- Det må gjøres noe etter sesongen. Han virker å sitte trygt. Da må man gå inn med en storopprydning i spillerstallen, sier svensken videre.

Gradvis svakere

Rekdal påpeker at man kan se tilbake på laget under Kåre Ingebrigtsen, hvor det gradvis ble svakere og svakere resultater. Det at Horneland rår over stort sett den samme spillerstallen er nok neppe en fordel, mener han.

- I 2015 og 2016 var de suverene og feide alle lag av banen. I 2017 begynte det å bli jevnere, men de vant det meste, fordi de hadde kvalitet. Det vant likevel, også i 2018.

- I år har det begynt å bikke imot. De kunne vunnet i Kristiansund, men de kunne også tapt. De kan ikke fortsette sånn.

Horneland virker uansett å ha styrets tillit etter en tøff start i jobben. Det er noe de må stå i, mener Rekdal. Samtidig kommer han med krass kritikk mot det klubben har levert i Europaligaen denne høsten.

- Jeg regner med at han får fortsette. Rosenborg som klubb har tatt et valg. De var veldig gode i sommer i Europa, og var i nærheten av å komme seg inn i Champions League. Men nå sliter de voldsomt. De tapte fullt fortjent mot Lask Linz, PSV trengte ikke ta ut all verden for å slå dem og nå venter Sporting. Ingen av dem er like gode som de en gang var.

- Når Rosenborgs ambisjon er at de skal holde stand i Europa, og er lenger unna enn på lenge, holder det ikke, mener den tidligere Vålerenga, Aalesund og Start-sjefen.

- Ikke en klubb som Rosenborg verdig

Eirik Horneland har denne sesongen tatt flere tøffe valg. Profiler som Pål André Helland ble først brukt i en uvant rolle, før han har måttet finne seg i å sitte mye på benken. Han har også sendt Nicklas Bendtner på dør. Samtidig har han gitt flere unggutter sjansen.

- Horneland har valgt ut ifra sine verdier og prinsipper. Han har tatt et standpunkt og har kjørt sitt race, selv om de har endret seg litt spillemessig siden han tok over. Sånn er det å være fotballtrener, sier Jonsson før han fortsetter:

- Det måles i resultater, og akkurat nå er man fire poeng bak bronse og må muligens være avhengige av at Odd vinner cupen for å ha et håp om Europa. Det er ikke en storklubb som Rosenborg verdig. Han har mislykkes, tordner Jonsson.

Selv om RBK har heng på medalje etter at Odd søndag tapte 1-4 for Ranheim, tror han neppe vi får se noe Rosenborg-medalje i år.

- Odd er begredelige på bortebane. De prøver nesten å unngå medalje, virker det som. Rosenborg har igjen tøffe kamper, så Odd har sånn sett det beste programmet. Jeg trodde Bodø/Glimt skulle sprekke, men det gjør de ikke.

- Jeg tror medaljene ender som de står nå, sier Joacim Jonsson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media