Ingvild Flugstad Østberg

- Knallhardt og tøft i toppen

Etter halvannet år borte fra verdenscupsirkuset er Ingvild Flugstad Østberg (30) endelig klarert til å gå verdenscuprenn i Ruka. Samtidig erkjenner hun at det har vært vanskelig å få i seg nok næring i forhold til treningsmengden.

TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg er klarert til verdenscupåpningen i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB
TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg er klarert til verdenscupåpningen i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVÅL (Dagbladet): - Du blir dratt litt i begge ender. Man kjenner litt på lysten og motivasjonen til å få det til, samtidig som man har frustrasjon over å ikke få det til.

Det sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet etter nesten to år uten konkurranser og samlinger med resten av langrennslandslaget. En konsekvens av startnekt fordi hun ikke innfridde kravene i en helseattest, som alle norske utøverne må bestå for å kunne konkurrere internasjonalt.

For Flugstad Østberg har omtrent ikke vært å se på startstreken siden sesongen 2019/2020.

I 2019 fikk hun konkurrert noen måneder på nyåret, etter at hun måtte stå over første del av sesongen på grunn av startnekt.

Og i 2020 pådro hun seg to tretthetsbrudd, som til slutt førte til at hun mistet hele den påfølgende sesongen.

Tilbake på startstreken

Tirsdag kom beskjeden om at Flugstad Østberg er klarert til å gå verdenscupåpningen i Ruka. Selv om hun tilbake i midten av oktober ikke fikk dra på den siste høydesamlingen før OL, siden totalbelastningen av høyden ble for stor, sa langrennssjef Espen Bjervig den gang.

- Hva har snudd?

- Det er jo den totale belastningen. Vi har helseattesten som vi støtter oss på. Vi vet at å ligge i høyden, som varte i tre uker i august/september - og tre uker nå i oktober - er en kjempe belastning for kroppen. Og da er det bedre at Ingvild har holdt seg hjemme og gjort treninga i lavlandet. Det er veldig lett å se etterpå at det var riktig beslutning, for nå har hun klart å få godkjent helseattesten, sier Espen Bjervig til Dagbladet.

KAN BLI OL-KLAR: Langrennssjef Espen Bjervig legger vekt på at det blir viktig for Flugstad Østberg å komme rolig igang. Han utelukker likevel ikke OL-deltakelse. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KAN BLI OL-KLAR: Langrennssjef Espen Bjervig legger vekt på at det blir viktig for Flugstad Østberg å komme rolig igang. Han utelukker likevel ikke OL-deltakelse. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Bjervig mener at hvis Flugstad Østberg skal bli aktuell for OL, må hun i en god pre-camp til høyden i forkant. Samtidig påpeker han at det per dags dato gjelder å komme seg i gang - igjen.

- Sånn som det fungerer nå, tåler hun både å gå skirenn og å dra til høyden. Men vi må starte litt rolig. Derfor ønsker vi at hun skal trene nå og ikke dra til Beitostølen - at hun da starter i Ruka, sier han.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn uttalte også at han var bekymret for OL-deltakelse, dersom Flugstad Østberg ikke kom raskt tilbake i trening etter et langt avbrekk. Nå gleder imidlertid NRK-eksperten seg til å se Gjøvik-jenta tilbake på startstreken.

- Jeg mener hun har alle gode forutsetninger får å komme seg inn i OL-troppen. Vi har jo observert hun på noen treningsøkter gjennom høsten, og mye tyder på at hun er på et høyt nivå, sa Torgeir Bjørn til Dagbladet tidligere mandag, og framholdt at Flugstad Østberg vil være en av de nærmeste til å utfordre Therese Johaug.

Vanskelig trend å snu

Men det har vært vanskelig å snu trenden med vaner, eller uvaner, som Flugstad Østberg beskriver selv:

- Nå er det jo sånn at en helseattest består av flere ting. En ting er treninga, om man klarer å tilpasse den og trene mindre. En annen ting er maten, om man klarer å spise mer, rett og slett. Både på og utenfor trening. Å endre vaner, eller uvaner, som jeg har tillagt meg over lengre tid og som jeg kanskje ikke har sett helt selv. Det å gjøre det, endre det, for så å gjøre det hver dag - det er det som er det vanskelige.

- Handler det om at du ikke har klart å få i deg nok mat?

- Ja, det har vært en del av det, sier Flugstad Østberg, før hun fortsetter:

- Sammenlikna da med energien ut. Det er fysisk sett veldig enkelt å spise mer mat. Men du skal jo gjøre det, gjennomføre det og klare det på skikkelig vis. Å stå i det hver dag. Det har det vært - og vil fortsette å være - krevende å få til. Men jeg skal gjøre mitt beste videre også, utdyper hun.

Trenden har snudd

Det er med andre ord én grunn til at Flugstad Østberg nå får gå skirenn igjen.

Kroppen har det bedre.

- Trenden på beintettheten har snudd. Og det er jo et tegn på at blant ernæringsstatusen ser bedre ut. At kroppen har det bedre, sier Flugstad Østberg, som understreker at det blir minst like viktig å fortsette den gode jobben framover.

- Det er en lang vei fram til å gå mange skirenn, eventuelt et OL, og at helsa skal bli enda bedre også, sier hun.

- Hvor vanskelig er det å balansere på knivseggen som toppidrettsutøver?

- Det har vist seg at det har vært vanskelig for min del. Det er ikke sånn at det er generelt er så vanskelig og derfor kan man havne der jeg havnet, på en måte. Det blir kanskje en unnskyldning. Men selvfølgelig, det er knallhardt og tøft i toppen. Mat og ernæring er en ting. Trening er en annen. Å pushe grenser både her og der. Men det skal ikke gå på bekostning av helsa uansett, sier Flugstad Østberg, og understreker at hun er takknemlig for teamet hun har rundt seg.

- Har kjent på det

Dagbladet har skrevet en rekke saker om forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i langrenn de siste ukene.

Spiseforstyrrelsesdebatten er også noe Flugstad Østberg har fått med seg. Hun har også følt seg dratt inn i den debatten, på grunn av situasjonen hun har vært i.

- Selvfølgelig har jeg kjent på det. Folk har ikke sett på meg og sagt at du er sånn og du er sånn, og pekt ut meg sånn sett. Så det kan godt hende at jeg har følt mer på det enn hva som har vært reelt. Jeg vet ikke om det har gjort det bedre eller verre. Men man kjenner jo ekstra på det, samtidig som jeg kjenner på at jeg er et bevis på at ting kan bli bedre, enn hva det har vært på gitte tidspunkter tidligere.

- Og det er positivt oppi det hele, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer