TAP: Joshua King fikk gjennomgå av Bulgarias forsvar. Han og resten av Norge ble hardt straffet for brente sjanser. Foto: NTB scanpix / Pedersen, Terje
TAP: Joshua King fikk gjennomgå av Bulgarias forsvar. Han og resten av Norge ble hardt straffet for brente sjanser. Foto: NTB scanpix / Pedersen, TerjeVis mer

Norge - Bulgaria i Nations League

Knallhardt straffet: Avgjorde med sitt eneste skudd på mål

Norge var det førende laget, men sløste bort store sjanser.

  • Bulgaria - Norge 1-0 (0-0)

Norge fikk en drømmeåpning på Nations League da Kypros ble slått 2-0 på Ullevaal stadion på torsdag.

Kypriotene er antakeligvis det svakeste laget i Norges gruppe, og det er trolig Slovenia og Bulgaria som er lagene Norge må slå om det skal bli gruppeseier.

Bulgarerne vant sin åpningskamp mot Slovenia, og både Norge og Bulgaria hadde dermed en unik mulighet til å innta tabelltoppen alene.

- Frustrerende

Norge hadde flere store sjanser i løpet av kampen, mens Bulgaria kun hadde én. At kampen da ender 1-0 i hjemmelagets favør viser hvordan lagenes effektivitet ble avgjørende.

Et hodestøt fra kloss hold ble forskjellen på lagene.

- Det er frustrerende, men vi har oss selv å skylde på. Vi må være konsentrert i 90 minutter. Nå har vi hatt det kanskje vanskeligste laget på bortebane, men vi skal rette det opp på hjemmebane. De skal få kjenne hvordan det er å komme til Ullevaal, hvor vi skal fortsette å bygge et fort, manet Lars Lagerbäck i et intervju med TV2 etter kampen.

- Vi må være mer effektive foran mål, og de skaper ikke nok til at vi skal slippe inn. Det er rett og slett for dårlig , konkluderte Kristoffer Ajer etter kampen. Han hadde et liknende budskap som landslagsjefen etter kampen.

- Vi skal slå dette laget på hjemmebane, sa Ajer.

Gigantisk sjanse

Norge kunne fått en fantastisk start på kampen i Sofia, men Bjørn Maars Johnsen fikk ikke stablet på beina en skikkelig avslutningen da sjansen bød seg.

Joshua King spilte fint fri Birger Meling på venstrekanten, og backen slo presist inn i feltet. Men fra fem meter var det Bulgarias keeper Plamen Iliev som kom seirende ut mot Maars Johnsen.

- Den var enorm. Gigantisk! Det er sjelden man får slike muligheter, sa TV2s kommentator, Øyvind Alsaker.

- Ynkelig

Innledningen på kampen var fysisk tøff, og de norske spillerne både fikk og ga juling. Bulgaria hadde tydelig fått beskjed om å sette seg i respekt, og spesielt King fikk gjennomgå med flere stygge stemplinger.

På et tidspunkt fikk spissen nok og slo oppgitt ut med armene. King traff tilsynelatende Georgi Kostadinov i handlingen, og han falt dramatisk i bakken.

Dommeren ignorerte bulgarerens skuespill og ga frispark til Norge for stemplingen. Også King ba spilleren komme seg opp og slutte å filme.

- Patetisk. Ynkelig av bulgareren, mente Brede Hangeland om Kostadinovs oppførsel.

Millimeter unna

Norge framsto solide defensivt, men slet med å få det offensive til å stemme. Bulgaria la seg dypt og gjorde det vanskelig å Norges angrepsrekke, og de store sjansene uteble etter Maars Johnsens gigantmulighet.

Norge måtte vente nesten 35 minutter før den neste store sjansen kom, og denne gangen var det tomålsscorer fra Kypros-kampen, Stefan Johansen, som holdt på å gi Norge ledelsen.

Mohamed Elyounoussi dro seg fint fri på venstrekanten, og slo inn foran mål. Ballen fant veien til Johansen, som bredsidet den noen små centimeter utenfor stolpen.

I minuttene før pause fikk Maars Johnsen sin andre mulighet etter en nydelig norsk kontring. «Moi» avanserte raskt oppover Bulgarias halvdel med ballen, og slapp den fint til spissen. Han forsøkte å bredside den inn i nærmeste hjørnet, men skuddet ble for svakt, og Iliev reddet sikkert.

Glapp markeringen

Lars Lagerbäck hadde åpenbart fått med seg Maars Johnsens sjansesløseri og kastet innpå Alexander Sørloth etter pause.

Det var imidlertid Bulgaria som fikk uttelling foran mål først. Hjemmelaget rullet fint opp langs høyresiden og fikk slått inn foran mål. Radoslav Vasilev slo Håvard Nordtveit i hodeduellen, og nikket ballen presist inn i det lengste hjørnet. Rune Almenning Jarstein strakte seg så lang han kunne, men til ingen nytte.

Norge brukte den avsluttende halvtimen til å jakte en sårt etterlengtet scoring, men slet med å skape de aller største sjansene. Det ville seg ikke mot et solid, bulgarsk kollektiv, og tre minutter før full tid fikk Nordtveit sitt andre gule kort.

Forsvareren viste knottene i duell med en bulgarsk spiller, og ble sendt av banen. Med en mann mindre klarte ikke Norge å etablere noe mer press på vertene, som stakk av med alle de tre poengene.

Dermed er det Bulgaria som troner alene på topp i gruppa. Norge ligger på 2.-plass med tre poeng, men både Slovenia og Kypros har én kamp mindre spilt.

Disse kampene gjenstår for Norge:

  • 13. oktober: Slovenia 18.00 (Ullevaal i Oslo)
  • 16. oktober: Bulgaria 20.45 (Ullevaal i Oslo)
  • 16. november: Slovenia 20.45 (i Ljubljana)
  • 19. november: Kypros 20.45 (i Nikosia).