Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Knallstart

DET BLE

en klassisk langrennsstart i ordets rette mening. Ingen idrett er så tradisjonstung norsk som langrenn på gamlemåten, og det både i utførelse og resultater. Dette er grenen Norge dominerer internasjonalt, og slik fortsetter det denne vinteren også.

Det er ingen automatikk i dominansen selv i en sport med begrensete og forutsigbare konkurrenter. Også en klassisk norsk gren blir fornyet internasjonalt på høyst ulikt vis.

I fjor forsvant for eksempel det norske skiforspranget på kaldføre. Liknende overraskelser kommer sikkert også denne vinteren, men nå stiller vi med et landslag som totalt sett er bedre i stand til å mestre utfordringene.

SMØRERNE HAR

allerede vist det i sommervarme under verdenscup-åpningen i Tyskland. I går fulgte løperne opp med resultater som forteller om et meget høyt nivå.

Vibeke Skofteruds come back i toppen er avgjørende for å få bredde internasjonalt. Nå stiller Norge med to unge løpere med forutsetning for å være blant de beste flere sesonger framover.

Hvor god Marit Bjørgen blir ut over sprinten, vet hun knapt selv. Starten ga uansett plattformen hun trenger for å klatre opp i det store tomrommet Bente Skari etterlot før fjorårssesongen. Skjer det så fort som i vinter, ligger Bjørgen aldersmessig godt foran Skari i utviklingen.

BLANT GUTTA

er det fortsatt aldersgrense for topplassene i klassisk. Det forteller om nivået i disiplinen.

Den nasjonale bredden er mer enn imponerende. På Beitostølen utklasset oldboysene Frode Estil og Odd- Bjørn Hjelmeset godt over hundre av Norges beste trente idrettsutøvere.

TIDSDIFFERANSEN PÅ

nær halvminuttet ned til meget lovende Eldar Rønning er et tegn på nivået. Det var to sterke internasjonale løp som innledet langrennssesongen.

Det betyr også en god fortsettelse:

- Her vil det bli gått fort, sa herretrener Kristen Sørgaard før start.

Slik selvsikkerhet er tegn på utviklingen i sporten der løpere som nøyer seg med å konkurrere med egne ferdigheter, aldri får noen kunstig formstigning til mesterskapene:

De beste i sesongstarten kommer til å være blant de beste også i VM i Oberstdorf sist i februar.

Der blir det klassisk mye norsk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media