- Knapt noe menneske har fortjent navnet «Kong Glad» mer enn ham

Statsminister Jens Stoltenberg minnes «Hjallis».

TØNSBERG (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg, som holdt en minnetale under bisettelsen av Hjalmar «Hjallis» Andersen i en fullsatt Tønsberg domkirke, sier seremonien ikke bare var trist, men også fylt av humor og glede.

- Det var en vakker og verdig avskjed for en av Norges største idrettsutøvere. Det var sorg fordi vi tok avskjed, men også glede og humor. Han var en mann som formidlet nettopp glede til så mange, og derfor var det også mulig å være glad på hans vegne for at han har levd et så langt liv, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- «Hjallis» var stor fordi han satte fantastiske verdensrekorder og gjorde fantastiske idrettsprestasjoner på en tid da Norge ikke var så godt vant. Vi var under oppbygging etter krigen, og det var stolthet og glede: Lille Norge slo hele verden. Etter karrieren brukte han masse tid på norske sjøfolk, var med på å bygge opp handelsflåten og spredte glede.

HUSKER MØTENE: Statsminister Jens Stoltenberg tok farvel med «Hjallis» i Tønsberg domkirke. De har møtt hverandre flere ganger. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
HUSKER MØTENE: Statsminister Jens Stoltenberg tok farvel med «Hjallis» i Tønsberg domkirke. De har møtt hverandre flere ganger. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

- Derfor fikk han navnet «Kong Glad». Knapt noe menneske har fortjent det navnet bedre enn ham! sier Stoltenberg, som husker de personlige møtene best.

- Han var alltid glad. Hadde alltid overskudd, fleipet og skapte glede. Jeg snakket med ham da han fylte 90, og han fleipet og sa at han kom til å leve lenge. Jeg var helt enig. Dessverre gjorde han ikke det; han døde kort tid etterpå, men har levd et rikt, fantastisk og langt liv, sier statsministeren.