Vinter-OL i Pyeongchang 2018:

Knapt noen vil se dette med egne øyne i OL

Få OL-billetter er solgt. Så mye koster det å se OL-øvelsene - i Sør-Korea.

MER GULL:  Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg er norske medaljehåp i OL. Dette bildet er fra Sotsji-OL og da duoen tok gull på lagsprinten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MER GULL:  Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg er norske medaljehåp i OL. Dette bildet er fra Sotsji-OL og da duoen tok gull på lagsprinten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Se OLs dyreste øvelser nederst i artikkelen.

(Dagbladet): Vinter-OL i Pyeongchang er bare ni måneder unna, men billettsalget er det ingen som roper hurra for.

Knapt en fjerdedel av målsettingen er nådd for den første salgsperioden.

Nylige bekreftede tall viser at 162 000 billetter av den totale målsettingen på 600 000 er solgt. Det tilsvarer 27 prosent.

- Det er ikke veldig overraskende, sier Elisabeth Seeberg, arrangementssjef i Norges idrettsforbund, til Dagbladet.

Blant de minst populære idrettene er langrenn og skiskyting der under 10 prosent av billettene er solgt.

Optimister

OL-arrangøren tar likevel det sviktende billettsalget med knusende ro.

- Vi er optimistiske for billettsalget over tid, sier Kim Jae-Youl, visepresident i OLs organiseringskomité til nyhetsbyrået AFP.

- Prøve-OL hadde stor effekt i Sør-Korea og genererte stor interesse. Jeg mener vi har fått en god start, sier OL-toppen.

Totalt 1 180 000 billetter blir gjort tilgjengelig til konkurransene i Pyeongchang i februar neste år. 30 prosent tildeles utenlandske tilreisende og sponsorer i en separat prosess, mens 70 prosent går til sørkoreanere.

9. februar åpnet arrangøren for søknadsprosessen der publikum kan be om billetter til konkurransene som skulle starte ett år seinere. I forrige måned ble søknadsprosessen avsluttet.

OL-TOPP: Kim Jae-Youl. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon
OL-TOPP: Kim Jae-Youl. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon Vis mer

Ikke optimalt

Målet var å selge 600 000 billetter i første runde. Totalt mottok man imidlertid søknader tilsvarende 380 000 billetter. Mange av disse var i tillegg sentrert rundt idretter der Sør-Korea normalt hevder seg – som kunstløp og skøyter, ifølge NTB.

- Sør-Korea er ikke det beste stedet for vintersport og det er ikke det best tilgjengelige stedet for gjester, sier Seeberg til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Det bygges lite nytt. For utøvere og tv-seere blir det veldig fint, men for dem som ønsker å reise kan det være mange barrierer. Det er få overnattingsmuligheter for vanlige folk. Mange steder er allerede tatt av noen som er tidligere ute. Som for eksempel IOC og andre representanter. Gjestehotellene ligger langt unna, sier Seeberg.

Dagbladet har sett nærmere på billettprisene som viser at langrenn er blant de aller billigste. Femmila eller tremila kan du se for 25,21 euro per billett. Det tilsvarer 200 kroner.

Dyrest av all idrett er ishockeyfinalen for herrer: 531 euro per billett (4992 kr). Du må også punge ut for å se kunstløp: 425 euro (3996 kr).

Men aller dyrest er for de spesielt interesserte som vil se avslutningsseremonien inne fra stadion. Der ligger billetter ute til 929 euro (8734 kr). Se komplett liste nederst i artikkel.

200 KRONER: For to hundrelapper kan du se de fleste langrennsøvelser i OL. Blant annet tremila der  Marit Bjørgen trolig blir en av favorittene. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
200 KRONER: For to hundrelapper kan du se de fleste langrennsøvelser i OL. Blant annet tremila der  Marit Bjørgen trolig blir en av favorittene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nord-Korea-uro

OL-byen ligger nord i Sør-Korea – ikke langt fra grensa til nabo Nord-Korea. Det anspente forholdet mellom landene er ingen hemmelighet. De siste ukene er det også forholdet mellom USA og Nord-Korea blitt kjøligere, spesielt etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un startet flørten med nye missiler.

Geir Helgesen, direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, mener dette helt klart påvirker salget av billetter.

- Jeg tror det er helt ufarlig å reise til Sør-Korea og har sagt i 35 år at det ikke blir noen krig i Korea. Jeg forstår likevel at folk påvirkes av dekning i media om Kim Jong-un og Nord-Korea. Det er klart sånt påvirker billettsalg. Du får ikke lyst til å reise et sted der det spekuleres i at 3. verdenskrig kan bryte ut, sier Helgesen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- For noen år tilbake var det også en større speiderleir i Sør-Korea som nesten måtte avlyses fordi ingen speidere fra USA våget å reise. Jeg mener Sør-Korea er blitt tryggere, spesielt etter presidentvalget (Moon Jae-in vant) med en ny solskinnspresident

- Hva tenker du generelt om et vinter-OL i Sør-Korea?

- Dette er sport på høyt politisk nivå. Det er prestisje for myndigheter og for hele landet. De hadde sommer-OL i 1988 (Seoul). Samtidig så tenker jeg at Nord-Korea er misunnelige. De hadde helt sikkert et ønske om å få noen øvelser, sier Helgesen.

Elisabeth Seeberg i Idrettsforbundet har ingen større formening om uro rundt Nord-Korea påvirker billettsalg, men forstår likevel at noen kan være varsomme.

- OL er dyrt, det tar tid, flybilletter koster mye, du må kjøre tre timer fra flyplassen, og det er få overnattingsmuligheter. Med uroligheter rundt Nord-Korea på toppen, så forstår jeg at familier kan prioritere annerledes, sier Elisabeth Seeberg.

DYRT: Canada slo Sverige i OL-finalen for snart fire år siden. Skal du se OL-finalen i 2018, må du ut med nesten 5000 kroner for billetten. Foto: Claudio Bresciani / TT 
DYRT: Canada slo Sverige i OL-finalen for snart fire år siden. Skal du se OL-finalen i 2018, må du ut med nesten 5000 kroner for billetten. Foto: Claudio Bresciani / TT  Vis mer

Se prisene

Norges idrettsforbund opplyser til Dagbladet at de ikke har oversikt over eksakt antall solgte billetter til nordmenn til OL. Tall fra april viser at 163 kunder til sammen har bestilt 437 billetter. Dette er bestillinger som ikke omfatter idrettsforbundets egne gjester (personer fra særforbund med deltakere og Olympiatopp-sponsorer, Kulturdepartementet) og foreldre.

Det er Jet Set Sports/CoSport som er Norges idrettsforbunds offisielle leverandør av billetter til OL og Paralympics.

Dagbladet har sett på prisene. Her er noen av billettene som er tilgjengelig (fra både klasse A og B:

Kombinert (B): 21,25 euro (200 kr)

Skeleton, kvinner (B): 21,25 euro (200 kr)

Skiskyting, stafetter (B): 21,25 euro (200 kr)

Bob (B): 21,25 euro (200 kr)

Langrenn, 5 mil herrer (A+B): 74 euro (700 kr), 21 euro (200 kr)

Hopp, menn, stor bakke (B) 63,75 euro (600 kr)

Aking, lag (A): 106,24 euro (999 kr)

Curling-finale, kvinner (A): 159,37 euro (1498 kr)

Alpint, utfor menn (A): 169,99 euro (1 598,33 kroner)

Snowboard, slopestyle kvinner (A): 191,24 euro (1800 kr)

Skøyter, 1000m menn (A): 265,61 euro (2 496 kr)

Kortbane skøyter, kvinner 1500m (B): 371,85 euro (3 495 kr)

Kunstløp, par (B): 425 euro (3996 kr)

Ishockey-finale, menn (A): 531 euro (4992 kr)

Avslutningsseremoni (A): 929 euro (8734 kr)

PS: Priser og øvelser er et utvalg av ledige billetter. Klasse A er dyrere enn klasse B, men i noen øvelser er ikke begge klasser tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer