Fotball-VM

- Knapt nok sett

Én detalj fikk TV 2s fotballkommentator til å reagere.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

JUBEL: De brasilianske spillerne kunne slippe jubelen løs på tampen av kampen, da Casemiro satte inn 1-0. Foto: Reuters
JUBEL: De brasilianske spillerne kunne slippe jubelen løs på tampen av kampen, da Casemiro satte inn 1-0. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Brasil - Sveits 1-0 (0-0)

- Disse stjernene bør vinne VM, sa TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller før kampen, og påpekte at troppen til Brasil er av ypperste klasse.

Men i den første omgangen var det lite å rope høyt om fra de brasilianske fotballkunstnerne.

TV 2s kommentator Morten Langli sperret imidlertid opp øynene for noe helt annet.

- Ett tilleggsminutt? Så lite har vi knapt nok sett i dette mesterskapet, sa han fra kommentatorplass rett før pause.

Mange, mange minutter overtid har nærmest blitt et fenomen under VM i Qatar. Grunnen er at arrangøren ønsker mer effektiv spilletid.

ETT MINUTT: Det ble på ingen måter lagt til mange minutter i den første omgangen. Foto: TV 2
ETT MINUTT: Det ble på ingen måter lagt til mange minutter i den første omgangen. Foto: TV 2 Vis mer

Ti minutter før slutt banket Casemiro ballen i mål, og sørget for at Brasil tok med seg alle tre poengene mot Sveits.

De er med det klare for 8-delsfinale i VM.

SLÅSSKAMP: Det gikk hardt for seg mellom Argentina og Mexico på tribunen, og det endte ikke pent. Vis mer

Savnet Neymar

- Jeg blir fortalt at forventede mål er 0,00-0,03. En klassiker, skrev BBC i sin liveoppdatering etter 25 minutter.

Oppgjøret var alt annet enn et fyrverkeri i innledningen.

- Om Brasil savner Neymar? Helt klart. Men Sveits gjør livet veldig surt for Brasil, og forsvarer seg med alle mann, fulgte Sky Sports reporter Peter Smith opp.

Den brasilianske superstjerna skadet seg i forrige kamp mot Serbia, men er ventet tilbake seinere i mesterskapet.

Like før pause gikk lyset av på stadion i noen sekunder, som på mange måter oppsummerte den første omgangen.

MØRKT: Her gikk lyset på Stadium 974. Foto: Reuters
MØRKT: Her gikk lyset på Stadium 974. Foto: Reuters Vis mer

VAR-drama

Etter sidebytte satte Vinícius Júnior ballen i mål for Brasil, men scoringa ble annullert for offside ettersom Richarlison sto på feil side litt før.

Brasil presset Sveits, og ti minutter før slutt fikk de uttelling.

1-0: Casemiro (t.v) Foto: AFP
1-0: Casemiro (t.v) Foto: AFP Vis mer

Midtbaneankeret Casemiro hadde tatt turen inn i sekstenmeteren. Han banket ballen i mål og sikret dermed alle poengene for Brasil.

For orden skyld: i den andre omgangen ble det lagt til seks minutter.

Gruppe G, tabell

Brasil22003-06
Sveits21011-13
Kamerun20113-41
Serbia20113-51

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer