Magnus Carlsen og Hans Niemann

- Knapt sett maken

Magnus Carlsen (31) møter i kveld Hans Niemann (19) til duell, etter den store snakkisen de siste ukene. Norsk sjakkekspert mener vi ikke har sett en liknende situasjon på mange år.

SPENT: Det er spent stemning i sjakkverdenen før kveldens parti mellom Magnus Carlsen og Hans Niemann. Foto: AFP/Arun Sankar
SPENT: Det er spent stemning i sjakkverdenen før kveldens parti mellom Magnus Carlsen og Hans Niemann. Foto: AFP/Arun Sankar Vis mer
Publisert

- Det er en åpenbart en svært spesiell situasjon, som vi knapt har sett maken til de siste tiårene i sjakkverdenen. Det vil bli en svært spesiell stemning og et parti det er knyttet særdeles stor interesse rundt.

Det sier sjakkekspert og journalist i Chess24, Tarjei Joten Svensen, til Dagbladet. Han har fulgt tett med på de to siste ukenes dramatikk i sjakken.

Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup etter at han tapte for 19 år gamle Niemann. Etter partiet haglet det med anklager om juks mot den unge amerikaneren.

Nå skal de to møtes igjen.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

- Kommer til å være massivt

Mandag kveld møtes Carlsen og Niemann til duell under Champions Chess Tour. Utenom Niemann skal Carlsen også bryne seg på Levon Aronian, tsjekkiske David Navara og indiske Rameshbabu Praggnanandhaa.

Sjakkekspert Svensen tror oppmerksomheten rundt partiet mot Niemann vil være enorm.

- Det er noe helt annet. Det kommer til å være massivt og skikkelig svært. Det har ikke vært noe liknende på mange år. Vi hadde en situasjon etter den såkalte «Toiletgate» mellom Kramnik og Topalov ( journ.anm. Vladimir Kramnik og Veselin Topalov), VM-kampen hvor Topalov beskyldte Kramnik for å jukse. De møttes jo en del ganger senere og det endte med at de aldri tok hverandre i hånda etterpå. Så det vil jo kunne sammenliknes med det, sier han.

ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19) . Foto: FIDE
ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19) . Foto: FIDE Vis mer

Samtidig tror han ikke at den spesielle situasjonen vil påvirke Carlsen i særlig stor grad.

- Jeg tror Magnus er vant til å stå i en storm, og vi så jo det i går. Han storspilte og herjet med motstanderne. Men Niemann kan jeg tenke meg at det har en viss effekt på, med tanke på at han fortsatt er en ung og urutinert spiller.

Det store samtaletema

Carlsen startet den sjuende turneringen i Champions Chess Tour søndag. Det endte med tre seirer og en remis, og ledelse etter første dag.

Svensen mener at hele situasjonen mellom de to spillerne er blitt det store samtaleemnet i sjakkens verden nå.

- Det som er litt synd er at vi ikke vet noe om detaljene. Vi vet lite om hva som er bakgrunnen for det her. I går ville verken Niemann eller Carlsen la seg intervjue. Så det henger over sjakkverdenen som det store samtaletema, forteller sjakkeksperten.

Han er også tydelig på hva han forventer av kveldens parti.

- Noe annet enn seier for Magnus vil være et stort nederlag. Han knuste jo amerikaneren ganske lett da de møttes i samme disiplin i Miami. Magnus tapte riktignok det første partiet, men vant de tre neste ganske lett. Magnus er den beste spilleren normalt, så jeg forventer at han feier over han, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer