Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gode norske medaljesjanser videre i OL også

- Knapt vært så mange kandidater noensinne

De norske skøytegutta er inne i sin beste sesong på mange år. Det øker håpet om flere medaljer i Pyeongchang.

SJANSER FOR GULL: Håvard Lorentzen har hatt en svært god sesong. Ifølge skøyteekspert Ådne Søndrål kan Fana-løperen kjempe om OL-gull både på 500 og 1000 meter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SJANSER FOR GULL: Håvard Lorentzen har hatt en svært god sesong. Ifølge skøyteekspert Ådne Søndrål kan Fana-løperen kjempe om OL-gull både på 500 og 1000 meter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært få resultater å juble for i norsk skøytesport de siste årene, men denne sesongen har det endelig klaffet for de norske løperne, med flere seiere og pallplasser i verdenscupen.

På søndagens 5000-meter endte Sverre Lunde Pedersen på en sterk tredjeplass bak Sven Kramer og Ted-Jan Bloemen . Skøyteekspert Ådne Søndrål er optimistisk til nordmennenes muligheter videre i OL også.

- Det har vel knapt vært så mange norske medaljekandidater til et OL noensinne, sier Søndrål til Dagbladet, og trekker frem Håvard Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen som våre største håp i mesterskapet.

Håvard Lorentzen, som før denne sesongen ikke hadde en eneste verdenscupseier, leder verdenscupen sammenlagt ved inngangen til OL. Fana-løperen står med fire seiere så langt denne sesongen, og har hevdet seg i toppen både på 500 og 1000 meter.

Generalprøven i Erfurt for to uker siden startet frustrerende for Lorentzen, med fjerdeplass i de første løpene både på 500 og 1000 meter. Senere i helgen gikk det imidlertid bedre for sprinteren, med seier i løp nummer to på 500 meter og andreplass på 1000 meter.

- Små marginer

Søndrål sier Lorentzen bør ha gode muligheter for medalje i OL, og kan vinne både på 500 og 1000 meter. Han advarer imidlertid om at marginene kan være små.

- På 500 meter er det lite som skiller, og man kan like fort bli nummer ti som nummer en. På 1000 meter er marginene noe større, men også her vil det bli jevnt.

Lorentzens klubbkamerat i Fana Sverre Lunde Pedersen har også hatt en god sesong til nå. Pedersen er på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt, etter seiere på både 1500 og 5000 meter. På sistnevnte distanse satte han også ny norsk rekord i Salt Lake City i desember.

GOD SESONG: Sverre Lunde Pedersen (t.h.) blir trukket frem som et av de største medaljehåpene i OL. 19 år gamle Allan Dahl Johansson har også gått fort i vinter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
GOD SESONG: Sverre Lunde Pedersen (t.h.) blir trukket frem som et av de største medaljehåpene i OL. 19 år gamle Allan Dahl Johansson har også gått fort i vinter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Også Pedersen kan se ut til å ha truffet godt med formen inn mot OL. I Erfurt ble han nummer to på 1500 meter, før han tok sin første verdenscupseier på 5000 meter.

Verdensrekord for juniorer

Med til OL er også enda en Fana-løper i Sindre Henriksen. Henriksen har sin største styrke på 1500 meter, og har en tredjeplass fra Stavanger som sitt beste resultat denne sesongen. Dette var også hans første pallplass i karrieren. I Erfurt havnet Henriksen på femteplass på denne distansen.

En annen løper det knyttes stor spenning til før mesterskapet, er 19 år gamle Allan Dahl Johansson. Unggutten, som i fjor ble juniorverdensmester både på 1000 og 1500 meter, satte tidligere i vinter verdensrekord for juniorer på 1500 og 3000 meter.

Rekorden på 1500 meter holdt til en femteplass for Johansson i Calgary, som også er hans beste plassering denne sesongen. I tillegg har han havnet på sjetteplass tre ganger, noe som også ble resultatet i Erfurt.

Uten russiske stjerner

Medaljesjansene til de norske løperne er øket som følge av at to russiske stjerner ikke får delta i OL. Denis Juskov har vunnet alle 1500-meterløpene han har stilt opp på denne sesongen, og satte ny verdensrekord på distansen i Salt Lake City i desember. Pavel Kulizjnikov er verdensrekordholder på 500-meter. Både Juskov og Kulizjnikov er også i verdenstoppen på 1000-meter.

UTESTENGT: Denis Juskov har stått øverst på pallen flere ganger denne sesongen, men skal ikke gå i OL. Det øker sjansene til Sverre Lunde Pedersen (t.v.) på 1500 meter.
Foto: Peter Kneffel / NTB scanpix
UTESTENGT: Denis Juskov har stått øverst på pallen flere ganger denne sesongen, men skal ikke gå i OL. Det øker sjansene til Sverre Lunde Pedersen (t.v.) på 1500 meter. Foto: Peter Kneffel / NTB scanpix Vis mer

Likevel er det flere sterke konkurrenter igjen for nordmennene å bryne seg på. På sprintdistansene har den nederlandske kvartetten Kai Verbij, Kjeld Nuis, Ronald Mulder og Hein Oterspeer, i tillegg til canadierne Alex Boisvert-Lacroix og Vincent De Haitre, vært de som har utfordret Lorentzen sterkest denne sesongen.

Særlig Nuis virker å være i god form før OL, med seier i begge løpene på 1000 meter i Erfurt. Verbij stod over i Erfurt, men har en seier og to andreplasser å vise til på distansen tidligere i sesongen.

På 500 meter har Boisvert-Lacroix vært den som har fulgt Lorentzen tettest, med seier både i Calgary og Salt Lake City. Av nederlenderne har Mulder en seier og to tredjeplasser å vise til denne sesongen, mens både Verbij og Oterspeer har vært på pallen to ganger.

Gode muligheter på 1500 meter

1500 meter er kanskje den distansen med flest norske medaljekandidater, da både Lunde Pedersen, Dahl Johansson og Henriksen har solide resultater å vise til. Søndrål sier mulighetene for norsk medalje på distansen er gode.

- På 1500 meter bør vi ha gode sjanser. Lunde Pedersen har sin største vinnersjanse her, og det er flere som kan være på pallen om de har en god dag.

Med nevnte Juskov ute, er nederlenderne Koen Verweij og Thomas Krol, samt amerikanske Joey Mantia blant de sterkeste konkurrentene.

Verweij tok sølv på distansen i Sotsji for fire år siden, og har to andreplasser og to fjerdeplasser denne sesongen. Dette gjør han til den beste løperen på distansen i vinter, om man ser bort ifra resultatene til Juskov. Mantia og Krol har henholdsvis to andreplasser og to tredjeplasser som sine beste resultat denne sesongen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!