Kneblet Moberg anker ikke

Peer Moberg trosser rådene fra sin egen advokat, og godtar Seilforbundets dom fra 21. mars som slår fast at han vil bli utestengt fra idretten i seks måneder hvis han uttaler seg negativt om forbundet de neste to årene. Han betaler også boten på 10000 kroner.

Dagbladet møtte Peer Moberg i går, men han ville følgelig ikke kommentere at han har bestemt seg for ikke å anke dommen. Han tør ikke risikere noe som helst som kan bli brukt mot ham i framtida. Det betyr i praksis at han pålegger seg selv munnkurv overfor media de neste to årene.

Det eneste Moberg gikk med på, var å stille opp på et bilde, kneblet med teip rundt kjeften, for å illustrere at han mener alvor med det selvpålagte taushetsløftet.

Ville anke

Mobergs advokat, Tom A. Torkildsen, ville at den omstridte seileren skulle gå videre med saken.

- Jeg har rådet ham til å anke, både på et etisk og juridisk grunnlag. Men han har likevel valgt å godta dommen fordi han vil unngå enda mer uro i sesongforberedelsene sine, sier Torkildsen til Dagbladet.

Advokaten som selv er formann i det store idrettslaget Heming, er ovebevist om at Moberg ville vunnet fram med en anke.

- Denne saken er i strid med det som oppfattes som normal ytringsfrihet i det sivile. Og også i andre forbund. At Thomas Alsgaard for eksempel forrige uke gikk ut og sa at skipresident Jan Jensen burde gå av, er like ille som det Peer Moberg er dømt for, mener Torkildsen.

Benådning

Men Moberg er urokkelig og tenker kun seiling. Første uka etter påske starter han i årets første verdenscup. Torkildsen har likevel et håp om at saken kan komme ut av verden.

- Jeg vil prøve å søke Idrettsforbundet om benådning. I deres reglement er det er paragraf som åpner for det under spesielle omstendigheter. Hvis Moberg lar meg søke, vil jeg prøve det, sier Torkildsen.

På den måten vil dommen kunne oppheves, uten at det sittende styret i Seilforbundet ville tape ansikt.

Torkildsen mener Moberg-saken kan føyes inn i rekken av saker de siste årene, som leder mot slutten på idrettens selvdømme.

- Ja, det mener jeg, men bare der det er snakk om profesjonelle utøvere. For masseidretten er de nåværende ordningene gode nok. Men profesjonelle utøvere, bør være underlagt sivilrettslige prinsipper. Hvis Moberg skulle bli utestengt, så ville jo det i realiteten vært å gi ham yrkesforbud.

<B>HOLDER KJEFT:</B> Laser-seileren Peer Moberg godtar dommen fra Seilforbundet, og har bestemt seg for å ikke uttale seg til media de neste to årene.