Var blant verdens beste langrennsløpere - blir fjellbonde

Knekt mentalt av Johaug: Legger opp

En av verdens beste kapasitetsløpere Nathalie von Siebenthal (26) opplever Therese Johaugs comeback som ødeleggende for henne. Nå blir hun fjellbonde i stedet for langrennsløper.

BLIR FJELLBONDE: Nathalie von Siebenthal legger opp som langrennsløper og blir fjellbonde i stedet. Terje Pedersen / NTB scanpix
BLIR FJELLBONDE: Nathalie von Siebenthal legger opp som langrennsløper og blir fjellbonde i stedet. Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går bekreftet den sveitsiske langrennsstjerna Nathalie von Siebenthal at hun legger opp, bare 26 år gammel.

Den sterke kapasitetsløperen er på mange måter Sveits' svar på Therese Johaug, i kraft av å være en av langrennssportens beste motbakkeløpere og som trives aller best på tremil.

Hun slo blant annet Heidi Weng i spurten om 4.-plassen på skiathlon i VM i Lahti, bare 23 år gammel, og leverte to solide 6.-plasser individuelt i OL i Pyeongchang. På VM-tremila i Seefeld ble hun nr. 7. Det var hennes beste resultat i mesterskapet etter en tung sesong med mye motgang.

GULL: Therese Johaug (31) tok NM-gull i terrengløp i Frognerparken søndag 13. oktober. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I vår kom von Siebenthal med sjokkbeskjeden: Langrennsesset fra Sveits ville ta en pause fra langrennssporten for å bli fjellbonde og hjelpe til på familiens bondegård i Alpene.

NY STANDARD: Therese Johaug har forandret sporten på en måte som har gitt Nathalie von Siebenthal problemer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY STANDARD: Therese Johaug har forandret sporten på en måte som har gitt Nathalie von Siebenthal problemer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da anslo hun sjansen for å komme tilbake til verdenscupen for 30 prosent.

- Jeg har slitt med å få opp farten denne vinteren. Det går for sakte i starten. Den første runden min på skiathlon i Seefeld-VM var rett og slett pinlig, sa Nathalie von Siebenthal til Dagbladet etter VM.

Da ble hun fullstendig parkert av tempoet som Johaug satte i gang.

- Langrenn har vært hobbyen min. Jeg har satset på langrenn, fordi jeg synes det er gøy. Det har det ikke vært denne vinteren.

Ødelagt av Johaugs retur

Både 26-åringen og hennes trener Peter von Allmen peker på Therese Johaugs comeback som en forandring som rammet von Siebenthal forrige vinter, i en sesong som var et tilbakesteg for kapasitetsløperen.

Hun trives best i lange fristilsrenn med mange motbakker og høye kapasitetskrav, men sliter når starthastigheten er for høy.

Fellesstarter i kvinnelangrenn med og uten Johaug er to helt forskjellige ting.

- Johaugs retur til sporten har endret løpene veldig. Hun setter i gang et enormt tempo fra første meter. Det løpsopplegget som Johaug står for, og som påvirker hele feltet, passer ikke Nathalie, forteller Sveits landslagstrener.

KLAR: Therese Johaug var suveren i det meste hun stilte opp på i forrige sesong. Før årets sesong sender hun en advarsel til en av sine konkurrenter i Sverige. Foto: Marte Nyløkken Helseth og NTB Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det var problemet hennes forrige vinter. De skuffende resultatene har gjort noe med motivasjonen og gleden hennes ved langrenn, sier han.

Nå ser altså den midlertidige langrennspausen ut til å bli permanent for Sveits beste distanseløper på kvinnesiden gjennom alle tider.

Nådeløs mot Johaug

Nathalie von Siebenthals kometkarriere som langrennsløper har fått en brå slutt, nå som 26-åringen heller går inn i bondeyrket enn å forsøke å ta opp kampen med verdenseliten.

Hennes forhold til Therese Johaug har vært ambivalent også tidligere.

Sveits' langrennsstjerne angrep Johaug da den norske verdenseneren testet positivt på stoffet clostebol høsten 2016. Hun sådde tvil mot Johaugs forklaring i sveitsisk presse.

- Jeg klarer ikke å tro på henne. Det spesielle er at hun ikke ble dopingtestet fra mai til september. Det er utrolig. Og da hun først ble testet, viste testen seg å være positiv. Så skylder hun på solkrem. Nei, det tror jeg ikke på, sa hun til Basellandschaftliche Zeitung.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Selv ble jeg testet 20 ganger i samme periode. Jeg ble til og med testet to ganger i løpet av ett døgn på høydesamling i høst, hevdet von Siebentahl.

La seg flat

Da Dagbladet konfronterte den sveitsiske langrennsprofilen med uttalelsene og ba henne om å utdype utsagnene, la hun seg imidlertid flat.

Først korrigerte hun testantallet til 10-12 dopingtester i løpet av sommeren. Dernest skrøt hun av Johaug.

- Therese har vært et stort forbilde for meg. Hun har vært så god, så sunn, hyggelig og vakker. Det er noe alle unge langrennsløpere ser opp til. Så skjer dette. Det er trist å se at dette at har skjedd. Det er ikke bra for langrennssporten, sa von Siebenthal til Dagbladet og beklaget seg.

KLAR: Therese Johaug var suveren i det meste hun stilte opp på i forrige sesong. Før årets sesong sender hun en advarsel til en av sine konkurrenter i Sverige. Foto: Marte Nyløkken Helseth og NTB Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Johaug har alltid vært en inspirasjonskilde. Jeg håper hun er uskyldig og kommer tilbake. Jeg skjønner at det må være en forferdelig situasjon for henne. Jeg synes det er bra at hun får så mye støtte i Norge.

- Vil du ønske henne velkommen tilbake når dommen er ferdigsonet?

- Ja, det vil jeg. Virkelig. Jeg håper Therese kommer tilbake neste år. Det unner jeg henne, sa hun.

Men mente det kanskje ikke helt i lys av de tøffe åpningene Johaug har kommet med, som har skapt utfordringer for 26-åringen.

Nå er karrieren over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer