Knivet med v-mesteren i nesten sju timer

Carlsen mistet seieren - men leder turnering i Kina etter marerittmåned.

HADDE ANAND I KNE: Magnus Carlsen presset den indiske verdensmesteren Viswanathan Anand hele veien, men noen småfeil kostet ham seieren i en kamp som varte i seks og en halv time. Foto:  AFP PHOTO/ RAFA RIVAS
HADDE ANAND I KNE: Magnus Carlsen presset den indiske verdensmesteren Viswanathan Anand hele veien, men noen småfeil kostet ham seieren i en kamp som varte i seks og en halv time. Foto: AFP PHOTO/ RAFA RIVASVis mer

|||(Dagbladet): Tidligere denne måneden opplevde Magnus Carlsen skikkelig motgang for første gang i sin korte, men eventyrlige sjakkarriere.

Sjakkgeniet fra Lommedalen viste svakhetstegn både i sjakk-OL i Russland og i en Grand Slam-turnering i Bilbao - og mistet førsteplassen på den direkteoppdaterte verdensrankingen.

Nå ser Carlsen ut til å ha funnet tilbake til formen igjen.

I seksmannsturneringen Nanjing Pearl Spring i Kina, der både verdensmester Viswanathan Anand og eks-verdensmester Veselin Topalov deltar, leder nordmannen når sju av totalt 10 runder er unnagjort.

Leder tre partier før slutt
Han står med fire seirer og tre remis så langt. I det siste partiet hadde han Anand på gaffelen, men inderen greide å redde uavgjort i en kamp som varte i seks og en halv time, og som inneholdt 68 trekk.

- Magnus presset i seks timer og hadde en stor fordel, men Anand slapp unna etter noen unøyaktigheter i kampens sjette time, sier manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Carlsen leder med ett poeng på Anand i sammendraget, og bare med et halvt poeng på overraskelsesmannen Etienne Bacrot fra Frankrike. Han har også tatt tilbake førsteplassen på verdensrankingen.

Mye sponsorjobb
Med andre ord er han i ferd med å reise seg etter nedturene i det siste, som enkelte har koblet til den økende mengden sponsoroppdrag og utenomsportslige aktiviteter, i kraft av å være modell for klesgiganten G-Star.

- Jeg tror ikke formsvikten hadde så mye med det å gjøre, det tror ikke Magnus heller. Han synes oppdragene i New York var kjempemorsomme. Men det er riktig at han har hatt en formsvikt i sjakk-OL og i siste turnering i Bilbao. I Kina nå har han derimot spilt helt fenomenalt og vært på topp. Det er sterkt å reise seg med så kort tid i mellom konkurransene, han hadde bare 18 timer i Oslo fra mellom Bilbao og Nanjing, sier Agdestein.

- Hvorfor er han tilbake i flytsonen?

- Det er mange små detaljer som kan gjøre det. Han pådro seg en forkjølelse i OL som har sittet i, og han har vært litt uopplagt. Men han er ikke så gira på å spekulere i årsakene selv, sier manageren.