Knock til evig tid

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg så ikke slaget - jeg ventet på noe helt annet, sier Ole Klemetsen. Tiendelet seinere var han pensjonert som bokser. For det som kom etter 10 sekunder i andre runde var en massiv venstre hook fra Thomas Hansvoll. Et slag som drepte alle drømmer.

- Det var ikke slik det skulle ende, sier en ydmyk Lukkøye. - All ære til Thomas - han hadde gjort leksa si - men jeg hadde større planer enn dette. Men nå er det slutt, jeg legger opp som bokser. Gi meg en hammer slik at jeg kan få meg en jobb.

Allerede i første runde var Ole Klemetsen i trøbbel i det hjørnet han til slutt endte karrieren. Thomas Hansvoll var over ham fra første slag. Og da en uforskyldt skalle ga Lukkøye et kutt på det høyre kinnbeinet var uroen der, brå og brutal.

- Cutman, hylte opphavet.

Han trengte bare å jobbe i én pause.

Skryter av Hansvoll

Pappa Big-John Klemetsen førte ordet på en verdig måte da Lukkøye ble slått ut av karrieren. Likevel lå vemodet der i tjukke lag. Og ikke minst overraskelsen.

Hvordan i all verden kunne Ole Klemetsen tape for Thomas Hansvoll?

Ole Klemetsen

Født: 30. august 1971
Sivil status: Kjæreste med Elisabeth Trædal
Kallenavn: Ole Lukkøye og The Golden Viking
Vekt: 80 kg
Høyde: 189 cm
Karrieren: Ole har bokset 51 kamper som proff og har vunnet 36 ganger på knockout. Seks av kampene er endt i tap. Blant Oles overmenn finner vi Reggie Johnson (tap på poeng i kampen om VM-tittelen), Clinton Woods (tap på KO i 9. runde i kampen om EM-tittelen) og Thomas Hansvoll (i går). Høydepunktet i karrieren var da han den 4. oktober 1997 ble verdensmester etter seier på KO i 3. runde mot Crawford Ashley.

- Ole var til de grader forberedt, sier Big-John. - Vi ville bare at kampen skulle gå litt lenger. Men så kom det en treffer som endte alt.

- Thomas Hansvoll, som aldri har vist noe før, hadde plutselig en hel masse ting å komme med.

Med det store kuttet som det endelige merket på en 51 kampers lang karriere satt Lukkøye i egne tanker da faderen oppsummerte de ni proffårene. For første gang siden jeg ble kjent med familien opplevde jeg en smule bitterhet. Og forståelig nok. Ole ble nemlig ikke bare slått ut her i København i går kveld.

Han ble pepet ut, også.

Og latterliggjort og ydmyket.

- Jeg har ikke lyst til å være bitter, sier Big-John. - Det Thomas gjorde var veldig sterkt. Men jeg blir litt trist når jeg opplever at de fleste tilskuerne piper mot oss. Etter alt det vi har gitt dem gjennom en lang karriere.

Men:

- Det er kanskje slik samfunnet er blitt, sier John Klemetsen. - Det er tøft, Thomas Hansvoll passer bedre inn, og sånn sett er det kanskje riktig at norsk boksing har fått en ny mann å tiljuble. Så derfor oppfatter jeg dette som et verdig punktum for Ole.

- Det er i hvert fall bedre å gi pinnen videre til en som ikke er svensk.

Ole Klemetsens siste smell i bokseringen var av den typen ingen reiser seg etter. Derfor ble han også liggende - lenge. Og mens Thomas Hansvoll jublet rundt i ringen, samlet Team Klemetsen seg over den utslåtte sønnen.

Der og da tok Big-John avgjørelsen om at det er over.

Glad det er over

- Det skal bli deilig å slutte, sier Lukkøye til Dagbladet. - Jeg lengter etter å bli en normalt menneske. Og når det først skulle ta slutt var det greit at det skjedde på denne måten. Men:

- Jeg trodde aldri at Thomas Hansvoll skulle klare det.

Men hva trodde Ole Klemetsen? Før kampen? Og hva lærte han av sine siste minutter i ringen? Og da han sto og klappet for Thomas Hansvoll?

- Jeg så for meg en tittelkamp om EM-tronen, sier Lukkøye. - Min karriere skulle jo være større enn enda en kamp mot en nordmann jeg allerede hadde slått. Men så er det disse links-bokserne da - disse kjeivhendte jævlene.

- Hadde det vært opp til meg, burde de ikke fått lov til å bokse i det hele tatt.

Den siste setningen sier Lukkøye med et ironisk smil. Han vet nemlig at han tapte for en bedre mann. Og derfor skylder han ikke på andre enn seg sjøl. Og sine egne drømmer om storhet.

Høye håp for Thomas

- Jeg innrømmer at det har gått nedover de siste kampene. Jeg har ikke noe problem med å si det nå. Og det å møte Thomas Hansvoll en gang til opplevde jeg som et langt steg i feil retning. Det er synd at man ikke får bestemme sjøl.

- Og hva håper du skjer med Thomas Hansvoll?

- Jeg håper han blir verdensmester, sier Ole Lukkøye Klemetsen.

  • Ilmelding fra far Big-John til det norske folk sånn helt på tampen: - Vi er ikke blakke. For vi har en del eiendommer som vi leier ut. Nå skal Ole læres opp i den bransjen.
>b>SJU, ÅTTE, NI...: Ole «Lukkøye» Klemetsen, med 51 proffkamper, mesterskapsmedaljer som amatør og en status som Norges beste bokser i omtrent ti år, må bare innse at karrieren er over. Og det på en særdeles ydmykende måte.