Knockout fra Big Phil

LISBOA, Dagbladet: Big Phil Scolari vant trenerkampen mot Sven Göran Eriksson på rene slag. Fra England savner vi bare Wayne Rooney.

Straffedrama i Lisboa. Portugals største fotballspiller Eusebio vred seg i stolen. Den trange dressen ble enda strammere. Han må ha revet i stykker de midterste knappene idet David Beckham bommet på den første straffen for England.

De nederste gikk da Rui Costa skjøt ballen vekk i lufta på motsatt side. Og de øverste da keeper Ricardo sendte Portugal til kvartfinalen.

DA HADDE

Eusebio allerede reist seg fra det røde plastikksetet, danset noen steg og manet Darius Vassels straffe rett før humpende løst i høyre hjørne.

Og så skjøt Ricardo.

Høyere opp kommer ikke en nasjon på et eneste spark.

Gamle Eusebio er ikke lenger Portugals største fotballnavn. Trener Big Phil Scolari har vokst seg opp på siden.

DET VAR

Scolari som sendte hele landet i angrep for å ta igjen Englands heldige ledelse; det var han som hentet den slitte fotballhelten Rui Costa ned fra Pepsireklamene og inn på banen, og det var han som skapte en av de villeste fotballkampene jeg har sett.

Sven-Göran Eriksson ville bare forsvare seg. Det er lett å skjønne, men ikke fullt så lett å klappe for.

Uten Wayne Rooney var ikke England det storlaget vi håpet.

DEN TIDLIGE

gavepakken til Owen var det dummeste vertene kunne gitt fra seg. England i fullt forsvar passet Portugal dårlig. De har egentlig ikke lag til å klare det.

For med 1- 0 var Sven-Göran Erikssons kontinentale, smarte England plutselig sitt gamle jeg: en rett, lav backfirer, ærlige arbeidere på midten, ingen sjanser bakfra og lange, høye oppspill på høyre kant.

At landsmannen der heter David Beckham og for noen dager siden var verdens mest kjente fotballspiller for alt annet enn luftstyrken sin, betydde visst ikke så mye. For akkurat slik angrep England i åpningskampen mot Frankrike også før Wayne Rooney viste dem at det finnes bedre fotballdyder enn forsiktighet.

DA VAR

Scolari tøffere. Han ledet hvert angrep selv; styrte den minste pasning og fektet laget sitt framover. Fra sekundet etter Owen hadde scoret, var Portugal desidert best. Men ikke bedre enn at ballen gikk for seint og klokka for fort. Tid for enda hardere trenergrep.

Da det så som mørkest ut risikerte Scolari et lokalt tordenvær.

 Ut med Figo og inn med mer fart.

Mer skjebnetunge sekunder få du sjelden pakket inn i ett stadion.

FOR NASJONALHELTEN

Figo gikk ikke rett over banen slik andre rasende innbyttere gjør. Han ga kapteinsbåndet fra seg, tok den lange publikumsrunden på utsiden av gressteppet og forsvant i garderoben uten et ord til lagkameratene.

Det var et kvarter igjen og Portugal hadde mistet en kaptein.

Men Scolari visste hvor han styrte. Uten Figo ble portugisernes tempo presset enda mer opp og rev små fliker av den engelske forsvarsmuren. Scoringene kom på disse centimeterne. Begge Scolaris innbyttere laget målene som burde gitt Portugal seier uten straffespark.

Men engelskmennen forsvant heldigvis likevel.

DE KOMMER

ikke tilbake før Wayne Rooney er på beina igjen. I EM har Rooney sklidd inn som hovedpersonen i «Forrest Gump». Han har vært overalt, og alt det gode har skjedd med ham uten at hovedpersonen selv kan fatte helheten i handlingen. Hvem kan vel det når fotballkarusellen snurrer fortere og fortere med bare deg igjen, og resten står måpede og spør: Når faller du av, Wayne?

Mot Portugal rakk han bare så vidt å komme i gang før Andrade tråkket ham ned.

Rooney lar seg ikke tråkke ned for godt, men rampelyset i EM har skiftet: nå stråler det på Big Phil og Portugal.