<strong>NEGATIV STATISTIKK:</strong> Paul Pogba sliter med å leve opp til forventningene i Manchester United. Foto:Joe Toth/BPI/REX/Shutterstock
NEGATIV STATISTIKK: Paul Pogba sliter med å leve opp til forventningene i Manchester United. Foto:Joe Toth/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

Manchester United og Paul Pogba

Knusende analyse av Pogba: - Det er ikke den spilleren Manchester United kjøpte, sier Paul Scholes

Fourfourtwo ser på rekordkjøpets rolle i Manchesters Uniteds tap mot Watford.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått fire uker siden Paul Pogba debuterte (for andre gang) for Manchester United – med en innflytelsesrik oppvisning hjalp han resten av José Mourinhos menn med å vinne 2-0 over Southampton på hjemmebane. United hadde startet sesongen med full uttelling og deres rekordsignering så ut til å være på rett spor.

Gradvis har det begynt å rakne for Pogba individuelt, men også for hele det kollektive United.

- Jeg vet ikke hvilken posisjon han spilte i, fleipet Mourinho etter Pogbas debut.

- Vi må bygge en viss struktur rundt ham, men han må spille fritt.

<strong>WATFORD:</strong> Paul Pogba i aksjon mot Watford. Foto: NTB Scanpix
WATFORD: Paul Pogba i aksjon mot Watford. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden den gang har Pogbas vandrende rolle skapt oppsikt og han har fått kritikk for hvordan han spiller. Franskmannen ser ikke ut til å spille fritt lenger – ikke ser det ut som han har selvtillit heller.

I den første kampen mot Southampton fikk Pogba 72 pasninger og av de 72 pasningene gikk 60 av dem videre til rett mottaker. Han hadde fire skudd i den kampen, skapte to målsjanser og vant tilbake ballen 14 ganger. Mot Manchester City hadde statistikken sunket til 39 mottatte pasninger, 35 av hans pasninger gikk til rett mottaker av 45 totalt, han hadde et skudd, skapte en målsjanse og vant tilbake ballen åtte ganger.

Greit nok, Manchester United hadde mindre ballbesittelse mot City, med 284 vellykkede pasninger sammenlignet med de 340 de hadde mot Southampton. Antall pasninger hadde dermed sunket med 16%, mens Pogbas egne pasningsstatistikk hadde sunket hele 42%.

Mot Watford hadde United 345 pasninger som havnet hos rett mottaker – flere enn de klarte mot Southampton. Pogba sendte av gårde 47 pasninger hvorav 16 var mislykket. Han mottok 60 pasninger og gjenvant ballen bare seks ganger. Som om ikke det var nok skapte han ingen målsjanser. Han hadde to skudd på mål og var uheldig med det ene briljante skuddet som gikk rett i tverrliggeren. Det var et glimt av den magien han har i seg, men i resten av kampen var han for usynlig i forhold til hva United foretrekker.

<strong>STATZONE:</strong> Alle Pogbas pasninger fra kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket
STATZONE: Alle Pogbas pasninger fra kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket Vis mer

Ny posisjon, de samme problemene

Pogba har stort sett spilt ved siden av Marouane Fellaini i en 4-2-3-1-formasjon siden han returnerte til Old Trafford, men han startet i en litt mer krevende rolle mot Watford. Mourinho startet kampen med en 4-3-3-formasjon hvor Pogba fikk spille som angripende midtbanespiller ved siden av Rooney.

Det var tenkt at dette skulle hjelpe Pogba å bli mer innflytelsesrik – franskmannen slet da han måtte være en del av en toer på Frankrikes midtbane i EM denne sommeren, men blomstret som en del av en treer i Juventus. Det fungerte ikke som forventet. Pogba var litt mer innflytelsesrik: 27 av hans pasninger havnet hos rett mottaker i den første omgangen og 20 i andre omgang – men det er fortsatt ikke nok.

Endringen hadde også en negativ effekt: Rooney ble tvunget til å spille i en mer tilbakeholden rolle – en rolle Mourinho tidligere har sagt at kapteinen ikke skulle få, ettersom manageren insisterte på at Rooney ikke er en nummer 8. I denne rollen var Rooney ineffektiv og Mourinho endret tilbake til en 4-2-3-1-formasjon i andre omgang. Pogba ble da plassert tilbake i par med Fellaini.

Mot Watford måtte Pogba bruke styrken sin flere ganger på løpsdueller mot motstandere, men gjennom kampen så vi ikke nok til den mobiliteten han besitter. Han var ikke like frempå som han var mot Southampton. I Watford-kampen hadde han bare 10 pasninger på øverste banehalvdel, sammenlignet med de 17 han hadde mot Southampton. Diagrammene under viser at de 17 mot Saints var i farligere posisjoner enn mot Watford.

<strong>STATZONE:</strong> Alle Pogbas pasninger i angrep fra kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket
STATZONE: Alle Pogbas pasninger i angrep fra kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket Vis mer

Driblingsferdighetene har forsvunnet

Paul Scholes delte sine tanker om Pogbas utfordringer før kampstart på Vicarage Road. United-legenden hadde sett franskmannen og sitt tidligere lag gå på en smell i Europaligaen mot Feyenoord. Selv om Scholes er kjent for å være en grinebiter og er langt fra verdens blideste mann, blir mesteparten av det han sier godt mottatt av United-supporterne. Blant annet fikk han mye støtte etter å ha kritisiert Louis Van Gaal forrige sesong.

- Han prøver å passere tre eller fire spillere, han løper med ballen, sa Scholes.

- Han burde holde det enkelt. Det er ikke den spilleren Manchester United kjøpte. De kjøpte ikke en Messi som skulle passere fem spillere og sette ballen i øverste hjørne hver gang.

Om det var på grunn av kritikken fra Scholes eller ved en tilfeldighet så løp nesten ikke Pogba med ballen i det hele tatt mot Watford. Og han prøvde seg ikke på en eneste duell i løpet av kampen. Selv mot City vant han fem en-mot-en-situasjoner: mot Southampton prøvde han seg på 14 og vant ni av dem.

<strong>STATZONE:</strong> Alle Pogbas duellstatistikk fra kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket
STATZONE: Alle Pogbas duellstatistikk fra kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket Vis mer

Zlatan tjener ikke på Pogbas tilstedeværelse

- Om han bare spiller en-to touch og sender ballen inn til Zlatan og løper... Ingen kan leve med det, tilføyde Scholes.

Pogba fant faktisk Ibrahimovic ti ganger på Vicarage Road – mot Saints fikk svensken bare tre pasninger fra franskmannen. Selv om Pogba var fokusert på å finne svensken hadde det liten effekt. Av de ti pasningene svensken fikk servert av midtbanespilleren kom bare en av dem på øvre banehalvdel, samme statistikk som han hadde mot Southampton.

<strong>STATZONE:</strong> Alle Pogbas pasninger til Zlatan i kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket
STATZONE: Alle Pogbas pasninger til Zlatan i kampene mot Watford og Southampton. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket Vis mer

Servicen Ibrahimovic fikk var generelt dårlig – han fikk 26 pasninger mot Watford, men bare fire av dem kom i angrepsposisjon. Ut i fra den servicen fikk klarte han å gi Marcus Rashford en målgivende pasning, samt fem skudd på mål - noe som ikke er så ille alt tatt i betraktning. Men i første omgang var det en sjanse han burde scoret på.

Fellaini er feil partner

Scholes foreslo at løsningen kan være å pare Pogba med Michael Carrick fremfor Marouane Fellaini. Det er en interessant problemstilling, ettersom Mourinho må få mer ut av Pogba, men Fellaini var en av Uniteds beste mot Watford.

Belgieren hadde 65 pasninger i løpet av kampen – 18 mer en Pogba, og alle andre på banen for den saksskyld. Det som er mer imponerende er at han bare mistet ballen to ganger.

Det skal nevnes at Fellaini ofte valgte en enklere pasningsløsning enn Pogba, som mistet ballen 16 ganger – og 13 av dem skjedde da han prøvde å flytte ballen fremover. Men den tidligere Everton-spilleren gjorde en god jobb med å holde fortet for United, han vant tilbake ballen 16 ganger, sju ganger mer enn noen andre. I tillegg klarerte han med hodet sju ganger – høyeste antallet i kampen.

<strong>STATZONE:</strong> Fellainis statistikk fra kampen mot Watford. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket
STATZONE: Fellainis statistikk fra kampen mot Watford. Foto: FourFourTwo/Statzone/Opta/Haymarket Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer