Knusende beskjed

Maren Lundby (26) og hoppjentene får ikke hoppe skiflyging til vinteren heller. - Det er ikke til å tro, sier hun til Dagbladet.

NEDTUR: Maren Lundby. Foto: Geir Olsen / NTB
NEDTUR: Maren Lundby. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmen har vært der i flere år. Og Maren Lundby håpet i det lengste. Men lørdag kveld kom en ny nedslående beskjed:

Hoppjentene slipper ikke til i skiflygingsbakken til vinteren heller. Det ble klart etter at et flertall i verdenscupkomiteen i FIS stemte nei til dette.

- Norge var den eneste store nasjonen som stemte for, opplyser renndirektør Sandro Pertile til Dagbladet lørdag kveld.

- Jeg er utrolig skuffet. Det er faktisk ikke til å tro, sier Lundby i en kommentar.

SKUFFET: Maren Lundby har lagt ut denne meldingen på sosiale medier. Foto: Instagram
SKUFFET: Maren Lundby har lagt ut denne meldingen på sosiale medier. Foto: Instagram Vis mer

- Vi får stadig høre at vi ikke er attraktive nok til å ha like rammebetingelser som herrene. Det er dessverre vanskelig å få til når vi ikke får vist oss fra vår beste side. Man blir rett og slett motarbeidet.

Lundby og Norge har kjempet for at jentene skal få slippe til i skiflygingsbakken i flere år. Verdenscupkomiteen hadde et konkret forslag på bordet da de møttes digitalt lørdag.

Norge ville ha med jentene i forbindelse med verdenscupen i skiflygingsbakken i Vikersund til vinteren.

- Vi hadde en åpen diskusjon. En fruktbar diskusjon. Vi diskuterte forskjellige meninger, forteller Pertile til Dagbladet.

RENNDIREKTØR: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB
RENNDIREKTØR: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Men vi bestemte oss for å holde oss til planen vi la i fjor. Vi tar det steg for steg. Jentene får hoppe i Willingen i Tyskland til vinteren. Det er den største av de store bakkene. Så sånn blir det neste sesong. Det blir bare verdenscup for gutta i skiflygingsbakken i Vikersund.

- Hva var utfallet av avstemningen?

- Ni stemte imot, mens sju stemte for. Men Norge var den eneste av de store nasjonene som stemte for. Av nasjoner som kunne hatt deltakere i skiflyging var det ganske klar beskjed om et «nei».

Skuffelsen i Hopp-Norge er stor:

- Jeg må ringe deg når jeg er roligere. Ingen vits nå, skriver damenes trener, Christian Meyer, i en tekstmelding til Dagbladet.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det ble selvfølgelig ikke et resultat som jeg hadde håpet på og ønsket, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Vi følte oss nok litt alene blant de store nasjonene. Men det var likevel en god prosess. Vi fikk løftet fram alle våre synspunkter i saken.

- Når kan det tidligst blir skiflyging for damer?

- Sånn som det ser ut nå, er det i 2023. Hvis du spør meg om hvordan mulighetene er for det, vil jeg si at de er veldig store.

- Hva vil du si til kritikerne som mener at FIS styres av et gubbevelde?

- Det var ikke alle kvinnene som satt i denne komiteen som stemte ja, for å si det sånn. To av dem stemte imot, påpeker Bråthen.

Nyheten har nådd det politiske Norge lørdag kveld.

- Dette er tragisk. Jeg blir provosert, sier Åslaug Sem-Jacobsen, som er talsperson for idrett og likestilling i Senterpartiet.

REAGERER: Senterparti-politiker Åslaug Sem-Jacobsen møtte Maren Lundby sammen med familie- og kulturkomiteen for noen år siden. Hun reagerer på at jentene ikke slipper til i skiflygingsbakken. Foto: Privat
REAGERER: Senterparti-politiker Åslaug Sem-Jacobsen møtte Maren Lundby sammen med familie- og kulturkomiteen for noen år siden. Hun reagerer på at jentene ikke slipper til i skiflygingsbakken. Foto: Privat Vis mer

- Det som provoserer er at FIS ikke har tatt innover seg likestillingsaspektet og tydeligvis ikke har fått med seg hvor gode jentene er i hoppbakken. Jeg forstår Maren Lundbys reaksjon. Selv får jeg nesten varmeutslett. Jeg håper Norge forfølger saken, sier Sem-Jacobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer