Knusende beskjed

Maren Lundby (26) og hoppkvinnene får ikke hoppe skiflyging til vinteren. Det ble endelig bestemt da hoppkomiteen i FIS møttes i dag. - Det var ikke noe klima for å diskutere det, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

NEDTUR: Maren Lundby. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NEDTUR: Maren Lundby. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Småstarter feiringa i dag.» Det skrev hoppesset Maren Lundby på Twitter 17. mai. Årsaken var møtet hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet FIS skulle ha tirsdag ettermiddag.

På agendaen sto blant annet skiflyging for kvinner til vinteren. På et møte i verdenscupkomiteen i april gikk et flertall - ni mot sju stemmer - imot dette.

I ettermiddag skulle avgjørelsen enten godkjennes eller forkastes av hoppkomiteen. Det endte med godkjenning. Og altså ingen skiflyging for Lundby og co. denne vinteren heller.

- Jeg hadde et håp, men dette var litt som forventet, sier hun til Dagbladet.

- Det er synd og trist for sporten. Jeg synes vi har et veldig bra potensial som vi kunne utnyttet.

- Det ble egentlig aldri noen debatt rundt dette, forteller sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

- Det var ikke noe klima for det, rett og slett. Jeg tror ikke det hadde ført til noe annet resultat enn i april. Kanskje heller et dårligere resultat.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Hva tenker du om det?

- Jeg tror alle vet hva jeg tenker om det. Jeg har lenge hevdet at hoppsporten går glipp av et stort potensial ved at jentene ikke får hoppe skiflyging. Men det får jeg ikke nok støtte for internasjonalt til at vi får dokumentert.

Bertil Pålsrud sitter i hoppkomiteen for Norge. Et lite slag ble likevel vunnet på møtet.

- Vi holder datoen for 2023 åpen, sånn at det ikke er noen andre renn for kvinnene den helga det er skiflyging i Vikersund, forteller han til Dagbladet.

KUN FOR GUTTA: Bare gutta på hopplandslaget får hoppe skiflyging til vinteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KUN FOR GUTTA: Bare gutta på hopplandslaget får hoppe skiflyging til vinteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Rennene i Willingen kommende vinter blir en siste test. Lykkes man der, skal det veldig mye til for at det ikke er skiflyging for kvinner i Vikersund i 2023, mener han.

Willingen i Tyskland er den største av de store bakkene. Pålsrud opplyser at «vellykkede renn i Willingen» er hvis det ikke er altfor stor nivåforskjell mellom jentene.

De største optimistene håpet at Lundby og co. kunne delta i skiflygings-VM i Vikersund i mars. De drømmene er nå definitivt knust.

26-åringen har tidligere antydet at hun vurderer å være prøvehopper i mesterskapet. Tirsdag kveld sier hun til Dagbladet:

- Ja, jeg vurderer å være prøvehopper. Men jeg har ikke bestemt for meg for noe som helst ennå. Det kommer jeg ikke til å gjøre på en god stund heller. Men jeg vet at muligheten er der.

REAGERER: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB
REAGERER: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, reagerer kraftig på at jentene ennå ikke slipper til i skiflyging:

- Helt utrolig. Jeg er så skuffet og provosert. At FIS velger å holde på disse dinosaurholdningene er ikke til å tro. Det er flaut, rett og slett, sier hun til Dagbladet.

- Vi må ikke gi oss, Maren og resten av jentene skal få hoppe! Nå må idrettsministeren og den norske hoppsporten være ekstremt tydeligvis på hvor bakstreversk dette er!

Om Twitter-meldingen 17. mai sier Lundby:

- Det ble en kort feiring!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer