<strong>BEVISENE:</strong> To uker etter at Alexander Legkov og fem andre russiske skistjerner ble utestengt fra de olympiske lekene på livstid, har IOC lagt fram dommen med bevisene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEVISENE: To uker etter at Alexander Legkov og fem andre russiske skistjerner ble utestengt fra de olympiske lekene på livstid, har IOC lagt fram dommen med bevisene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Alexander Legkov utestengt på livstid for doping

Knusende bevis mot Legkov: Utpekt av drapstruet avhopper som FBI beskytter i USA

IOC har lagt fram bevisene mot Alexander Legkov. De fratar den russiske skihelten all ære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TO uker etter at Alexander Legkov og fem andre russiske skistjerner ble fratatt alle medaljer fra Sotsji-OL 2014 og utestengt fra de olympiske lekene på livstid, har IOC lagt fram bevisene for denne dommen. Det er en femti sider lang saksgjennomgang som klistrer Legkov til det IOCs disiplinærkomite kaller «et av tidenes verste overgrep mot de olympiske lekers rykte og integritet».

I olympisk sammenheng frister en slik ordbruk til en ironisk gjennomgang av denne private sportsarrangørens brokete historie, men dette kan bli blodig alvor. For den svært grundige idrettsjuridiske diskusjonen fram til denne dommen baserer seg mye på troverdigheten til Grigory Rodchenkov; eks-sjefen på dopinglaboratoriet i Moskva som nå holdes på hemmelig sted i USA under beskyttelse av det amerikanske statspolitiet FBI.

<strong>DOPLABORATORIET:</strong> På dette antidopinglaboratoriet i Moskva ledet Grigory Rodchenkov den statlige svindelen han selv avslørte. Bildet er tatt etter Rodchenkovs flukt til USA FOTO: APAlexander Zemlianichenko.
DOPLABORATORIET: På dette antidopinglaboratoriet i Moskva ledet Grigory Rodchenkov den statlige svindelen han selv avslørte. Bildet er tatt etter Rodchenkovs flukt til USA FOTO: APAlexander Zemlianichenko. Vis mer

Rodchenkov ble nylig drapstruet av et æresmedlem i den russiske olympiabevegelsen, og blir neppe mindre utsatt etter denne domsframleggelsen.

GRIGORY RODCHENKOV var vitenskapsmannen bak den statskontrollerte russiske dopingsvindelen. Det var hans høye faglige nivå som fra 2012 gjorde det mulig for de russiske stjernene å dope seg rett i forkant av internasjonale konkurranser uten å bli umiddelbart tatt. I sommer-OL i London det året administrerte Rodchenkov selv bruken av dopingdrinken «Hertuginnen» som med nøye balanserte mengder med alkohol og kjemikalier sørget for sterke russiske resultater.

Fram mot Russlands eget prestisjeprosjekt i Sotsji to år seinere ble Rodchenkov usikker på hvorvidt opplegget hans ville bli gjennomskuet. Det var utgangspunktet for et stort svindelprogram for å manipulere dopingprøver som til slutt omfattet nesten 1 000 russiske idrettsutøvere.

Denne manipulasjonen ble foretatt i nasjonal regi på dopinglaboratoriet i Moskva under ledelse av de poltiske sportsmyndighetene. Noe slikt var ikke praktisk mulig under selve OL. Det var da Rodchenkov i samarbeid med russisk statspoliti (FSB) konstruerte en svindeloperasjon ved hjelp av på forhånd lagrete urinprøver fra de utvalgte russiske OL-stjernene, et musehull mellom det olympiske dopinglaboratoriet og FSB-agentenes hemmelige rom og en ny revolusjonerende teknikk for å åpne de forseglete olympiske prøveglassene uten at det ble oppdaget av det internasjonale kontrollapparatet.

HELE denne svindelen ble rullet opp da Rodchenkov før jul i 2015 flyktet til USA med databevis og håndskrevne dagboksnotater i kofferten. Fortellingen hans er vist gjennom Netflix-dokumentaren «Icarus» etter at alle opplysningene er blitt verifisert i to granskingsrapporter fra den canadiske jusprofessoren Richard McLaren:

  • Den russiske eks-sjefssvindleren Gregory Rodchenkov er altså kronvitnet i idrettens mange saker mot Russland.

Forleden ble Rodchenkov ikke uventet utpekt som den eneste skyldige i russernes egen gransking av hva som skjedde med prøvene deres i Sotsji. Men akkurat det resultatet er det vanskelig å finne igjen i denne dommen fra disiplinærkomiteen til IOC. Der lener dommerne seg tungt på omvendelsen til han som jukset først.

Det gir en knusende dom mot Russlands skihelt Alexander Legkov.

DET dramatiske i de bevisene som IOC nå legger fram, er nettopp Rodchenkovs skriftlige vitnemål som ble lest opp under komiteens høring om Legkov-saken seint i oktober.

Domspapirene forteller at det var Rodchenkov som pekte ut Legkov og naglet ham til saken med informasjon om et møte de to imellom i Moskva sommeren 2013. Da fikk Alexander Legkov full innføring i planen om å bruke lagret ren urin som grunnlag for å manipulere de prøvene han sannsynligvis måtte gi et drøyt halvår seinere i Sotsji.

Fra sitt skjulested i USA skrev Rodchenkov til komiteen at han selv kontrollerte Legkovs urinprøve den sommeren for så å være den som direkte sørget for at skiheltens glass etter 5-mils gullet 23.februar 2014 den påfølgende natta via musehullet i veggen ble byttet ut med lagret urin.

DETTE knusende vitnemålet ligger til grunn for at komiteens leder, den sveitsiske idrettsjuristen Denis Oswald, lakonisk legger til i avslutningen av den omfattende beviskjeden mot Legkov:

- Vi kan se bort fra at utøveren ikke visste hva som skjedde.

Nettopp denne vissheten om at de russiske utøverne selv skjønte hva myndighetene drev med, har vært avgjørende for å få individuelle domfellelser ut av det overbevisende materialet om statlig svindel. På samme vis som to dommer i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS), har IOC nå satt en standard for sakene som følger.

Denne dommen mot Legkov slår fast at alle som er nevnt på lista over de som fikk «Hertuginne-drinken», også er å regne som medskyldige i en konspirasjon mot OL. Det betyr at det kommer flere saker mot andre russerne som var med i Sotsji. McLaren-rapportene omtaler 95 russiske vintersportsutøvere, men det er uvisst om alle disse stod på lista over de som fikk Rodchenkovs spesielle dopblanding.

DOMMEN mot Legkov baserer seg også på helt nye undersøkelser om hvordan prøveglassene ble åpnet og hvordan det spesielt høye saltinnholdet i de russiske prøvene bekrefter en total manipulasjon. Begge Legkovs glass bærer tydelige merker på å ha blitt åpnet på ulovlig vis. Samtidig styrker alle de nye undersøkelsene funnene i McLaren-rapportene og troverdigheten til forklaringene fra eks-skurken Grigory Rodchenkov.

Det er derfor avhopperens vitnemål tar all sportslig ære fra den russiske skihelten. Russerne vant mest i Sotsji; men nå har de tapt mye mer. For det er vanskelig å tenke seg at IOC-ledelsen neste uke etter denne dokumentasjonen fra sin egen disiplinærkomite, kan gjøre noe annet enn å utestenge de som organiserte hele svindelen.

Altså Russland selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer