Alexander Legkov utestengt på livstid for doping

Knusende bevis mot Legkov: Utpekt av drapstruet avhopper som FBI beskytter i USA

IOC har lagt fram bevisene mot Alexander Legkov. De fratar den russiske skihelten all ære.

BEVISENE: To uker etter at Alexander Legkov og fem andre russiske skistjerner ble utestengt fra de olympiske lekene på livstid, har IOC lagt fram dommen med bevisene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEVISENE: To uker etter at Alexander Legkov og fem andre russiske skistjerner ble utestengt fra de olympiske lekene på livstid, har IOC lagt fram dommen med bevisene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TO uker etter at Alexander Legkov og fem andre russiske skistjerner ble fratatt alle medaljer fra Sotsji-OL 2014 og utestengt fra de olympiske lekene på livstid, har IOC lagt fram bevisene for denne dommen. Det er en femti sider lang saksgjennomgang som klistrer Legkov til det IOCs disiplinærkomite kaller «et av tidenes verste overgrep mot de olympiske lekers rykte og integritet».

I olympisk sammenheng frister en slik ordbruk til en ironisk gjennomgang av denne private sportsarrangørens brokete historie, men dette kan bli blodig alvor. For den svært grundige idrettsjuridiske diskusjonen fram til denne dommen baserer seg mye på troverdigheten til Grigory Rodchenkov; eks-sjefen på dopinglaboratoriet i Moskva som nå holdes på hemmelig sted i USA under beskyttelse av det amerikanske statspolitiet FBI.

Rodchenkov ble nylig drapstruet av et æresmedlem i den russiske olympiabevegelsen, og blir neppe mindre utsatt etter denne domsframleggelsen.

GRIGORY RODCHENKOV var vitenskapsmannen bak den statskontrollerte russiske dopingsvindelen. Det var hans høye faglige nivå som fra 2012 gjorde det mulig for de russiske stjernene å dope seg rett i forkant av internasjonale konkurranser uten å bli umiddelbart tatt. I sommer-OL i London det året administrerte Rodchenkov selv bruken av dopingdrinken «Hertuginnen» som med nøye balanserte mengder med alkohol og kjemikalier sørget for sterke russiske resultater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer