VISSTE OM ALT: I en dansk dopingrapport kommer det nå fram at Bjarne Riis kjente til utstrakt dopingbruk i Team CSC på begynnelsen av 2000-tallet. Dansken blir likevel ikke straffet for sin medvirkning til ulovligheter, da forholdene er foreldet. (AP Photo/Peter Dejong)
VISSTE OM ALT: I en dansk dopingrapport kommer det nå fram at Bjarne Riis kjente til utstrakt dopingbruk i Team CSC på begynnelsen av 2000-tallet. Dansken blir likevel ikke straffet for sin medvirkning til ulovligheter, da forholdene er foreldet. (AP Photo/Peter Dejong)Vis mer

Knusende dom over Bjarne Riis i dopingrapport

Kjente til ulovligheter på eget lag.

(procycling.no): Over tre år tok det å lage rapporten, men nå har Antidoping Danmark felt en knusende dom over lageier Bjarne Riis.

ADD mener informasjonen som nå har kommet fram etter dybdeintervjuer med rundt 50 personer i dansk sykkelsport, hadde vært mer enn nok til å åpne sak mot den fallerte sykkellederen.

• Esten O. Sæther kommenterer: Noe er råttent i dansk sykkelsport

Ettersom punktene er foreldet, slipper Herning-mannen dog unna.

I rapporten innrømmer Riis selv å ha brukt bloddoping ved et enkelttilfelle i forbindelse med Tour de France i 1997.

- Omfattende misbruk av kortison Han innrømmer også å ha kjent til doping blant flere av rytterne på CSC-mannskapet han styrte fra starten av 2000-tallet.

- Det forgikk omfattende bruk av kortison på laget til Riis, uten at det var medisinske grunner til det, står det i rapporten.

Videre kommer det fram at sykkelsjefen kjente til dopingbruk av blant andre Tyler Hamilton, Jörg Jaksche, Bo Hamburger og Michael Rasmussen.

- Bjarne Riis har erkjent at han som eier og sportsdirektør mens Tyler Hamilton var ansatt på lag, kjent til at Hamilton samarbeidet med Eufemiano Fuentes (spansk dopinglege, vår anm.) om bloddoping. Riis har videre innrømmet at han i sin aktive karriere prøvde bloddoping, og kjente til hvordan det foregikk.

Stilltiende aksept Det mener Antidoping Danmark er sterkt klanderverdig:

- Undersøkelsesgruppen mener at kjennskap til regelbrudd gir en leder handleplikt, og den har ikke Bjarne Riis levd opp til. Tvert imot har han til nød stilltiende akseptert bruk av doping. Etter vårt syn dreier dette seg om medvirkning til overtredelse av antidopingregelverket, lyder den knusende dommen.

Riis skal også ha oppfordret Hamburger til å skaffe EPO til Jörg Jaksche, kommer det fram i rapporten.

PS! Norske Kurt Asle Arvesen syklet for CSC-laget fra 2004 til 2009. Han er ikke nevnt i den danske rapporten.

Denne artikkelen blir oppdatert!