Knusende rapport: - Den russiske staten sto bak doping under Sotsji-OL

- Alle prøvene vi testet viste at prøvene var tuklet med. 

<strong>SKANDALE:</strong> – Vi har sjekket urinprøver fra russiske utøvere fra Sotsji-OL. Alle prøvene vi testet viste at prøvene var tuklet med, sier Richard McLaren, lederen for kommisjonen. (AP Photo/Matthias Schrader, File)
SKANDALE: – Vi har sjekket urinprøver fra russiske utøvere fra Sotsji-OL. Alle prøvene vi testet viste at prøvene var tuklet med, sier Richard McLaren, lederen for kommisjonen. (AP Photo/Matthias Schrader, File) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En uavhengig kommisjon, utnevnt av det internasjonale antidopingbyåret (WADA), har den siste tiden etterforsket anklager om doping i russisk idrett.

Mandag ble konklusjonen til utvalget lagt frem i en ny rapport, og resultatet er nedslående:

Etterforskningen viser at russiske utøvere har deltatt i et statlig dopingprogram siden 2011.

– Vi har sjekket urinprøver fra russiske utøvere fra Sotsji-OL. Alle prøvene vi testet viste at prøvene var tuklet med, sa Richard McLaren, lederen for kommisjonen, under en pressekonferanse i Canada.

Tre hovedfunn

På denne måten kunne dopede utøvere delta i Sotsji uten å bli tatt.

– Positive prøver ble byttet ut med negative, slik at de ikke ble tatt, konkluderte McClaren, ifølge NTB.

Den 103 sider lange rapporten har disse tre hovedfunnene:

1. I laboratoriet i Moskva ble det arbeidet med å beskytte dopede russiske utøvere.

2. Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver.

3. Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyseresultatene.

- Pålitelige bevis

McLaren sier at de er sikre på at funnene stemmer.

– Vi har gjort intervjuer, tester og vi har kun vurdert pålitelige bevis, sa McLaren, ifølge NTB.

Det har lenge stormet rundt russisk idrett på grunn av ulike dopingsaker. Nasjonens friidrettsutøvere ble allerede i desember utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

Antidopingmyndighetene i USA og Canada har krevd at alle Russlands utøvere skal utestenges fra OL i Rio. Det er ventet at IOC vil ta stilling til dette spørsmålet senere.

- Groveste overtrampet noensinne

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, er sjokkert over det som har kommet frem i rapporten. Han håper russiske utøvere ikke blir å se i Rio-OL.

- Dette er det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet som noensinne har blitt avdekket. Nå forventer vi at IOC tar ansvar og suspenderer Russland fra deltakelse i alle internasjonale konkurranser i 2016, sier Solheim i en pressemelding.

Richard McLaren og hans team startet etterforskningen etter at den tidligere antidopingsjefen i Russland, Grigorij Rodtsjenkov, i mai innrømmet at hundre prøver fra Sotsji-OL skal ha blitt tuklet med.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer