RAPPORT: Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland, står det i en ny rapport.
 Foto:&nbsp;<span style="line-height: 1.5;">AP Photo/David J. Phillip</span>
RAPPORT: Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland, står det i en ny rapport. Foto: AP Photo/David J. PhillipVis mer

Knusende rapport: 736 forsøk på å teste russiske utøvere mislykkes

Forhindret fra å gjøre antidoping-arbeid.

Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland, står det i en ny rapport.

Både russiske utøvere og den russiske sikkerhetstjenesten bidrar til å gjøre det ekstra vanskelig å gjennomføre planlagte dopingtester, opplyser WADA i den 23 sider lange rapporten.

Det opplyses at hele 736 forsøk på å teste russiske utøvere i tiden 15. februar til 29. mai mislyktes, av ulike årsaker.

Den sjokkerende rapporten kommer bare to dager før styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta stilling til om russiske utøvere skal få delta i sommerens Rio-OL.

Ble skremt

WADA opplyser at dopingkontrollører er forsøkt skremt vekk av representanter for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og at pakker inneholdende dopingprøver skal ha blitt tuklet med av tollmyndighetene i landet.

Utøvere skal også ha kommet med uriktige opplysninger om eget oppholdssted og ha motsatt seg dopingtesting. Ved et tilfelle skal en utøver ha forsøkt å avlegge falsk urinprøve ved å benytte «en beholder som var satt inn i kroppen».

Da den kvinnelige friidrettsutøveren ble avslørt, prøvde hun angivelig å bestikke dopingjegerne.

Under et friidrettsstevne skal en utøver å ha forsøkt å løpe vekk fra pressesonen i et forsøk på å unndra seg dopingtesting.

Militære byer

WADA-rapporten forteller også om to syklister som vekket dopingjegernes interesse. De aktuelle syklistene skal i mer enn ett år ha oppgitt feilaktig oppholdssted til dopingkontrollørene. Da begge så ble anklaget for å ha unndratt seg dopingtesting, valgte de å legge opp.

Utøvere oppgir ofte militære byer som sitt bosted, fordi det er vanskelig for utlendinger å ta seg dit. WADAs dopingjegere skal ha blitt truet av bevæpnede sikkerhetsfolk i sine forsøk på å teste utøvere i slike byer.

WADA hevder også å sitte på informasjon som viser at «et mobilt laboratorium. med blodsentrifuge og annet analyseutstyr» skal ha vært benyttet av utøvere under det nasjonale russiske mesterskapet i bryting.

(NTB)