Knuser alle - bare begynnelsen

VAL DI FIEMME (NTB): Bente Martinsen (25) knuste konkurrentene over fem kilometer klassisk i verdenscupen, og vant sitt andre verdenscuprenn denne uka. - Målet et å gå fort hele sesongen, sier hun.

Bente distanserte nærmeste utfordrer, romvenninnen Anita Moen-Guidon (30), med over 18 sekunder. - Jeg har ikke lagt opp til noen formtopp allerede nå, bedyrer Martinsen. I klar tale betyr det at hun bare er så god.

Framgangen har gitt Bente to seirer på rad i verdenscupen, som igjen har ført henne opp i en suveren ledelse i verdenscupen sammenlagt. Sesongens første seier kom i sprinten i Milano.

Under verdenscupåpningen på Beitostølen ble hun nummer to, bare slått av russiske Larissa Lasutina. Lørdag var Lasutina nærmere 20 sekunder etter den norske turboen som gjennomførte 5 km klassisk på 13.28,7.

Stor framgang

- At formen har kommet for tidlig tror jeg ikke. Dessuten har jeg ikke lagt opp til noen formtopp nå. Målet er å gå fort i hele år, selvsagt med OL i Nagano som mål nummer én, sier Bente Martinsen.

Hun fikk antydet hvor det bar allerede før sesongstart. Testresultater såvel hjemme som på Toppidrettssenteret viste stor framgang. Men 25-åringen hadde ikke engang drømt om at hun skulle gå rett til topps i verdenscupen. Og ikke nok med det: Anita Moen-Guidon har sørget for at det er dobbelt norsk i toppen.

- Treningen i sommer viste at noe var på gang. Jeg slo blant annet bestetiden min i treningsløypa hjemme, sier hun stolt.

Måler seg selv

Bente måler seg selv ved å løpe en selvkomponert løype på hjemmebane, stort sett bestående av stigninger. I sommer løp hun de drøyt fem kilometrene et halvt minutt raskere enn bestetiden hun hadde fra før. Også målinger utført på Toppidrettssenteret viser positive trekk. Verdiene for oksygen-opptaket har steget foran årets sesong. Tidligere har slike målinger vist lite eller ingen framgang.

I dag gikk hun hardere ut enn normalt, og lå bare 2,4 sekunder bak Lasutina ved passering 1,5 kilometer. Nye 1,5 kilometer senere ledet hun.

- Jeg greier å beholde toppfarten over lengre tid enn konkurrentene. Derfor ble også mye av løpet gjort mot slutten.

Romvenninner

Anita Moen-Guidon gikk fra nest siste startnummer inn til andreplass, og snek seg sju tideler foran Lasutina. Bente og Anita bor vanligvis på samme rom under samlinger og turer med landslaget.

- Det er utrolig morsomt at vi endelig får det til å klaffe. Jeg gleder meg over innsatsen, men forstår ikke helt hvordan Bente greide å gå så mye raskere enn meg, sa Anita.

Fire norske jenter ble blant de ti beste i dag, med Marit Mikkelsplass og Maj Helen Sorkmo på henholdsvis femte- og sjuendeplass. Men Norge var ikke alene om det, for også Russland hadde fire løpere blant de ti. Jelena Välbe, fjorårets VM-dronning og verdenscupvinner, ble bare nummer 10 - over 40 sekunder bak Bente Martinsen.