Martin Ødegaard og Mustafa Hasan

Knuser glansbildet

I år er det Martin Ødegaard som forteller hva som virkelig er norsk jul.

STØTTER ASYLBARNA: Martin Ødegaard og landslagsspillerne flokker seg rundt Mustafa Hasan og lokalmiljøet i Asker for å stoppe utkastelsen fra Norge. Når får de støtte av han som ellers alltid snakker om kraften i det lokale? FOTO Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STØTTER ASYLBARNA: Martin Ødegaard og landslagsspillerne flokker seg rundt Mustafa Hasan og lokalmiljøet i Asker for å stoppe utkastelsen fra Norge. Når får de støtte av han som ellers alltid snakker om kraften i det lokale? FOTO Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert

SNART ringes julen inn. Den kommer med ulike forventninger, vaner og tro, men den samlende norske fortellingen er den om fattigfolk på reise og fødsel i en stall. Fordi det ikke var plass andre steder.

Selv har vi på alle vis nok av plass. I blant så mye at vi ikke skjønner det. Da er det bra at det kommer unge sportsidoler som Martin Ødegaard og røsker opp i den norske julefreden; knuser litt av glansbildet slik at vi klarere kan se oss selv i forhold til resten av verden.

For når det gjelder behandlingen av asylbarna, forblir Norge seg selv nok. Da trenger vi folk som tør å si fra.

Martin vil som så mange andre, stoppe utkastelsen av den 18- årige asylsøkeren Mustafa Hasan. Det er fotballstjernens ønske for jula.

Og det er ikke for stort.

VENTER PÅ Å BLI KASTET UT: I går stevnet hjelperne til Mustafa Hasan den norske stat for å få den beskyttelsen de mener han har krav på. Mustafa har bred støtte både lokalt i Asker og i det nasjonale toppidrettsmiljøet. Men mest trenger han hjelp av de som lager lovene, slik at det er blir umulig mulig å kaste ut en tenåring fra det eneste hjemlandet han kjenner. FOTO: Terje Bendiksby / NTB
VENTER PÅ Å BLI KASTET UT: I går stevnet hjelperne til Mustafa Hasan den norske stat for å få den beskyttelsen de mener han har krav på. Mustafa har bred støtte både lokalt i Asker og i det nasjonale toppidrettsmiljøet. Men mest trenger han hjelp av de som lager lovene, slik at det er blir umulig mulig å kaste ut en tenåring fra det eneste hjemlandet han kjenner. FOTO: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

TILSYNELATENDE har den bare 22 år gamle Real Madrid-stjernen fått oppfylt de fleste ønskene i livet. Han var et såkalt «vidunderbarn». Ingen norsk gutt behandlet fotballen som ham, ingen spiller slapp før til i den norske Eliteserien og ingen av oss er som 16-åring blitt hentet til en av verdens aller mektigste klubber.

På lille julaften i fjor skrev spanske aviser om at denne «Reals diamant» var verdt opp mot en milliard kroner for klubben.

Som om en slik prislapp egentlig har virkelig verdi for Martins liv, eller oppfyller noen av ønskene hans.

DET var dette Martin Ødegaard selv skrev om på Instagram forleden da han ba oss tenke på nytt om hva det koster Norge å kaste ut Mustafa Hasan bare for å statuere et eksempel om at det ikke lønner seg for hvem som helst å rømme til oss.

Om at det å straffe asylbarn for mødrenes eventuelle feil, ikke gjør det norske fellesskapet vårt noe godt:

- For meg er det åpenbart at all sunn fornuft er lagt til side i denne saken, og Mustafa blir straffet for noe han selv ikke har gjort, skrev Martin etter at han hadde ringt Mustafa og hørt denne gamle historien på nytt.

Altså den om fattigfok på reise og manglende husrom.

LITT seinere fikk Mustafa en norsk landslagsdrakt signert av alle spillerne som gave. Den ble overlevert på skolen i Asker rett utenfor Oslo; det hjemstedet der hans rett til å få bo videre hos oss, er blitt en lokal kampsak.

Dette er også norsk idrett på sitt beste. Ungers rett til lek, tenåringers mulighet til fellesskap og voksnes sjanse til helse. At vi tar vare på hverandre der vi bor.

Uten særlig tanke om «innvandringsregulerende hensyn».

DE største norske fotballstjernene som Martin Ødegaard, Jens Petter Hauge og Caroline Graham Hansen sammen med alle de andre landslagsspillerne, har engasjert seg i den lokale saken til Mustafa Hasan. Akkurat som RBK-kaptein Tore Reginiussen i fjor var sentral i Trøndelag for å stoppe utkastelsen av den unge afghanske fotballspilleren Eshan Abbasi.

Alle disse lokale sakene kommer fordi nærmiljøet ser hvordan det norske asylsystemet ikke tåler møtet med de enkelte skjebnene.

Men hvorfor tåler vi da så lett systemet?

ENSOM HVERDAG: Med smitteverntiltakene som landslaget må forholde seg til, blir det lite sosialt liv for Martin Ødegaard. Video: NFF Vis mer

MUSTAFA kom til Norge som seksåring og kjenner egentlig ikke noe annet enn norsk hverdag. At han likevel ikke regnes som norsk nok, er virkelig ikke til å forstå når du sitter tett på.

Det er den systemsvikten som Martin Ødegaard vil røske opp i, men der stopper innflytelsen selv for det største sportsidolet. Sånn må det være. Vi har andre og bedre muligheter for å endre det nasjonale asylsystemet når vi ser at det krasjer med den lokale virkeligheten. Alt bestemmes på Stortinget.

FOR tida er det en storpolitisk kamp om eierskapet nettopp til denne lokale virkeligheten. Trygve Slagsvold Vedum har gjort Senterpartiet størst fordi få forklarer kraften i det lokale Norge rundt så overbevisende som ham.

Norske politikere på vei opp har gjerne alliert seg med idrettsbevegelsen. Seinest var det Erna Solberg som danset på Idrettsgallaen før hun startet sin periode som statsminister. Men vi har fortsatt ikke hørt Slagsvold Vedum hylle sportsstjernene som kjemper for idrettens verdier, eller sett at han står opp for det lokaldemokratiet i Asker som varmt tilbyr Mustafa husrom.

DA må ønsket dagen før årets julaften være en Senterparti-populist som virkelig tenker Norge først og holder Mustafa Hasan og den nære Asker-familien samlet.

Ikke fordi de mest populære sportsidolene signerer landslagsdrakt og kommer med sine største juleønsker, men fordi dette angår verdier som menneskeverd, gjestfrihet og raushet. De båndene oss nordmenn imellom som bygger både store og små samfunn.

Som åpner dører for fattigfolk på reise.

Og slik skaper fred som varer lenger enn til jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer