Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Knuser myten om «aktiv skulder»

- Men Shelton handset, sier dommersjefen.

DETTE SKULLE IKKE SKJEDD: Dommersjef Rune Pedersen er enig med de fleste av oss i at Luton Shelton (liggende) skulle vært avblåst for hands han la til rette for dette skuddet fra Morten Berre som avgjorde kampen mellom Vålerenga og Molde i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
DETTE SKULLE IKKE SKJEDD: Dommersjef Rune Pedersen er enig med de fleste av oss i at Luton Shelton (liggende) skulle vært avblåst for hands han la til rette for dette skuddet fra Morten Berre som avgjorde kampen mellom Vålerenga og Molde i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Er du av de som roper på frispark for «aktiv skulder» når du ser eller spiller fotball? Det kan du glemme.

I kjølvannet av Luton Sheltons målgivende hands til Vålerengas matchvinner mot Molde, Morten Berre, dukket uttrykket opp igjen - blant annet i Dagbladets fotballstudio.

Men er det slik at det ikke er lov å bruke skulderen aktivt? I folkeopplysningens tjeneste tok vi en telefon til NFFs dommersjef Rune Pedersen for å avklare situasjonen.

- Shelton handsetOg for ordens skyld: Pedersen er enig med de fleste - kanskje unntatt Martin Andresen - i at Shelton ikke brukte skulderen.

SKULDER ELLER ARM? Luton Shelton trodde han hadde brukt skulderen til han så reprisen. Martin Andresen mente det også etter å ha sett reprisen. Mål ble det uansett. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
SKULDER ELLER ARM? Luton Shelton trodde han hadde brukt skulderen til han så reprisen. Martin Andresen mente det også etter å ha sett reprisen. Mål ble det uansett. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer

- Situasjonen i går var både hands og forsettelig, sier Pedersen til Dagbladet.

Dermed burde målet vært annullert, og Shelton skulle hatt gult kort for forsettelig hands.

Men Martin Andresen stilte det retoriske spørsmålet «skulder - er det hands?» Underforstått at det selvsagt ikke er det. Men dette er ikke like opplagt for alle fotballfans eller -spillere.

En av kveldsvaktene her i Dagbladet i går er aktiv 2. divisjonsspiller og landslagsspiller i futsal. Hans umiddelbare svar på spørsmålet var:

- Det er vel ikke lov å bruke skulderen aktivt?

En rundspørring blant andre aktivt fotballspillende fotballjournalister, viser at han ikke er alene om å bli usikker.

SKULDER'N ER LOV: Dommersjef i NFF og tidligere toppdommer Rune Pedersen frikjenner den aktive skulderen. Men Sheltons hands mener han skulle vært belønnet med gult kort. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
SKULDER'N ER LOV: Dommersjef i NFF og tidligere toppdommer Rune Pedersen frikjenner den aktive skulderen. Men Sheltons hands mener han skulle vært belønnet med gult kort. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix Vis mer

Ikke definert i regleneMen det er det altså - så lenge du bruker oversiden eller forsiden av skulderen. Eller baksiden, om du er spesielt teknisk og anatomisk begavet.

- Fra nakken og rett ut har du lov til å bruke skulderen både på forsiden og oversiden, sier Rune Pedersen til Dagbladet.

- Men om du bruker utsiden av skulderen, sånn at det blir en del av armen, er det hands.

Noe som gjør det hele litt vanskelig, er at hands ikke er definert i de offisielle spillereglene (.pdf). Det henvises bare til konsekvensene hvis en spiller «berører ballen med noen del av hånd eller arm».

Hva som egentlig er armen, og hva som er skulderen, er definert i egne retningslinjer for dommerne.

- Noen hemmeligheter må vi jo ha, humrer Rune Pedersen.

SKULDEREKSPERT: Få fotballspillere matcher Ronaldinhos teknikk med skuldrene. Hvor ofte han faktisk får bruk for det, er en annen sak, men sjekk denne YouTube-videoen for et godt eksempel. Foto: Marcos Brindicci, Reuters/Scanpix
SKULDEREKSPERT: Få fotballspillere matcher Ronaldinhos teknikk med skuldrene. Hvor ofte han faktisk får bruk for det, er en annen sak, men sjekk denne YouTube-videoen for et godt eksempel. Foto: Marcos Brindicci, Reuters/Scanpix Vis mer

Var forbudtUttrykket «aktiv skulder» skriver seg trolig tilbake i tid, da dette ikke var tillatt.

- Det var nok slik før, ja, sier Pedersen.

Men han vet ikke på stående fot når skulderen ble godkjent for aktiv bruk til ballbehandling.

Et fotballfolk som definitivt har fått med seg at det er lov å bruke skulderen, er brasilianerne. Sjekk for eksempel hvordan Ronaldinho kom seg unna to forsvarere med et lite stykke skulderkunst i dette YouTube-klippet fra Barcelona-tida.

Men så har han nok også trent litt på forhånd.

DETTE ER OGSÅ LOV: ... men ikke å anbefale. Skotske Tommy Boyd scorer selvmål med skulderen mot Brasil under VM 1998. Scoringen ga Brasil 2-1-seier, som bidro til at de vant gruppe A ett poeng foran Norge.Foto: Remy de la Mauviniere, AP/Scanpix
DETTE ER OGSÅ LOV: ... men ikke å anbefale. Skotske Tommy Boyd scorer selvmål med skulderen mot Brasil under VM 1998. Scoringen ga Brasil 2-1-seier, som bidro til at de vant gruppe A ett poeng foran Norge.Foto: Remy de la Mauviniere, AP/Scanpix Vis mer

• Er du regelnerd? Les om offsideregelens historie på The Guardians fotballblogg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!