Knuser Ronaldo

Mens Cristiano Ronaldo ikke har funnet rytmen i VM, stråler Lionel Messi. I kveld bidro han til å sende Argentina til kvartfinalen med 2-1 over Australia.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SCORING: Lionel Messi scoret sitt mål nummer ni i VM-sammenheng og gikk forbi landsmann Diego Maradona. Foto: Thanassis Stavrakis / AP
SCORING: Lionel Messi scoret sitt mål nummer ni i VM-sammenheng og gikk forbi landsmann Diego Maradona. Foto: Thanassis Stavrakis / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Argentina - Australia 2-1 (1-0)

DOHA / OSLO (Dagbladet): Stemningen på Ahmad bin Ali Stadium i Doha var elektrisk da Argentina og Australia møttes i åttedelsfinalen i kveld.

Australia er et av sensasjonslagene i VM. Men mot Argentina sa det stopp, til tross for en heroisk sluttspurt.

Lionel Messi sendte Argentina i ledelsen i første omgang. Julian Alvarez økte til 2-0 i andre omgang, mens Australia reduserte etter selvmål.

Etter hvert som dette gikk Argentinas vei, kokte det - om mulig - enda mer på tribunene. Flere tusen argentinere var på plass. Debatten om boikott av Qatar-VM har åpenbart ikke vært like høyt på agendaen i Argentina som i Norge.

MAGISK ØYEBLIKK: Lionel Messi sendte Argentina i ledelsen etter 35 minutter. Foto: NTB
MAGISK ØYEBLIKK: Lionel Messi sendte Argentina i ledelsen etter 35 minutter. Foto: NTB Vis mer

Kvelden i Doha var historisk for Messi.

Dette var hans kamp nummer 1000 som profesjonell fotballspiller. Fasiten før kampen var 788 mål for Barcelona, Paris Saint-Germain og Argentina. Nå har han 789 scoringer.

Og scoringen bidro til å sende Argentina til kvartfinalen. Dette var Messis niende scoring i VM - noe som gjorde at han gikk forbi Diego Maradona.

Nå har han bare Gabriel Omar Batistuta foran seg på det argentinske landslaget. Han har ti VM-mål.

FLERE TUSEN: Argentinske supportere skapte en herlig heksegryte i Doha. Foto: NTB
FLERE TUSEN: Argentinske supportere skapte en herlig heksegryte i Doha. Foto: NTB Vis mer

Forbi Maradona

Det begynner å bli en stund siden den store fotballnasjonen ble verdensmester.

Vi må tilbake til 1986 og Diego Maradonas glansdager. Åtte år før det igjen - i 1978 - gikk de også til topps. Siden har det vært mange åttedelsfinaler og kvartfinaler.

Nå er det en følelse av at noe stort er på gang igjen. Fire timer før kampen var den en ellevill stemning blant fansen på metroen inn til stadion.

Stemningen fortsatte i minuttene før kampen. Du fikk en følelse av å være på en av storstadionene i Buenos Aires.

UVENTET: Lionel Messi settes ut i et ferskt TV-intervju. Video: DirecTV Sports Vis mer

Argentina trillet ball innledningsvis. Det australske forsvaret var vanskelig å trenge gjennom.

Men så - etter 35 minutter - eksploderte det:

Messi fikk ballen innenfor boksen og styrte den inn til høyre for keeper. I sekundene etterpå jublet han like mye som de mange tusen argentinerne på tribunen.

Før scoringen hadde Argentina et skudd på mål.

Til pause hadde Argentina full kontroll.

Redusering

I andre omgang fortsatte Argentina i det samme sporet. Det var bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli.

Julian Alvarez økte til 2-0, men så ble det litt spennende likevel. Australia reduserte til 1-2 og øynet et håp. Enzo Fernández sørget for selvmål.

Men Argentina ryddet unna og vant.

Tidligere på dagen gjorde Nederland jobben sin og vant 3-1 over USA.

Nå ruller VM for alvor i gang i Qatar. Disse åttedelsfinalene venter søndag:

* Frankrike - Polen

* England - Senegal

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer