Knust av Haaland

Ingen interesse for Cristiano Ronaldo (37) før det store derbyet i Manchester. Alt handler om Erling Braut Haaland (22). - Han er ikke den historien han var, sier journalist i lokalavisa til Dagbladet.

FALLENDE STATUS: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
FALLENDE STATUS: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
  • Manchester City - Manchester United, klokka 15.00 søndag

MANCHESTER (Dagbladet): Manager Pep Guardiola (51) var noen minutter forsinket til pressekonferansen før derbyet mellom Manchester City og Manchester United søndag.

Så fyrte journalistene løs.

TELLER NED: Pep Guardiola ankommer pressekonferansen sammen med Manchester Citys pressesjef. Foto: Tore Ulrik Bratland
TELLER NED: Pep Guardiola ankommer pressekonferansen sammen med Manchester Citys pressesjef. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Ganske oppsiktsvekkende denne siste fredagen i september: Ikke et eneste spørsmål handlet om Cristiano Ronaldo før klinsjen på Etihad Stadium.

- Jeg antar at han ikke er den historien han var i Manchester United og tidligere i karrieren. Forrige sesong ville det vakt oppsikt hvis han ikke startet derbyet. Men han er mye mindre sentral denne gangen, forteller Simon Bajkowski til Dagbladet.

GODT BESØKT: Pressekonferansen før derbyet mellom Manchester United og Manchester City var godt besøkt med mediefolk. Nummer to fra venstre foran: Simon Bajkowski, journalist i Manchester Evening News. Foto: Tore Ulrik Bratland
GODT BESØKT: Pressekonferansen før derbyet mellom Manchester United og Manchester City var godt besøkt med mediefolk. Nummer to fra venstre foran: Simon Bajkowski, journalist i Manchester Evening News. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Han er journalist i Manchester Evening News og fulgte pressekonferansen på Etihad Campus ringside. Mye dreide seg om Haaland og betydningen av Manchester-derbyet generelt. Det er nummer to mot nummer fem i Premier League.

Ronaldos navn ble ikke nevnt med et ord. Den aldrende stjerna opplever et kjempefall i status, under tre år før han fyller 40 år. Kort fortalt: Han passer dårlig inn i systemet til manager Erik ten Hag, der spissen skal løpe som en villmann på topp.

- Ronaldo kommer til å spille mer i Europa League enn i Premier League. Jeg antar at det er andre enn ham Guardiola bekymrer seg for, forteller journalist i The Sun, Martin Blackburn, til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at Ronaldo vil starte på benken. Og det er ingen tvil om at han vil være fornøyd hvis han kommer innpå, sier Blackburn om kampen søndag.

SENSASJONELL: Erling Braut Haaland har hatt en sensasjonell start i England: Elleve mål i Premier League og tre scoringer i Champions League. Foto: NTB
SENSASJONELL: Erling Braut Haaland har hatt en sensasjonell start i England: Elleve mål i Premier League og tre scoringer i Champions League. Foto: NTB Vis mer

Tronskiftet i Manchester kom for flere år siden. At City nå har en spiss som heter Erling Braut Haaland overskygger Ronaldo fullstendig. Portugiseren klamrer seg som best han kan til tidligere storhet.

Kritiske røster mener han bør se seg selv utenfra og trekke inn årene. Han har kontrakt med United fram til sommeren.

- Så dette er ikke et Haaland mot Ronaldo-derby?

- Neppe, sier Bajkowski, som er sentral i lokalavisas dekning av City. Lørdag kommer den med 12 sider (!) om duellen.

- Dette viser formen og prestasjonene til de to. Det er ikke noe spørsmål om Haaland vil starte. Det er mange flere spørsmål om Ronaldo på dette United-laget.

ENGASJERT: Ståle Solbakken. Video: NTB Vis mer

Statistikken er som natt og dag. Haaland har elleve mål i Premier League så langt, Ronaldo har null. Han kan trøste seg med en straffescoring mot FC Sheriff i Europa League.

Haaland har i tillegg tre mål i Champions League.

- Vi så det da City spilte mot United forrige sesong. Ronaldo var horribel. Han var isolert og fikk ikke sjansene han ønsket seg, forteller Bajkowski.

City vant begge oppgjørene forrige sesong. Først 2-0, deretter 4-1.

- Det er ingen tvil om Ronaldos innstilling til de store kampene. Men det er spørsmål om han kan prestere og gå inn på laget, sier Bajkowski.

Både han og journalisten fra The Sun er imponert over Haalands start i England.

- Du tror du har sett alt. Så kommer han og produserer noe som er enda mer spektakulært. Det blir interessant å se hva som skjer hvis han blir skadet eller det går flere kamper uten mål, sier Bajkowski.

Blackburn påpeker:

- Vi forventet alle at han skulle score mål, men ikke dette antallet. Du ser han har etablert seg både på og utenfor banen. Han er blitt venn med Jack Grealish og Phil Foden. Han er akkurat det City trengte. Det har vært mange baller som har gått på tvers av boksen, men det har ikke vært noen der til å sette dem i mål. Det er det nå.

JOURNALIST I THE SUN: Martin Blackburn. Foto: Tore Ulrik Bratland
JOURNALIST I THE SUN: Martin Blackburn. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Et Manchester-derby er noe som er stort i fotballverden, men kanskje ikke det største.

- Det er mer støy før Barcelona mot Madrid i Spania. Mer media. Her kan du jobbe og nyte kampen, sier Guardiola på pressekonferansen.

- Vi trenger ikke å skape ekstra følelser. Det er som det er. Stadion er fylt opp, supporterne er bak oss - og vi prøver å gjøre vårt beste.

Bajkowski sier:

- Manchester Uniteds rivalisering med Liverpool er mer av historisk karakter. City har en mer moderne rivalisering mot Liverpool. City-fansen vil si at kampen mot United er den største i sesongen. Det har vært frustrasjon blant fansen for at Guardiola ikke har hatt så mye fokus på derbyet som de liker. Men han har tatt mer hensyn til kampen de siste åra.

Avspark søndag: Klokka 15.00.

Premier League

Arsenal760117-718
Manchester C.752023-617
Tottenham752018-717
Brighton641111-513
Manchester U.64028-812
Fulham732212-1111
Chelsea63128-910
Liverpool623115-69
Brentford723215-129
Newcastle71518-78
Leeds622210-108
Bournemouth72236-198
Everton71425-67
Southampton72147-117
Aston Villa72146-107
Crystal Palace61327-96
Wolverhampton71333-76
West Ham71153-94
Nottingham F.71156-174
Leicester701610-221

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer