Knust av hundedødsfall

Like før sjekkpunktet i Unalakleet segnet en av Kjetil Backens hunder om og døde. - Hvorfor?, ropte Backen.

(Dagbladet.no): Nordmannen Kjetil Backen kom først mot sjekkpunktet i Unalakleet da tragedien inntraff. En av hundene i spannet segnet plutselig om og døde i sporet.

Tilfeldigvis var to reportere fra nyhetsbyrået AP i nærheten, og Backen fikk hjelp av dem til å kontakte rennleder Mark Nordman. Backen ville ikke ta med seg den døde hunden i sleden inn mot sjekkpunktet.

Ifølge AP er det første gang den norske hundekjøreren opplever at en av hundene hans dør under et løp. Fra seg av sorg klarte han ikke snakke om hva som var hendt.

- Den satte seg ned. Jeg klarer ikke snakke om det, sa han til nyhetsbyrået.

Får fortsette

Da rennleder Nordman kom til stedet hunden døde, ga Backen beskjed om at den ene hunden var død. Han åpnet sleden og viste ham hunden.

- Hvorfor?, spurte han rennlederen, og var helt ute av seg.

Nordman trøstet ham som best han kunne, og oppmuntret Backen til å fortsette løpet. Selv ville han helst trekke seg fra hele Iditarod. På en pressekonferanse i natt, fortalte Nordman om hvor langt nede Backen var.

- Det er en tragedie for ham, og for hele hundesporten. Han er lamslått, og prøver å takle hendelsen.

Den døde hunden ble umiddelbart sendt til Anchorage for obduksjon. Sjefsveterinæren i Iditarod, Al Townshend, mener det kan være mange grunner til at en hund dør under et sledeløp. Likevel var det ingenting som tydet på at noen av Backens hunder var i dårlig forfatning. På sjekkpunktet før Unalakleet var hundene ifølge veterinæren i fantastisk form.

KNUST: Her er Kjetil Backen på vei inn til sjekkpunktet i Unalakleet. Like før døde en av hundene i spannet hans.