Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandale i cricket:

Knust cricket-kone med desperat bønn: - Føler det er min feil. Det tar livet av meg

Spillerne aksepterer straff - men familiene er knust.

I TÅRER: Familien Warner etter at cricketspiller David Warner innrømmet juks i landskamp mellom Australia og Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix
I TÅRER: Familien Warner etter at cricketspiller David Warner innrømmet juks i landskamp mellom Australia og Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cricketskandalen med det australske landslaget rystet hele sporten der flere spillere nå er utestengt for juks.

Kaptein Steve Smith og visekaptein David Warner er utestengt fra sporten i ett år - og de har ikke anket dommen. Cameron Bancroft - mannen som ble tatt på fersken mens han tuklet med ballen - er utestengt i ni måneder.

Saken har fått enorm oppmerksomhet og enkelte omtaler dette som det verste forsøket på juks i sportshistorien.

Presset og oppmerksomheten i etterkant har også gått utover familielivet. Warner og kona Candice var trøstesløse da de møtte pressen sammen med sine to barn nylig.

- Jeg er sikker på at det er ting han ville si, som han ikke klarte å få ut. Han er såret. Han sliter virkelig og har det ikke bra, sier Candice Warner, gjengitt av Sydney Morning Herald.

- Vrak

Kona forteller at det ikke finnes noen unnskyldning for juksingen, men legger til at ektemannen har det vondt.

- Han er et vrak. Jeg føler det er min skyld, og det dreper meg. Jeg har ikke klart å støtte ham godt nok fordi jeg har vært helt knust, sier Candice.

Smith har uttalt at han var hjernen bak forsøket på juks.

- Jeg vil gjøre alt for å legge dette bak meg og vil tilbake for å representere nasjonen. Jeg tar fullt ansvar som kaptein for laget. Jeg aksepterer straffen jeg får, forteller Smith, ifølge Guardian.

David Warner legger seg også flat.

- Jeg har fortalt Cricket Australia at jeg aksepterer straffen. Jeg er virkelig lei meg for mine handlinger og vil gjøre alt for å bli en bedre person, lagkamerat og rollemodell i framtida, opplyser David Warner.

Ville manipulere ball

Warner innrømmet at han er delaktig i skandalen. Han kan ikke spille cricket før i mars 2019, og det er ventet at han må sone 100 timer med frivillig arbeid for cricket-samfunnet.

Skandalen ble avslørt da tv-kameraer fanget opp at Bancroft tok opp en gul sandpapir-liknende gjenstand og begynte å pusse på ballen for å manipulere den. Dette var i kamp mot Sør-Afrika 25. mars. Den australske landslagsspilleren innrømmet juksingen med en gang etter kampen - og sa han fikk panikk da kameraene viste ham på storskjermen.

Dette kalles «ball tampering», og er brudd på reglene. Det gjør man for å gjøre ballens overflate ujevn, som igjen sørger for at den får en uforutsigbar bane i lufta.

Trener slutter

Darren Lehmann trekker seg som trener for Australias cricketlandslag. Det kommer i kjølvannet av at tre spillere ble utestengt som følge av balljuks.

Lehmann trekker seg etter den fjerde og siste testkampen mot Sør-Afrika, skrev NTB nylig.

- Dette vil bli min siste test som hovedtrener for det australske cricketlandslaget. Å si farvel til spillerne er det tøffeste jeg noen gang har gjort, sa en tårevåt Lehmann.

- Som et lag vet vi at vi har skuffet så mange mennesker, og det er vi virkelig lei oss for. Spillerne som var involvert har fått veldig strenge straffer, og vet de må ta konsekvensene. De har gjort graverende feil, men er ikke dårlige mennesker, fortalte Lehmann og la til at både han og hans familie har fått mye hets de siste dagene.

Refs fra statsminister

Dagen da skandalen fant sted var også Australias statsministeren raskt ute med å fordømme opptrinnet.

- Jeg er sjokkert og dypt skuffet over nyheten fra Sør-Afrika, sa statsminister Malcolm Turnbull, ifølge BBC.

Turnbull fortsetter:

- Det ser ut som vårt landslag har jukset. Våre cricketspillere er rollemodeller og cricket skal være synonymt med fair play, sa statsministeren.

Cricket-kaptein Steve Smith insisterer på at laget aldri før har jukset.

- Vi avtalte dette (jukset) ved lunsj, og jeg er ikke stolt av det, sa Smith.

Bancroft fortalte at han ønsket å påvirke ballen - men at de ikke klarte å oppnå ønsket resultat.

- Jeg så en mulighet til å endre ballens tilstand, men det fungerte ikke, sa Bancroft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!