Knust etter avlyst kjærlighetsfest

Gjert (54) og Tone Ingebrigtsen (50) planla å fornye ekteskapet sitt i år og skulle holde en stor kjærlighetsfest i den forbindelse. Det ble det ingenting av.

KJÆRLIGHETSKAMP: Tone og Gjert ingebrigtsen har stått sammen i tykt og tynt i 32 år. I år ville de fornye ekteskapsløftene - men ble stanset av coronapandemien. Her før Idrettsgallaen i Hamar OL-Amfi i 2018. Foto: NTB
KJÆRLIGHETSKAMP: Tone og Gjert ingebrigtsen har stått sammen i tykt og tynt i 32 år. I år ville de fornye ekteskapsløftene - men ble stanset av coronapandemien. Her før Idrettsgallaen i Hamar OL-Amfi i 2018. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju Tone Ingebrigtsen gjorde med Dagbladet i forbindelse med boklanseringen av biografien «Alltid mamma» nylig, går det fram at konfliktene så absolutt har preget familien Ingebrigtsen opp igjennom åra.

Det framgår også av biografien at Tone opererer som megler når kranglene og konfliktene bygger seg opp mellom far Gjert og løperbarna Henrik, Filip og Jakob. Boka etterlater ingen tvil om at det har skjedd forholdsvis ofte.

Men det er helt klart mer kjærlighet og respekt i boka – og i Gjerts og Tones samliv - enn krangler.

- Jeg håper inderlig det, ler Tone Ingebrigtsen i møte med Dagbladet.

Tone Ingebrigtsen ble sammen med Gjert da de to var pur unge. 16 år gammel ble hun gravid. Som 18-åringer giftet de to seg. Sammen har de fått sju barn.

Etter 32 års samliv bestemte de seg i fjor for å fornye ekteskapsløftene, holde en seremoni og fest for å feire seg selv sammen med familie og venner.

I hverdagens mas og kjas, med oppfølging av barn, toppidrettssatsing og krevende jobber, fryktet Tone at hun og Gjert skulle skli bort fra hverandre.

STOLTE: Tone og Gjert i sønnen Filips bryllup i Mangen kapell i 2018. Yngstesønn William (7) i bakgrunnen. Da Tone og Gjert i år skulle realisere sin ferske drøm om å fornye ekteskapsløftene de ga for over 30 år siden, ble det corona-problemer. Foto: NTB
STOLTE: Tone og Gjert i sønnen Filips bryllup i Mangen kapell i 2018. Yngstesønn William (7) i bakgrunnen. Da Tone og Gjert i år skulle realisere sin ferske drøm om å fornye ekteskapsløftene de ga for over 30 år siden, ble det corona-problemer. Foto: NTB Vis mer

- De fine tinga

- Dere har – sier du i boka - måttet stoppe opp og tenke: «Hvem er vi to – som kjærester - opp i alt»?

- Ja! Vi gjør ikke det ofte, men det må til. Det er egentlig det den ekteskapsfornyelsen handler litt om. Hele greia er egentlig Gjert sin idé. Jeg er litt mer sånn: «Eh, hva sier ungene da?» Men jo mer vi diskuterer det, kommer vi til at det er fint, sier Ingebrigtsen – og utbroderer:

- Gjert sier: «Vi må jo få lov å sette oss ned og se på alt det fine vi har gjort sammen, og ikke ta hverandre for gitt.» Da gir det mening. Til å begynne med tenkte jeg: Er det ikke bare Jenny Jenssen som gjør det?, ler hun.

Med Jenny Jenssen refererer Ingebrigtsen til dansebanddronninga som har figurert mye i kjendispressen.

- Hun var den eneste jeg visste om som hadde gjort en slik ekteskapsfornyelse. Hun fikk vel dekket seremonien av Se & Hør også. Men når du roter litt i det og nevner det for folk, finner vi ut at det faktisk er mange flere som inngår en ekteskapsfornyelse nå, forteller hun til Dagbladet.

ÅPENHJERTIG: Tone Ingebrigtsen letter på sløret i sin ferske biografi. Foto: Kristin Svorte
ÅPENHJERTIG: Tone Ingebrigtsen letter på sløret i sin ferske biografi. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Kjøpte gifteringer

I boka redegjør Ingebrigtsen mer for bakgrunnen for ønsket om å fornye ekteskapsløftene i godt voksen alder.

«Vi har aldri tatt oss tid til å dvele ved våre egne gleder eller sorger, har ikke gitt oss selv muligheten til å gjøre noe på sparket. Alle planer vi har hatt de siste årene, har vært laminerte og nærmest umulig å fravike, på grunn av alt som skjer i friidrettsfamilien vi har fått. Men så skjedde det rare», skriver Ingebrigtsen i boka.

DISKUSJON: Da Henrik Ingebrigtsen ble sammen med sin nåværende kone Liva, hadde Gjert Ingebrigtsen en alvorsprat med sin sønn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

I fjor kjøpte paret nye gifteringer på impuls.

Det var planlagt en storstilt markering. Lørdag 21. mars i år skulle Tone og Gjert gitt sitt ja i ekteskapsfornyelsen – markert med en stor fest i Sandnes.

Seremonien skulle være i Lura Kirke. Etter planen skulle Tone og Gjert – i følge boka - gå ned midtgangen i kirka sammen til «Brudeslått fra Seljord». Ved alteret skulle yngstesønnen William på sju år gitt dem ringene.

Deretter skulle festfølget samles på Kronen Gaard, et hotell i Sandnes.

FOR EVIG OG ALLTID: De er klipper i hverandres liv, Tone og Gjert Ingebrigtsen. Foto: NTB
FOR EVIG OG ALLTID: De er klipper i hverandres liv, Tone og Gjert Ingebrigtsen. Foto: NTB Vis mer

Fryktet

Tone begynte tidlig på talen sin til Gjert.

- I ønsket om ekteskapsfornyelsen lå der også en frykt for at dere skulle skli bort for hverandre?

- Ja. Det er også noe. Når man driver med toppidrett og Gjert reiser mer og mer med gutta, så er det litt av grunnen til at han vil ha meg mer med i teamet rundt dem. Jeg sier: «Herregud, jeg sitter her som alenemor. Vi begynner å leve hvert vårt liv.» Og det vil vi ikke. Vi vil på en måte hente oss litt inn igjen, ikke sant. Da var dette en måte å gjøre det på, sier hun til Dagbladet.

Gjert har rundt 200 reisedager i året, går det fram i boka. Avstanden, både geografisk og emosjonelt, ble litt for tydelig for de to en periode.

I tillegg til den formelle ekteskapsfornyelsen, vil de også i det daglige og praktiske liv komme nærmere hverandre.

- Nå kan begge to reise på treningsleir. Da tar vi gjerne med de minste barna også. Planen er også at jeg blir med på alle Diamond League-stevnene, og noen mesterskap. Ikke minst fordi at når du har tre barn som konkurrerer. Nå har de begynt å springe både 5000 og 1500 meter. Det er ikke like lett for Gjert å være alle steder på en gang. Det er også der jeg kommer inn i bildet, forteller hun.

De – og vi – vil også se deg mer ute på stevner i åra som kommer?

- Ja, det vil jeg tro. På det som er mulig å få til.

MER TIL STEDE: Tone Ingebrigtsen forteller at hun nå er - og blir - mer ti stede i løpersønnenes toppidrettsliv på reiser og stevner rundt om i verden. Planen er å avlaste Gjert mer. Foto: Kristin Svorte
MER TIL STEDE: Tone Ingebrigtsen forteller at hun nå er - og blir - mer ti stede i løpersønnenes toppidrettsliv på reiser og stevner rundt om i verden. Planen er å avlaste Gjert mer. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Utsatt

I den ferske biografien fortelles det om en nitid, detaljert planlegging av ekteskapsfornyelsen.

Men så kom coronaen. Festen - som mye annet - måtte settes på vent.

Ingebrigtsen uttrykker i boka at det var tungt å skulle utsette ekteskapsfornyelsen og festen.

- Vi hadde gledet oss til den dagen, forteller hun til Dagbladet.

Tone måtte ta den kjedelige jobben med å varsle de mange gjestene om utsettelsen – bare et par uker før seremonien. Hun understreker at det var den eneste riktige beslutningen, men i boka innrømmer hun at det var tøft:

TOK SELFIE: Da løpebrødrene Ingebrigtsen møtte Petter Northug på løpebane for noen år siden klarte de å hisse på seg den tidligere langrennskongen. Video: Petter Northug Jr. / YouTube Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

«Jeg synes dette er utrolig trist (…) Det er så mange følelser som velter opp i meg, alle tankene og minnene som dukket opp da jeg sto dermed brudekjolen på i prøverommet for noen måneder siden. Jeg vet at jeg må komme meg raskt over det (...) Folk dør over hele kloden. Da kan ikke vi gå og sutre for at en fest blir utsatt, at bryllupskaken jeg hadde bestilt med hvitt marsipanlokk og sjokoladekrem inni, ikke blir laget ennå.»

- Har dere satt noen ny dato?

- Nei, vi har ikke det, for nå har vi nettopp giftet bort vår fjerde sønn Martin. Før det var det han og Tini (Askeland – Martin Ingebrigtsens kone red.anm.) sin dag som skulle prioriteres. Noen i familien mente opprinnelig at vi hadde presset inn vår ekteskapsfornyelse før deres bryllup. Men nå føler jeg det er fritt fram, smiler hun.

TATT AV CORONAEN: Tone og Gjert Ingebrigtsens ekteskapsfornyelse og fest i den forbindelse ble utsatt på grunn av coronae-pandemien. Alt var da klappet og klart til fest, kommer det fram i Tone Ingebrigtsens ferske biografi. Foto: NTB
TATT AV CORONAEN: Tone og Gjert Ingebrigtsens ekteskapsfornyelse og fest i den forbindelse ble utsatt på grunn av coronae-pandemien. Alt var da klappet og klart til fest, kommer det fram i Tone Ingebrigtsens ferske biografi. Foto: NTB Vis mer

- Trygg, sterk person

I boka er Tone Ingebrigtsen åpen om pengeproblemer og tungt ansvar etter at de stiftet familie før de ble myndige, som 16-17-18-åringer.

De eide ikke nåla i veggen, kommer det fram i boka.

- Du skriver at støtten fra Gjert har vært utrolig viktig?

- Ja, nemlig. Han er fire og et halvt år eldre enn meg. Det er noe jeg tidlig syntes var veldig greit. Å ha en trygg mann der. Men det har med personligheten hans å gjøre også. At han er en trygg, sterk person med egne meninger. Det er som jeg beskriver i boka: Ikke engang Kongen hadde klart å forandre meningen hans. Hvis han var uenig med Gjert, da, ler hun.

NY BOK: Tone Ingebrigtsen, kjent som mammaen til tre av Europas beste friidrettsutøvere, åpner opp om hvordan det er å vær mor for sju barn i sin nye bok. Reporter/video: Bernt Jakob Oksnes / Kristin Svorte Vis mer

Hun illustrerer mer:

- Hvis vi andre går inn på legekontoret eller sykehuset og legen sier noe om en skade, så er ikke Gjert nødvendigvis enig i konklusjonen. Og gir beskjed om det. «Nei! Det tror jeg ikke på» og «Er du sikker på at du har gjort det skikkelig?» kan det komme fra ham, ler hun.

- Jeg, for min del, tenker at en lege er det nærmeste du kommer en autoritet. Selv Kongen hadde ikke turt og si et ord om legen sa noe om en helsetilstand. Alle er bare mennesker for Gjert. Det beundrer jeg Gjert veldig for. At han er som han er. Og det drypper litt på meg. Jeg har blitt litt tøffere av å se hva han kan si og gjøre. Noen ganger synes jeg han kan gå litt over streken. Men stort sett rydder han opp. Alle ville være med Gjert i krigen, sier hun.

Og legger til:

- Akkurat det er barna litt bortskjemt med. Jeg er litt usikker på om de helt skjønner hvilken stor finger Gjert har med i spillet og idrettslivet deres. Han har en finger med i heile greiå, sier Tone.

ALLE SKAL MED: Familen Ingebrigtsen deler ut pris under Idrettsgallaen 2019 i Stavanger. Foto: NTB
ALLE SKAL MED: Familen Ingebrigtsen deler ut pris under Idrettsgallaen 2019 i Stavanger. Foto: NTB Vis mer

Seks timer husarbeid daglig

Men når sant skal sies, har Tone Ingebrigtsen en finger med i heile greiå, hun også.

I et annet, tidligere publisert intervju med Dagbladet gjort i forbindelse med boklanseringen, forteller Tone Ingebrigtsen om den enorme mengden husarbeid som hun har lagt ned hjemme opp igjennom for at hjulene på det omreisende idrettssirkuset Ingebrigtsen og sjubarnsfamilien skal gå rundt.

Seks timers husarbeid om dagen (!) estimerer hun det til i boka.

- Og da tar jeg ikke mye i, sier hun til Dagbladet.

Men ett sted går også hennes grense. En passasje i boka sier en del om nettopp det – men også om Gjerts kjærlighet for henne:

«Hvis du blir gammel og syk og trenger hjelp til å dusje og vaske deg, da må vi skaffe hjelp», sier jeg – og legger til: «Ektefellen skal ikke vaske og stelle.»
«Men det hadde jeg gjort for deg!» sier Gjert.
«Jeg ville løftet og båret deg, hjulpet deg med alt, så godt jeg kunne.»
Det rører meg dypt at han sier det. Selv om han er mye bekymret, er han min store bauta i livet.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer