Knust og skremt

En nedtrykt Thomas Alsgaard virket utrøstelig selv etter fredagens beklagelse fra TV 2.

- Skaden er skjedd uansett beklagelse, og det spiller ingen rolle om Norges Skiforbund tar saken til retten. Jeg klarer ikke å konsentrere meg, og skjønner egentlig ikke hvorfor jeg er her i det hele tatt. Helgens renn er ødelagt, sa en tydelig preget Thomas Alsgaard foran horden av pressefolk som var stimet sammen i et rom i Folkhøgskolan i Kiruna fredag.

Den norske troppen hadde et stort behov for å forklare seg - ikke minst overfor utenlandske medier - og hadde tydelig forberedt seg godt.

Tilgjengelig materiell var trykket opp til alle som ville ha. De visste at mange været mer blod, og stilte mannsterke til å slå tilbake mot påstandene i «Rikets tilstand».

Mannsterke

I midten satt presseattaché Rolf Nereng. På den ene fløyen satt lege Hans Petter Stokke ved siden av sportssjef Bjørnar Håkensmoen. På den andre siden satt hovedpersonene Thomas Alsgaard og Bente Skari, begge var med i Lillehammer-OL. Rundt svirret trenerne Carl Henning Gran og Svein Tore Samdal. Lederen i langrennskomiteen Hermod Bjørkestøl var der også.

Men det var selvsagt Alsgaard som måtte ta den største støyten.

Du kunne se det på ham at han ikke likte seg. Alsgaard har aldri vært den som har framstått som stakkarslig. Fredag så han både trist, oppgitt og mollstemt ut. Og det så ikke ut som beregnet skuespill.

Han visste at han måtte kommentere. Han visste at det han sa ville bli viktig.

Han innrømmet at han følte seg sterkt mistenkeliggjort.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si om reaksjonene jeg har fått etter at jeg kom hit. Jeg har forsøkt å konsentrere meg om det jeg skal gjøre, men.... Det er klart at du føler deg mistenkeliggjort, du føler øynene i ryggen din. Men samtidig vet jeg at 80 prosent hjemme i Norge tror på oss, og jeg håper snart at alle vil gjennomskue hvilket dårlig program dette var. Og jeg vet at svenskene står 100 prosent bak oss, sa Alsgaard.

Skremt

Men det spørs om det tar en stund før TV 2-programmet er glemt. I Sverige er menigmann sikker på at nordmennene var dopet i Lillehammer-OL. Bare spør Medelsvensson i gata. I Finland har det vært tilnærmet jubelstemning. I to samfulle dager har saken vært toppoppslag i de aller fleste svenske medier, selv om både svenske og enkelte finske medier gikk langt i å frikjenne de norske fredag.

- Jeg er skremt over oppmerksomheten saken har fått basert på useriøs og utspekulert journalistikk. Men jeg håper at vi kan sette punktum nå, og at vi kan unngå lignende ting i framtida.

- Har tanken på å slutte slått deg?

- Det er et stort og vanskelig spørsmål, men det er klart at tanken har dukket opp. Vi er ikke maskiner, men mennesker. Det finnes en grense for hva vi må tåle, sa Alsgaard.

- Det er første gangen slike beskyldninger dukker opp, og det blir heller ikke den siste. Hver gang tar det bort noe av gleden og motivasjonen, mente Alsgaard.

(NTB)

KNUST: Thomas Alsgaard er skremt over effekten «Rikets tilstand» har hatt.