Knust

LAHTI: Mika Myllylä kan ha gått sitt siste langrenn. Sykdommen og dopingryktene har gjort VM til et mareritt for den finske skikongen. - Framtida er uviss. Jeg vet ikke om jeg greier å komme tilbake mentalt. Nå er jeg helt knust, sier Myllylä.

Det var dønn stille blant de 20000 finnene på skistadion da Myllylä i går grep speakerens mikrofon for å beklage at han ikke kunne gå tremila. Stemmen til den finske folkehelten brast flere ganger, da han forklarte hvorfor han ikke stilte til start.

- Jeg håpet i det lengste. Det er dette løpet har jeg jobbet fram mot hele sesongen. Da jeg bestemte meg for ikke å gå, tok jeg den vanskeligste beslutningen i hele mitt liv, sa en tydelig preget Myllylä over høytaleranlegget.

Sint og sjokkert

Et kvarter tidligere hadde han sittet foran verdenspressen og svart på anklager om doping, og hvorfor han ikke stilte til VM-start.

- Jeg står over i frykt for å ødelegge resten av min skikarriere, og resten av mitt liv. Hadde jeg gått i dag, ville jeg ikke klart å regulere farten. Jeg ville gått alt jeg orket hele veien. Det hadde ikke vært sunt. Selv på rolige treningsturer har jeg kjent smertene i lungene, sier Myllylä.

Og det var tilløp til summing og vantro blant de finske journalistene da han begynte å antyde at dette var slutten på hans karriere.

- Resten av mesterskapet er jeg usikker på. Kanskje rekker jeg å bli frisk til femmila. Når det gjelder framtida, tar jeg ingen avgjørelser før om et par måneder. Akkurat nå vet jeg ikke om jeg klarer å finne den mentale styrken til å fortsette. Jeg føler meg veldig dårlig. Helt knust, sa Myllylä.

Ikke testet

Også dopingryktene er med på å gjøre VM-dagene til Myllylä vanskelig. I går sa han til Dagbladet at han var klar til å stille til dopingtest når som helst. Foreløpig har han ikke hørt noe fra dopingjegerne.

- Jeg har bare testet meg på hemoglobin-nivå. Dopingryktene kommer på en vanskelig tid for meg. Det bidrar til ekstra stress, noe som kan være en årsak til at jeg ikke har blitt frisk, sier han til Dagbladet.

- Jeg vil ikke si så mye om Jari Isometsä. Men denne saken er ikke bra for det finske landslaget. Men folk må huske at dette er et individuelt valg Jari har gjort. At han er tatt, betyr ikke at vi andre er presset til å gjøre det samme.

  • Myllylä hadde iført seg steinansiktet i går. Han var tydelig forbannet på, og stresset av, de mange journalistene som fotfulgte ham rundt på skistadion. Bare en gang smilte han. Det var da han la inn en liten spurt der han ristet av seg både Ernst A. Lersveen i TV2, Morten Stenberg i NRK, VG, og undertegnede som fulgte i hæla på den kondissterke finnen.

- Mika, du hadde vel ikke trengt å stå over tremila så lett som du løper fra oss journalister, ropte undertegnede med en puls som nærmet seg 200.

  • Da snudde faktisk Mika Myllylä seg og smilte og viste tommelen.
<B>HOSTENDE FARVEL:</B>Mika Myllylä måtte løpe rundt hele skistadion i Lahti i går med et kobbel av journalister i hælene. Tremilsfavoritten og den finske folkehelten er svært usikker på om han fullfører VM, og om han fortsetter karrieren neste år.